ΚαστοριάΚοζάνηΦλώρινα

Επειγόντως μέτρα στήριξης ζητούν από την κυβέρνηση οι ξενοδόχοι της Καστοριάς

Αυτές της δύσκολες ώρες που περνάμε σαν Π.Ε. Καστοριάς, Σύνδεσμος Ξενοδόχων  Π. Ε. Καστοριάς προσπαθεί να ενώσει τις δυνάμεις του με την Ένωση ξενοδόχων νομού Κοζάνης και Φλώρινας.

Σας στέλνουμε το κείμενο που στείλαμε χτες σε όλους του αρμοδίους φορείς.
Με τιμή
το Δ.Σ. Συνδέσμου
Ξενοδόχων
Περιφερειακής Ενότητας

ΕΝΩΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ Π.Ε ΚΟΖΑΝΗΣ, ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Προς: Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Τουρισμού, Υπουργείο εργασίας, Υπουργείο Εσωτερικών

Κοινοποίηση: Αντιπεριφέρεια Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας, Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

Θέμα: Επείγουσα λήψη μέτρων για την προστασία του ξενοδοχειακού κλάδου από τις επιπτώσεις του CORONAVIRUS COVID19.

Αξιότιμοι κ. υπουργοί,

Όπως γνωρίζετε ο ξενοδοχειακός κλάδος μαζί με την εστίαση είναι οι πρώτοι που επλήγησαν από τις συνέπειες του κορονοϊού με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε ζητήματα επιβίωσης και απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Το βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε εμείς οι ξενοδόχοι της Δυτικής Μακεδονίας είναι πως η περίοδος Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου είναι για εμάς η καλύτερη τουριστική περίοδος.

Μιας και δεν είμαστε ένας κατ εξοχήν τουριστικός προορισμός την εν λόγο περίοδο φιλοξενούμε σχολικές εκδρομές, ημερίδες και συνέδρια καθώς και αθλητικές διοργανώσεις. Ως αποτέλεσμα το πλήγμα που υπέστησαν οι επιχειρήσεις μας είναι καθοριστικό.

Η μείωση στον κύκλο εργασιών μας υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει το 70% καθώς έχουν ακυρωθεί όλα τα συνέδρια και οι ημερίδες που ήταν προγραμματισμένα για τον μήνα Μάρτιο, οι εκδρομές ενόψει της 25ης Μαρτίου, όλα τα αθλητικά πρωταθλήματα και διοργανώσεις καθώς και ήδη έχουμε ακυρώσεις για την περίοδο του Πάσχα. Τα κρούσματα στην πόλη της Καστοριάς ξεπέρασαν τα 10, στην Κοζάνη υπάρχουν 5 επιβεβαιωμένα και οι περιοχές μας έχουν ήδη αναφερθεί ως υψηλής επικινδυνότητας. Η κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει είναι δραματική και βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη.

Απαιτείται άμεσα να ληφθούν μέτρα προστασίας των επιχειρήσεων που πλήττονται με στοχευμένα μέτρα και δράσεις.

Ως τέτοια μέτρα προτείνονται τα εξής:

Υπουργείο Εργασίας

Αναστολή πληρωμής, έως την 30-6-2020, των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης της αναστολής κατόπιν σχετικής Υ.Α.. Στη συνέχεια παροχή της δυνατότητας ρύθμισης τους (με ξεχωριστή ταυτότητα πληρωμής*) σε πάνω από 24 δόσεις. Αναστολή πληρωμής, έως την 30-6-2020, δόσεων ρυθμίσεων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης της αναστολής κατόπιν σχετικής Υ.Α..-ισόχρονη παράταση των ρυθμίσεων. Πρόγραμμα επιχορήγησης των ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση/επαναπρόσληψη του προσωπικού. Οριζόντια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Για τις περιοχές όπου αποφασίζονται περιορισμοί στην άσκηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων βάσει των προβλέψεων της Π.Ν.Π., ισόχρονη κάλυψη του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων και των

αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών από το Δημόσιο. Αναστολή της εφαρμογής του μέτρου της δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών από τον ΕΦΚΑ σε περίπτωση παραβίασης όρων ρυθμίσεως.

Υπουργείο Οικονομικών

Παράταση μέχρι την 30-6-2020 (με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης κατόπιν σχετικής Υ.Α.) των προθεσμιών καταβολής των ήδη βεβαιωμένων οφειλών και παράλληλα για την ίδια χρονική περίοδο αναστολή πληρωμής των οφειλών που θα βεβαιωθούν και θα καταστούν ληξιπρόθεσμες. Μετά την 30-6-2020 πρόβλεψη της δυνατότητας ρύθμισης των ανωτέρων οφειλών. Αναστολή καταβολής, έως την 30-6-2020, με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης κατόπιν σχετικής Υ.Α, των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών- ισόχρονη παράταση των ρυθμίσεων. Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή σε 6%. Κατάργηση του φόρου διαμονής. Αναστολή της εφαρμογής του μέτρου της δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών από το Δημόσιο σε περίπτωση παραβίασης όρων ρυθμίσεως.

ο

Υπουργείο Εσωτερικών

ο Αναστολή πληρωμής δόσεων ρυθμίσεων οφειλών προς τους Ο.Τ.Α έως τις

30-6-2020, με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης κατόπιν σχετικής Υ.Α ισόχρονη παράταση των ρυθμίσεων.

Υπουργείο Ανάπτυξης

Αναστολή της υποχρέωσης πληρωμής των δόσεων των δανείων και των δάνειών που έχουν παραχωρηθεί σε fund έως την 31-12-2020 και ισόχρονη παράταση του χρόνου αποπληρωμής τους. Χορήγηση δανείων επιδοτούμενων τόκων μέσω των τραπεζών από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (κατά το πρότυπο της αντίστοιχης πρωτοβουλίας που αναλήφθηκε στην περίπτωση της πτώχευσης Thomas Cook). Επιχορήγηση μέρους της απώλειας εσόδων των επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ( κατά το πρότυπο της ρυθμίσεως της παρ.4 του άρθρου 36 του ν.2459/1997).

Ο κλάδος του τουρισμού απασχολεί όπως γνωρίζετε χιλιάδες θέσεις εργασίας και αυτές κινδυνεύουν άμεσα μαζί με τις επιχειρήσεις μας που ως επί το πλείστων στην Δυτική Μακεδονία είναι μικρομεσαίες και οικογενειακές.

Παρακαλούμε να δράσετε άμεσα προς την κατεύθυνση των όσων σας προτείνουμε και ευελπιστούμε στην κατανόηση και υποστήριξη σας σε αυτήν την τόσο δύσκολη περίοδο που διανύει η πατρίδα μας.

Με εκτίμηση

Ένωση Ξενοδόχων Ν. Κοζάνης.

«Ο

Ο

ετο):2 πυ02″,

Σύνδεσμος ξενοδόχων ΓΙ.Ε. Καστοριάς.

Ένωση Ξενοδόχων Ν. Φλώρινας.

Back to top button