ΕλλάδαΚόσμος

Κοροναϊός: Όλες οι εξελίξεις μιας ακόμα δύσκολης μέρας για την υφήλιο

Οι εξελίξεις σε όλον τον κόσμο

Κύπρος: Τρία νέα κρούσματα κοροναϊού ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

Tρία νέα κρούσματα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Κύπρου. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση που έλαβε αργά το απόγευμα το υπουργείο Υγείας από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, έχουν επιβεβαιωθεί τρία νέα κρούσματα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

Ένα άτομο που νοσηλεύεται από χθες στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, και το οποίο είχε επιστρέψει από την Ιταλία και επικοινώνησε με τις αρμόδιες αρχές αφού εκδήλωσε ήπια συμπτωματολογία. Θα μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Ένα άτομο που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, και το οποίο είχε εκδηλώσει ήπια συμπτωματολογία μετά την επιστροφή του από την Ελλάδα και επικοινώνησε με τις αρμόδιες αρχές. Θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό

Ένα άτομο που βρίσκεται σε αυτό-περιορισμό, και το οποίο έφτασε από την Γερμανία, η οποία εμπίπτει στην Κατηγορία 2 που προβλέπει αυτό-περιορισμό. Το άτομο είναι ασυμπτωματικό και θα παραμείνει σε αυτό-περιορισμό.

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας της Κύπρου έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών και των τριών κρουσμάτων και θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων.

Αλβανία: Σε 73 ανήλθαν τα επίσημα κρούσματα

Διπλασιάστηκε το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των επίσημων κρουσμάτων κορονοϊού στην Αλβανία, με τους ασθενείς να ανέρχονται στους 23, ενώ μια 73χρονη γυναίκα που έχασε τη ζωή της στο βόρειο νομό Κουρμπίν πιθανολογείται ότι πρόκειται για το δεύτερο θύμα του ιού στη χώρα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εντείνει τα προληπτικά μέτρα στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι αναμένεται επιδείνωση της κατάστασης τις επόμενες ώρες και μέρες και έστειλε προσωπικά μηνύματα στους πολίτες με τις οδηγίες προφύλαξης από τον κορονοϊό.

Ταυτόχρονα, ο Αλβανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων από αύριο το πρωί στις 6 τοπική η ώρα και μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής στις πόλεις Τίρανα, Δυρράχιο, Λέζια, Σκόδρα, Λιούσνια, Φίερι και Αυλώνα. Θα κυκλοφορούν μόνο ασθενοφόρα και εξουσιοδοτημένα μεταφορικά αυτοκίνητα. Επίσης, αύριο δεν θα λειτουργήσει όλη διοίκηση. Διακόπτουν την λειτουργία και όλες οι επιχειρήσεις Fasson και Call Center. Η αλβανική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου ανακοίνωσε με τη σειρά της τη διακοπή των αγώνων στα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα.

Στις πόλεις σήμερα αυξήθηκε η παρουσία της αστυνομία, ενώ μπλόκα της αστυνομίας ενισχυμένα από το στρατό αναπτύσσονται κυρίως σε συνοριακές διαβάσεις. Οι καφετέριες, τα ρεστοράν και άλλα πολυσύχναστα κέντρα ήταν σήμερα κλειστά. Τα σουπερμάρκετ έδειξαν ότι δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση του κόσμου σε τρόφιμα και τα φαρμακεία σε μάσκες.

Σήμερα, η καθολική Εκκλησία στη χώρα ανακοίνωσε ότι διακόπτει μέχρι τις 3 Απριλίου όλες τις δραστηριότητες της, θρησκευτικές και δημόσιες και καλεί τις ενορίες να εφαρμόσουν με τους πιστούς συστήματα εξ αποστάσεως. Χθες ανακοίνωσε παρόμοια μέτρα και η Επιτροπή Μουσουλμάνων της Αλβανίας.

Τέλος, η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις συνεντεύξεις για χορήγηση θεωρήσεων στους Αλβανούς πολίτες, όπως και κάθε άλλη δημόσια υπηρεσία εκτός από τις υπηρεσίες σε όφελος των Αμερικανών πολιτών στη χώρα.

Τουρκία: Δεύτερο κρούσμα 

Ένας δεύτερος ασθενής διαγνώστηκε πως μολύνθηκε από τον κοροναϊό στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα, μία ημέρα αφότου η Άγκυρα ανακοίνωσε πως επιβάλλει μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας COVID-19, που πλέον χαρακτηρίζεται πανδημία.

