Ελλάδα

Κορονοϊός: Πολιτεία και Ατομική Ευθύνη

Του Κωνσταντίνου Παΐδα (*)

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (11/3/2020) η εξάπλωση του κορονοϊού εξελίχθηκε δυστυχώς σε πανδημία. Τα κρούσματα και στη χώρα μας αυξάνονται καθημερινώς και ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι “ανεβαίνει” ο αριθμός των κρουσμάτων, για τα οποία δεν είναι δυνατή η ιχνηλάτηση (“ορφανά κρούσματα”). Η κατάσταση καθίσταται περισσότερο επικίνδυνη εξαιτίας του ότι, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, τα προσβεβλημένα από τον κορονοϊό παιδιά αποτελούν “κινητές βόμβες” για τη δημόσια υγεία, αφού είναι δυνατόν να έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό και να μην εμφανίζουν συμπτώματα παρότι φέρουν πολύ υψηλό ιικό φορτίο.

Μπροστά στην πρωτόγνωρη αυτήν κατάσταση το Υπουργείο Υγείας επιδεικνύει τάχιστα αντανακλαστικά και αντιδρά με την απαιτούμενη σοβαρότητα. Καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κατάστασης ήταν η επιλογή του Υπουργού Υγείας Β. Κικίλια να συγκροτήσει την αρμόδια επιστημονική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους πλέον διακεκριμένους ειδικούς επί του ζητήματος επιστήμονες της Ελλάδος που από την πρώτη στιγμή παρακολουθούν και μελετούν με βάση τα διεθνή επιστημονικά πρωτόκολλα τα κρούσματα εντός της χώρας. Ταυτοχρόνως, η επιτροπή αυτή ενημερώνεται για την επιστημονική έρευνα που διεξάγεται αναφορικά με τον κορονοϊό σε όλον τον κόσμο, αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των υποστηρικτικών αγωγών και των μέτρων που εφαρμόζονται στις βαρέως πληττόμενες χώρες και εισηγείται στον Υπουργό Υγείας τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να λαμβάνει σε κάθε στάδιο η Πολιτεία για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Στο πλαίσιο αυτό χθες (10.3.2020) ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης για το χρονικό διάστημα 11.3.2020 έως και 24.3.2020. Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη προφανώς κατόπιν σχετικής εισήγησης της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής, η οποία αξιολόγησε την παρούσα κατάσταση στη χώρα μας και έλαβε υπ’ όψιν της την αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού, το οποίο εφαρμόζεται ήδη στη βαρέως πληττόμενη Ιταλία. Το Υπουργείο Υγείας, προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη και την έγκριση του Πρωθυπουργού, προχώρησε σε μία πέραν πάσης αμφιβολίας γενναία απόφαση, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει το “κλειδί” για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας και να μας προσφέρει τον απαραίτητο ζωτικό χρόνο, έως ότου η βελτίωση των καιρικών συνθηκών να συμβάλει στην αναχαίτιση της διασποράς της νόσου.

Ας μην γελιόμαστε όμως και ας μην τρέφουμε αυταπάτες! Αυτή τη φορά ουδείς νομιμοποιείται εκ του ασφαλούς και “χαλαρά” να μεταθέσει τις ευθύνες στην Πολιτεία για την όποια αρνητική εξέλιξη, εάν όλοι μας δεν συνειδητοποιήσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και δεν συμπεριφερθούμε σε ατομικό επίπεδο με τη δέουσα προσοχή και υπευθυνότητα.

Η απόφαση της Πολιτείας να απαγορεύσει τη λειτουργία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης για δύο εβδομάδες :

Θα αποδειχθεί άνευ σημασίας, εάν ταυτοχρόνως οι γονείς των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν φροντίσουν να περιορίσουν τα παιδιά τους στο οικιακό περιβάλλον.

Θα αποδειχθεί άνευ σημασίας, εάν οι φοιτητές και οι σπουδαστές δεν αποφύγουν τους πολυσύχναστους χώρους και αντιμετωπίσουν την παρούσα συγκυρία απλώς ως “περίοδο διακοπών και ευκαιρία για διασκέδαση”.

Θα αποδειχθεί άνευ σημασίας, εάν οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης δεν περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές στις απολύτως αναγκαίες, δίδοντας πρώτοι το παράδειγμα στους μαθητές/σπουδαστές/φοιτητές τους.

Στην παρούσα συγκυρία η Πολιτεία εγκαίρως έπραξε και πράττει το καθήκον της. Πλέον όμως είναι και η ώρα των πολιτών! Όλοι μας οφείλουμε να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στον εαυτό μας, στα μέλη της οικογένειάς μας, στον φιλικό μας περίγυρο και στο κοινωνικό σύνολο. Η τήρηση με θρησκευτική ευλάβεια των μέτρων πρόληψης από τον καθένα μας είναι το μεγάλο (δυστυχώς και το μοναδικό) όπλο μας κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

(*) Αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας ΕΚΠΑ

ΑΠΕ

Back to top button