Καστοριά

Αποχαιρετισμός στον Φίλιππο Πετσάλνικο (του Χρήστου Νάτου & Αναστάσιου Τσαλμίδη)

Μεγάλη η θλίψη, βαριά η απώλεια.

Έφυγε από κοντά μας ο άνθρωπος,ο πολιτικός που συνέδεσε τη ζωή του με την πορεία αυτού του τόπου.

Όπου κι αν κοιτάξεις γύρω σου, βλέπεις το αποτύπωμά του.

Όλα θυμίζουν το όραμά του και την προσφορά του στην πατρίδα, στον τόπο που τον γέννησε και του έμαθε τα πρώτα του γράμματα.

Κορωνίδα του οράματός του, μεταξύ άλλων, τα εμβληματικά δημιουργήματά του της ίδρυσης του ΤΕΙ Καστοριάς και του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης στον Γράμμο.

Φίλε, σύντροφε, Πρόεδρε Φίλιππε,

Έφυγες τόσο γρήγορα. Μας ξάφνιασες. Εμείς σε περιμέναμε να συναντηθούμε ξανά για τις γνωστές πολιτικές και ανθρώπινες συζητήσεις. Αλλά εσύ έφυγες..

Μέχρι την τελευταία στιγμή διαχειρίστηκες το πρόβλημα της υγείας σου με αξιοπρέπεια. Κι εδώ φάνηκες γενναίος.

Ήσουν ο δικός μας άνθρωπος, ο πολιτικός για όλους. Ο Λαός της Καστοριάς σου εμπιστεύτηκε για πολλές τετραετίες τις προσδοκίεςκαι τις ελπίδες του και στάθηκες αντάξιος της εμπιστοσύνης του.

Ολόκληρος ο Νομός Καστοριάς πενθεί για την ξαφνική αναχώρησή σου, γιατί σε γνώριζαν και τους γνώριζες όλους, έναν προς έναν, με τα μικρά τους ονόματα και στο τελευταίο ακόμη χωριό.

Αυτοδημιούργητος, με πίστη στη Δημοκρατία και στις ανθρώπινες αξίες, ξεκίνησες πολύ νέος την πολιτική σου σταδιοδρομία, δημιουργώντας το ΠΑΣΟΚ Καστοριάς μαζί με άλλους άξιους συντρόφους.

Έφτασες στα Ύπατα αξιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Τρεις πρωθυπουργοί, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου σου εμπιστεύτηκαν καίρια Υπουργεία και ανταποκρίθηκες επάξια. Διαχειρίστηκες της δημόσιες υποθέσεις με τιμιότητα και παροιμιώδη εργατικότητα.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο σε τίμησε με την Εκλογή στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Ήταν η καταξίωση της πολιτικής σου πορείας,αλλά και τιμή για εμάς και την ιδιαίτερη πατρίδα σου.

Ακόμη και από αυτό το αξίωμα, σε κρίσιμες συνεδριάσεις, δεν δίστασες να κατέβεις στα έδρανα των βουλευτών και να υπερασπιστείς τα δίκαια του Νομού, όπως συνέβη με τη διεκδίκηση του 4ου Δήμου.

Παρά τα πολλά αξιώματά σου, δεν εγκατέλειψες ούτε στιγμή την ιδιαίτερη πατρίδα σου, όπου έζησε μόνιμα η οικογένειά σου.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή, θερμά συλληπητήριά μας στα αδέλφια σου Κώστα και Χριστόδουλο, στη σύζυγό σου Μαρίλε, στα παιδιά σου Αλέξανδρο, Δανάη που σου χάρισε το εγγονάκι που τόσο χάρηκες, και στη μικρή σου Ηλέκτρα.

Για εμάς θα είσαι πάντα δίπλα μας, γιατί όλα γύρω μας θα σε θυμίζουν.

Καλό ταξίδι Πρόεδρε Φίλιππε.

Χρήστος Νάτος

Αναστάσιος Τσαλμίδης

Back to top button