Ο Κότζα διευκρίνισε μέσω Twitter ότι ο δεύτερος ασθενής -τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε βγήκαν χθες το βράδυ- ανήκει στον κύκλο του πρώτου ασθενούς, η μόλυνση του οποίου από τον SARS-CoV-2 διαγνώστηκε προχθές.

Σερβία: Σε 24 ανέρχονται τα κρούσματα του κοροναϊού

Δώδεκα νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στην Σερβία από εχθές το απόγευμα μέχρι σήμερα ανεβάζοντας στους 24 τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων από τον COVID-19. Ένας ασθενής, 66 ετών, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στον νοσοκομείο της πόλης Νόβισαντ.
Σήμερα άρχισαν να εφαρμόζονται τα έκτακτα μέτρα που αποφάσισε εχθές η κυβέρνηση. Έτσι, απαγορεύτηκαν όλες οι συναθροίσεις άνω των εκατό ατόμων σε κλειστούς χώρους, έκλεισαν 44 μικροί συνοριακοί σταθμοί διέλευσης με τις γειτονικές χώρες και λειτουργούν μόνο οι μεγάλες συνοριακές διαβάσεις όπου γίνεται υγειονομικός έλεγχος όσων εισέρχονται στη χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σερβία απαγορεύει από προχθές την είσοδο στη χώρα σε όλους τους ξένους που προέρχονται από την Ιταλία, την Ελβετία, το Ιράν, τη Νότια Κορέα και κάποιες επαρχίες της Κίνας. Διεκόπησαν επίσης και οι προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην προβεί ακόμη στο κλείσιμο των σχολείων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εκτιμώντας ότι για την ώρα δεν συντρέχει λόγος για κάτι τέτοιο. Στα σχολεία ωστόσο εφαρμόζονται αυστηρότερα μέτρα υγιεινής. Στις εισόδους των σχολικών κτιρίων τοποθετήθηκαν αντισηπτικά διαλύματα για τα χέρια ενώ δόθηκε εντολή να αερίζονται οι αίθουσες στα διαλείμματα και να ψεκάζονται οι χώροι, τα θρανία και τα πόμολα στις πόρτες κάθε μέρα πριν από την έναρξη των μαθημάτων.
Για τους μετανάστες επίσης ισχύουν έκτακτα μέτρα και όπως αποφασίστηκε αμέσως μετά την είσοδο τους στη χώρα θα οδηγούνται στο κέντρο υποδοχής στο Πρέσεβο, όπου θα τίθενται σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.

N. Πέλπας

Μεγάλη Βρετανία: Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 29% σε μία μέρα

Τα κρούσματα του κοροναϊού στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 29% στα 590 τις τελευταίες 24 ώρες, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται στους 10, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Βέλγιο: Κλείνουν σχολεία, καφετέριες, εστιατόρια και κάποια καταστήματα
Η κυβέρνηση του Βελγίου διέταξε να κλείσουν σχολεία, καφετέριες, εστιατόρια και κάποια καταστήματα λόγω του κορωνoϊού, μετά τις αντίστοιχες αποφάσεις της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών να περιορίσουν όλες εκτός από τις απαραίτητες δραστηριότητες.
Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από την Παρασκευή τα μεσάνυχτα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 3 Απριλίου, παρόλο που τα σχολεία πρόκειται να κλείσουν για πέντε εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών του Πάσχα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η υπηρεσιακή πρωθυπουργός του Βελγίου, Σόφι Βίλμε.
Διευκρίνισε ότι τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία θα παραμείνουν ανοιχτά και ότι άλλα καταστήματα θα απαιτούνται να κλείσουν μόνο τα σαββατοκύριακα. «Θέλουμε να αποφύγουμε την κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία και να αποφύγουμε τους αποκλεισμούς» τόνισε.

Γερμανία: Τα θύματα πλέον ανέρχονται σε 6

Ένας 80χρονος από την Βαυαρία και μια 78χρονη από την Βόρεια Ρηνανία έχασαν χθες τη μάχη για τη ζωή εξαιτίας επιπλοκών του νέου κορονοϊού. Και οι δύο έπασχαν από χρόνιες ασθένειες.

