Καστοριά – Συνταγή: Νηστίσιμος μπακλαβάς της μαμάς

Νηστίσιμος μπακλαβάς της μαμάς από τον Σταύρο Βελλίδη

Υλικά:

48 κομμάτια
  1. Για το σιρόπι:
  2. 1 λίτρο νερό
  3. 1 κιλό ζάχαρη
  4. 1 στικ κανέλας
  5. 2 ολόκληρα γαρύφαλλα
  6. 1 φέτα πορτοκάλι
  7. Για τον μπακλαβά:
  8. 1000 γρ. φύλλο κρούστας
  9. 1000 γρ. καρύδια
  10. 500 γρ. ηλιέλαιο
  11. 1 1/2 κ.γλ. κανέλα σκόνη
  12. έξτρα ηλιέλαιο για το σκεύος

Εκτέλεση:

  1. Αρχικά βγάζουμε το φύλλο κρούστας από την κατάψυξη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να ξεπαγώσει για 2 ώρες.

  2. Στην συνέχεια ξεκινάμε με το σιρόπι: στην κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά, χωρίς να τα ανακατέψουμε να διαλυθούν.

  3. Βάζουμε στην φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να φαίνεται πηχτό και να έχει σχηματιστεί μια αλυσίδα περιμετρικά.

  4. Μόλις έχει την σωστή σύσταση σύμφωνα με την συνταγή, αποσύρουμε, βγάζουμε τα μυρωδικά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.

  5. Παράλληλα αλέθουμε τα καρύδια στο μούλτι μέχρι να έχουν σχετικά χοντρά κομμάτια (δεν πρέπει να γίνουν πολύ λεπτο-αλεσμένα).

  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

  7. Βάζουμε τα στερεά υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με κουτάλι να ομογενοποιηθούν.

  8. Αλείφουμε το ταψί με το ηλιέλαιο.

  9. Στρέφουμε το ταψί έχοντας το γυρισμένο με την μεγάλη του πλευρά προς τα εμάς και ακουμπάμε με την ίδια φορά το φύλλο, φροντίζοντας να πιέσουμε ελαφρώς με τα δάχτυλα μας σε όλη την επιφάνεια όπως και στις γωνιές για να εφάπτεται ομοιόμορφα και έχοντας τις άκρες να προεξέχουν από το ταψί.

  10. Ραντίζουμε το φύλλο χωρίς το πινέλο να το ακουμπήσει και συνεχίζουμε την διαδικασία με το επόμενο δεύτερο φύλλο, φροντίζοντας να είναι στραμμένο προς την άλλη κατεύθυνση (δηλαδή η μικρή του μεριά στραμμένη προς τα εμάς).

  11. Ραντίζουμε πάλι με το πινέλο χωρίς να το ακουμπάει και τοποθετούμε το τρίτο φύλλο με την ίδια κατεύθυνση που ακουμπήσαμε και το πρώτο.

  12. Παίρνουμε μια χούφτα από τα αρωματισμένα καρύδια και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.

  13. Καλύπτουμε με ένα φύλλο επιπλέον, πασπαλίζουμε ηλιέλαιο και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλη η γέμιση.

  14. Γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα, πιέζουμε καλά. Βάζουμε ακόμη δύο φύλλα, πασπαλίζουμε το κάθε ένα με ηλιέλαιο και στο τελικό φύλλο ρίχνουμε το υπόλοιπο ηλιέλαιο μέχρι να πάει σε όλη την επιφάνεια του μπακλαβά.

  15. Πατάμε τις άκρες και γυρνάμε το φύλλο προς τα μέσα με το πινέλο η με τα χέρια μας.

  16. Βάζουμε 10 λεπτά στο ψυγείο να παγώσει ελαφρώς και χαράζουμε όπως εμείς επιθυμούμε με ένα κοφτερό μαχαίρι, φροντίζοντας να μην χαραχτεί μέχρι τον πάτο.

  17. Ψήνουμε για 1-1 ώρα και 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανός.

  18. Μόλις ψηθεί, βροχηδόν περιχύνουμε το κρύο σιρόπι, ρίχνοντας το με μια κουτάλα απαλά μέχρι να πάει παντού και να τελειώσει.

  19. Αφήνουμε να κρυώσει για μια ώρα και έπειτα τοποθετούμε στο ψυγείο, αφήνοντας τον για μια ημέρα να απορροφήσει εντελώς το σιρόπι και να “ωριμάσει” κατά μία έννοια.

  20. Τέλος, κόβουμε και σερβίρουμε.

cookpad.com