Το τελευταίο 24ωρο τα διαπιστωμένα κρούσματα της ασθένειας Covid-19 στην Γερμανία έχουν ξεπεράσει τα 2.400, ενώ τα θύματα πλέον ανέρχονται σε έξι.

Μπροστά στην ταχεία εξάπλωση του ιού, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, έπειτα από πολύωρη συνάντηση με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας, προειδοποίησε ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν κατά πολύ, ότι καμία περιοχή δεν θα μείνει ανεπηρέαστη, ενώ κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν κάθε μη απολύτως απαραίτητη κοινωνική επαφή.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία σε ό,τι αφορά την λειτουργία των σχολείων, με αποτέλεσμα η δικαιοδοσία για ενδεχόμενη απόφαση να κλείσουν να συνεχίζει να επαφίεται στις τοπικές κυβερνήσεις.

Ισπανία-Covid-19: Σε καραντίνα τέσσερις περιοχές στην Καταλονία

Τέσσερις δήμοι στην Καταλονία τέθηκαν από σήμερα σε καραντίνα, ανακοίνωσαν οι αρχές σε αυτή την περιοχή της βόρειας Ισπανίας, στο πρώτο μέτρο αυτού του τύπου, στην μάχη κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Οι 66.000 κάτοικοι τεσσάρων δήμων (Ιγκουαλάντα, Οντένα, Σάντα Μαργκαρίτα και Βιλανόβα ντελ Κάμι) μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αλλά «δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την οικιστική τους περιοχή» από τις 21:00 σήμερα (22:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της περιοχής.

Τα ποσοστά πληρότητας στα ισπανικά ξενοδοχεία έχουν μειωθεί δραματικά, με κάποια ξενοδοχεία να είναι άδεια, ενώ «δεν υπάρχουν νέες κρατήσεις» λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος στη συνομοσπονδία ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων της Ισπανίας CEHAT.

«Μας έχει έρθει ένα τσουνάμι. Μας έχει χτυπήσει ένας μετεωρίτης και πρέπει να δούμε πώς θα επιβιώσουμε», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της CEHAT Ραμόν Εσταλέλα στο Reuters, καλώντας την ισπανική κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν χρεοκοπίες και απολύσεις σε ξενοδοχειακούς ομίλους.

ΤΦ

Ρωσία: Κατά 60% μειώθηκαν οι πωλήσεις τουριστικών πακέτων για το εξωτερικό

Οι πωλήσεις τουριστικών πακέτων προς το εξωτερικό παρουσίασαν τις τελευταίες ημέρες πτώση κατά 60% εξαιτίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα στους δημοσιογράφους η επικεφαλής του ρωσικού οργανισμού τουρισμού (Rostourism) Ζάρινα Ντογκούζοβα.

«Η μείωση των τουριστικών πακέτων για το εξωτερικό είναι της τάξεως του 60% αυτές τις μέρες. Όσον αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό, η πτώση είναι της τάξεως του 20-30%. Μόνο στον εσωτερικό τουρισμό δεν παρατηρείται ουσιαστική πτώση», δήλωσε η ίδια.

Η Ντογκούζοβα, αναφερόμενη στον εσωτερικό τουρισμό, είπε ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο παρατηρήθηκε πληρότητα 100% στις κρατήσεις σε διάφορους προορισμούς, όπως στην περιοχή του Κρασνοντάρ, στην Κριμαία και στο Καλίνινγκραντ, πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «ο κόσμος ταξιδεύει εντός της χώρας και θα συνεχίσει να ταξιδεύει».

Η επικεφαλής του ρωσικού οργανισμού τουρισμού δήλωσε πάντως ότι είναι νωρίς για να γίνουν προβλέψεις όσον αφορά στις τουριστικές ροές. Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση και θα απαλλαγεί από αυτήν.

Μ.ΜΕΝ

ΗΠΑ: Πρώτο κρούσμα στο αμερικανικό Κονγκρέσο

Το Καπιτώλιο, έδρα του αμερικανικού Κονγκρέσου στην Ουάσινγκτον, κλείνει προσωρινά τις πύλες του στους τουρίστες από απόψε έως τις 1η Απριλίου “προληπτικά”, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας ασφαλείας, ενώ ένας πρώτος υπάλληλος προσβλήθηκε από τον κορονοϊό.

“Ένα μέλος της ομάδας του γραφείου της γερουσιαστού Μαρία Κάντγουελ βρέθηκε θετικός στον Covid-19”, ανακοίνωσαν εκπρόσωποι σε ανακοίνωση.

Το πρόσωπο αυτό δεν είχε “γνωστή επαφή” με τη γερουσιαστή ή άλλους κοινοβουλευτικούς, διευκρινίζουν. Το γραφείο έκλεισε και όλοι οι εργαζόμενοι που ήρθαν σε επαφή μαζί του θα ελεγχθούν.

Παράλληλα, οι αρμόδιες αρχές για την ασφάλεια στο Καπιτώλιο ανακοίνωσαν ότι “όλες οι (τουριστικές) επισκέψεις” αναστέλλονται από τις 17.00 (23.00 ώρα Ελλάδος) της Πέμπτης έως τις 08.00 της 1ης Απριλίου. Το Κογκρέσο δέχεται έως πέντε εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

“Λαμβάνουμε αυτή την προσωρινή απόφαση προληπτικά για να προστατεύσουμε την υγεία και την ασφάλεια των υπαλλήλων του Κογκρέσου και του κοινού”, έγραψαν οι αξιωματικοί της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μόνοι οι κοινοβουλευτικοί, οι ομάδες τους, οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι και οι επισκέπτες που έρχονται για επαγγελματικά ραντεβού θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα κτίρια.

Οι Δημοκρατικοί και ο Λευκός Οίκος ήταν σε διαπραγματεύσεις σήμερα σε σχέση με μια πρόταση νόμου για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας για τους Αμερικανούς, επεκτείνοντας σε όλους αυτούς που θα χρειαστούν την πρόσβαση στα τεστ και στις άδειες ασθενείας σε μια χώρα που δεν έχει ένα καθολικό σύστημα υγείας. Αλλά οι Ρεπουμπλικανοί του Κονγκρέσου ήταν διχασμένοι.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε επίσης σήμερα την αναστολή όλων των τουριστικών επισκέψεων από σήμερα και μέχρι νεωτέρας. Σχεδόν 2.000 άνθρωποι το επισκέπτονται κάθε εβδομάδα.

Και το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, που βρίσκεται απέναντι από το Κογκρέσο, θα παραμείνει κλειστό για το κοινό “μέχρι νεωτέρας”.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο θα διατηρήσει τις “επίσημες δραστηριότητες”, δεν διευκρίνισε με ποια μορφή θα διεξάγονται οι ακροάσεις ενώπιον των εννέα δικαστών του, εκ των οποίων δύο 80χρονοι.

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το όρο των 1.300 κρουσμάτων και μετρούν 38 νεκρούς από τον ιό, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του αμερικανικού Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Ο διευθυντής του Κέντρου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ, ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος της χώρας, κατήγγειλε σήμερα ότι οι πολίτες δεν μπορούν να κάνουν εύκολα την εξέταση για να διαπιστώσουν αν έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό και ότι το αμερικανικό σύστημα εξέτασης δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας.

«Το σύστημα δεν είναι πραγματικά προσανατολισμένο προς αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή. Αυτή είναι μια αδυναμία. Ας το παραδεχτούμε», είπε ο Άνθονι Φαουτσί μιλώντας σε μια Επιτροπή του Κογκρέσου. Όπως εξήγησε, στις ΗΠΑ δεν γίνεται εύκολα η εξέταση, όπως σε άλλες χώρες.

Ο Φαουτσί πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο να επιβληθούν και άλλοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, αν το επιτάσσει η εξέλιξη της επιδημίας.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) μέχρι σήμερα είχαν καταγραφεί 1.264 κρούσματα του νέου κορονοϊού (αύξηση κατά 277 σε σύγκριση με χθες) και 36 θάνατοι.

Κρούσματα έχουν αναφερθεί σε 42 Πολιτείες και στην Περιφέρεια της Κολούμπια.

Στον απολογισμό αυτόν περιλαμβάνονται και 49 κρούσματα μεταξύ προσώπων που είχαν επαναπατριστεί από την Ιαπωνία και την πόλη Ουχάν της Κίνας.

Η Walt Disney κλείνει τα θεματικά πάρκα της Disneyland και της California Adventure στην Άναχαϊμ στην Καλιφόρνια, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, και το μέτρο θα ισχύσει από το ερχόμενο Σάββατο, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

Δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα του Covid-19 στα θεματικά πάρκα, πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Καναδά: Σε καραντίνα ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και η σύζυγός του
Σε καραντίνα βρίσκεται ο Τζάστιν Τριντό και η σύζυγός του, καθώς η τελευταία βρέθηκε θετική στον κορονωϊό!
Η Σοφί Γκρεγκουάρ Τριντό, 44χρονη σύζυγος του πρωθυπουργού του Καναδά, επιβεβαιώθηκε μετά τις εξετάσεις που έκανε, πως έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Την ανακοίνωση έκαναν οι υπηρεσίες του επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης, με την ίδια να τίθεται σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.
Όπως αναφέρουν οι υπηρεσίες της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός δεν έχει παρουσιάσει προς το παρόν κανένα σύμπτωμα, όμως κρίθηκε σκόπιμο να μπει προληπτικά σε απομόνωση και ο ίδιος για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με το CNN, η σύζυγος του Τριντό παρουσιάζει ήπια συμπτώματα και φέρεται να είναι σε καλή κατάσταση.
Ο 48χρονος Τριντό δεν θα υποβληθεί σε τεστ «σε αυτό το στάδιο» και θα «συνεχίσει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του», ανέφερε το γραφείο του, που διαβεβαίωσε πως θα απευθυνθεί στους Καναδούς αργότερα σήμερα.
Αλγερία: Πρώτος θάνατος από κορονοϊό

Η Αλγερία κατέγραψε τον πρώτο θάνατο από τον νέο κοροναϊό, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή για την πρόληψη στους κόλπους του υπουργείου, τον γιατρό Ντζαμέλ Φουράρ, πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 67 ετών, που αντιμετώπισε καρδιολογικά προβλήματα.

Ο 67χρονος ήταν συγγενής με την οικογένεια, 17 μέλη της οποίας προσβλήθηκαν από τον ιό στην επαρχία Μπίλντα, στο νοτιοδυτικό Αλγέρι και σχετίζεται με επιβεβαιωμένα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε Αλγερινούς υπηκόους στη Γαλλία, διευκρίνισαν οι αρχές.

Επιπλέον, οι αρχές ανακοίνωσαν πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19, γεγονός που ανεβάζει σε 24 τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα. Εκ των 24 κρουσμάτων, 10 ασθενείς έχουν ιαθεί.

Ένα 25ο κρούσμα, το πρώτο που καταγράφηκε στην Αλγερία, αφορά έναν Ιταλό πολίτη που διαγνώστηκε με τη νόσο τον Φεβρουάριο, ο οποίος έχει επιστρέψει στη χώρα του.

Φιλιππίνες: Η Μανίλα μπαίνει σε καραντίνα

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε ανακοίνωσε σήμερα ότι η πρωτεύουσα Μανίλα μπαίνει σε καραντίνα. Στο εξής οι μεγάλες συγκεντρώσεις απαγορεύονται και τα σχολεία κλείνουν για έναν μήνα προκειμένου να καταπολεμηθεί η επιδημία του κορονοϊού.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Ντουτέρτε διευκρίνισε ότι όλες οι μεταφορές προς και εκτός της πόλης αυτής θα διακοπούν και ότι οι ξένοι που προέρχονται από χώρα όπου η υπάρχει η ασθένεια δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα εισόδου στο έδαφος των Φιλιππίνων.

Ινδία: Κλείσιμο των σχολείων

Στην Ινδία, οι αρχές αποφάσισαν το κλείσιμο των σχολείων, όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των κινηματογράφων στο Νέο Δελχί έως τις 31 Μαρτίου σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν την τοπική εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού.

Η τοπική κυβέρνηση, που είχε δώσει εντολή πριν από μια εβδομάδα να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία έως το τέλος του μήνα, παρέτεινε σήμερα το μέτρο και τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και για τα πανεπιστήμια. Η πόλη των 20 εκατομμυρίων κατοίκων έχει επί του παρόντος έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορανιού.

Μόνο τα σχολεία όπου πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο εξετάσεις θα μπορούν να μείνουν ανοικτά, ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο Twitter, το κόμμα AAP που μετέχει στην κυβέρνηση στο Νέο Δελχί.

Η Ινδία μετρά έως σήμερα 73 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού.

Γκαμπόν: Το πρώτο κρούσμα
Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη από την κυβέρνηση της Γκαμπόν: πρόκειται για υπήκοο της χώρας που επέστρεψε από το Μπορντό (Γαλλία).
«Πρόκειται για συμπατριώτη μας ηλικίας 27 ετών», ο οποίος επέστρεψε στην πατρίδα του έπειτα από μια «διαμονή στην Μπορντό», εξήγησε η κυβέρνηση με ανακοίνωσή της. «Με την επιστροφή του στη Λιμπρβίλ, θερμομετρήθηκε» και «δεν παρουσίαζε κανένα σύμπτωμα», αναφέρει το δελτίο Τύπου.
«Την επομένη», όμως, με «βήχα, πόνο στο λαιμό και δυσκολία στην αναπνοή» εισήχθη σε νοσοκομείο, συνεχίζει το κείμενο. Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν πως προσβλήθηκε από τον κορονοϊό, τονισε η κυβέρνηση. «Η κατάσταση του ασθενούς βελτιώνεται προοδευτικά», ενώ «ο εντοπισμός των επαφών του βρίσκεται σε εξέλιξη», προσθέτει η ανακοίνωση των αρχών της χώρας της δυτικής Αφρικής.

Με αυτή την ανακοίνωση, στην Αφρική πλέον καταμετρώνται 134 κρούσματα και τρεις θάνατοι, κατά έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση ανακοινώσεις των αρχών των κρατών της ηπείρου ως την Πέμπτη στις 19:00 [ώρα Ελλάδας].

Γκάνα: Δύο πρώτα κρούσματα
Τα δύο πρώτα κρούσματα του κορωναϊού επιβεβαιώθηκαν στην Γκάνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για πρόσωπα που επέστρεψαν αντιστοίχως από τη Νορβηγία και την Τουρκία, βρίσκονται «σε σταθερή κατάσταση», έχουν τεθεί σε «απομόνωση» και όλα είναι «υπό έλεγχο». Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία εντοπισμού των επαφών τους, κατά την ίδια πηγή.

Η Γκαμπόν και η Γκάνα έγιναν κατά σειρά η ένατη και η δέκατη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής όπου ανακοινώθηκε πως επιβεβαιώθηκαν κρούσματα του SARS-CoV-2. Κρούσματα του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 καταμετρώνται πλέον σε πολλά από τα κράτη της δυτικής Αφρικής: ειδικά στη Νιγηρία, στη Σενεγάλη, στο Τόγκο, στην Ακτή Ελεφαντοστού και στην Μπουρκίνα Φάσο. Ο Γκανέζος πρόεδρος Νάνα Ακούφο-Αντό παρουσίασε την Τετάρτη το σχέδιο της κυβέρνησής του, κόστους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό η χώρα να αντιμετωπίσει την πανδημία. Προβλέπεται κυρίως η απόκτηση υγειονομικού «εξοπλισμού», η «προετοιμασία των υποδομών» και «η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης». Απαγορεύθηκε σε όλους τους Γκανέζους δημόσιους λειτουργούς να ταξιδεύουν στο εξωτερικό μέχρι νεοτέρας.

Σιγκαπούρη: Απαγόρευση εισόδου σε ταξιδιώτες

Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης θα αρνείται από τη Δευτέρα την είσοδο ή τη διέλευση σε επισκέπτες που έρχονται από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία ή είχαν διαμείνει στις χώρες αυτές τις προηγούμενες 14 ημέρες στο πλαίσιο των μέτρων που εφαρμόζει για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας της Ασίας.

Οι αρχές της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας, σημαντικού κόμβου των μεταφορών, συνέστησαν επίσης στους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια σε αυτές τις τέσσερις χώρες εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητα, ενώ θα απαγορεύσουν με άμεση ισχύ τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Παρόμοιοι περιορισμοί ισχύουν ήδη για ταξιδιώτες προερχόμενους από το Ιράν, τη Νότια Κορέα και την Κίνα, όπου εμφανίστηκε ο ιός SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο.

Κίνα: Μονοψήφιος αριθμός νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
Μονοψήφιο αριθμό νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό — οκτώ περιπτώσεις — κατέγραψε ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στην ηπειρωτική Κίνα η Εθνική Επιτροπή Υγείας, αριθμό μειωμένο από τα 15 κρούσματα που εντοπίζονταν μία ημέρα νωρίτερα. Το σύνολο των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί πως έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 ανήλθε έτσι σε 80.813 ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Ο απολογισμός των θυμάτων της επιδημίας της ασθένειας COVID-19 ανήλθε σε 3.176, αυξημένος κατά επτά από την προηγουμένη. powered by Rubicon Project Στην πόλη Γουχάν, εστία της επιδημίας, καταγράφηκαν όλοι οι νέοι θάνατοι. Από την άλλη, 1.318 ασθενείς αποθεραπεύθηκαν και τους δόθηκε εξιτήριο, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας. Συνολικά, 64.111 ασθενείς είχαν αποθεραπευτεί ως χθες.

Νότια Κορέα: Ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύθηκαν ξεπερνά αυτόν που μολύνθηκαν
Οι υγειονομικές Αρχές της Νότιας Κορέας κατέγραψαν περισσότερες περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι ανάρρωσαν απ’ ό,τι νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού την Παρασκευή (13/3), για πρώτη φορά αφότου ξέσπασε η επιδημία στη χώρα τον Ιανουάριο, γεγονός που μοιάζει να επιβεβαιώνει τις ελπίδες πως η εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2, που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, επιβραδύνεται στη μεγαλύτερη εστία της Ασίας πέραν της ηπειρωτικής Κίνας.
Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) εντόπισαν 110 νέα κρούσματα, από 114 μία ημέρα νωρίτερα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ανέρχεται σε 7.979. Από την άλλη, 177 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου είχαν εισαχθεί.
Είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύθηκαν ξεπερνά αυτόν που μολύνθηκαν στη Νότια Κορέα αφότου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα, την 20ή Ιανουαρίου. Ωστόσο αξιωματούχοι στην τέταρτη μεγαλύτερη ασιατική οικονομία καλούν να συνεχιστεί η επαγρύπνηση, καθώς αποκαλύπτονται νέες εστίες μόλυνσης, όπως ένα call centre σε πολυσύχναστη περιοχή της Σεούλ και μια κυβερνητική υπηρεσία στη Σετζόνγκ.

Μέχρι χθες Πέμπτη, οι θάνατοι στη χώρα εξαιτίας της επιδημίας ανέρχονταν σε 67.

Σαουδική Αραβία: 17 νέα κρούσματα

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσαν 17 νέα κρούσματα του κορονοϊού, 11 από τα οποία είναι Αιγύπτιοι υπήκοοι, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.Ο αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού στο βασίλειο ανέρχεται πλέον σε 62, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Παραγουάη: Αναστολή όλων των πτήσεων από και προς την Ευρώπη
Η κυβέρνηση της Παραγουάης ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι πήρε την απόφαση να ανασταλούν από σήμερα Παρασκευή και σε πρώτη φάση ως την 26η Μαρτίου όλες τις απευθείας πτήσεις από και προς την Ευρώπη, για να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού, έξι κρούσματα του οποίου καταγράφονται στην επικράτειά της. «Η απόφαση αυτή πάρθηκε σε περιφερειακό επίπεδο», ώστε να «μη γίνονται πλέον πτήσεις προς την ήπειρό μας από την Ευρώπη», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της παραγουανής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας, ο Έντγκαρ Μελγαρέχο. Αναφερόταν σε παρόμοια μέτρα που επέβαλαν άλλες κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής (Αργεντινή, Βολιβία) και αυτή των ΗΠΑ. powered by Rubicon Project Η απόφαση της παραγουανής κυβέρνησης θα πλήξει κυρίως την Air Europa, τη μοναδική αεροπορική εταιρεία που συνδέει τη χώρα με την ευρωπαϊκή ήπειρο, με το δρομολόγιο Ασουνσιόν – Μαδρίτη. Ο Μελγαρέχο τόνισε ότι η διάρκεια του μέτρου θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας.
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Δημόσιας Υγείας Χούλιο Ματσολένι ανακοίνωσε τον εντοπισμό του έκτου κρούσματος στην Παραγουάη. Οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν εξετάζουν προς το παρόν το κλείσιμο των συνόρων, αλλά δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να λάβουν ακόμα πιο αυστηρά εάν τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν.
ΑΠΕ

https://fouit.gr/2020/03/13/pagkosmios-chartis-ton-kroysmaton-toy-neoy-koronaioy-live-enimerosi-ton-stoicheion/

 

Back to top button