Καστοριά

Καλώς ήρθες στην πραγματικότητα! (της Ειρήνης Χρηστάκη)

11 Μαρτίου 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι ο νέος κοροναϊός έλαβε κι επισήμως τον χαρακτηρισμό της πανδημίας, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο

 γενικός γραμματέας, δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus.Πριν από ακριβώς ένα χρόνο, 11 Μαρτίου 2019, ο ίδιος είχε δηλώσει στο πλαίσιο της έναρξης σχεδίου για την καταπολέμηση της γρίπης σε παγκόσμιο επίπεδο:
“Το ερώτημα δεν είναι το αν θα έχουμε επόμενη πανδημία γρίπης, αλλά το πότε. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση και προετοιμασμένοι – το κόστος μιας μεγάλης εστίας γρίπης θα ξεπεράσει πολύ εκείνο της πρόληψης”. Τότε λοιπόν, ο δρ. Tedros προειδοποίησε για τον κίνδυνο ένας νέος ιός της γρίπης να μεταδίδεται (και) από τα ζώα προς τον άνθρωπο, κάτι που θα προκαλέσει μια τέτοια πανδημία γρίπης!
Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε πει πως η επόμενη πανδημία γρίπης είναι “ζήτημα πότε και όχι αν θα συμβεί”.

Υπάρχουν φυσικά και παλαιότερες αναφορές επί του θέματος όπως για παράδειγμα το βιβλίο End Of Days που κυκλοφόρησε το 2008 και χαρακτηριστικά αναφέρει : Περίπου το 2020 μία σοβαρή ασθένεια σαν την πνευμονία θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Η ασθένεια αυτή θα χτυπά τους πνεύμονες και τους βρογχικούς σωλήνες ενώ θα είναι ανθεκτική σε όλες τις γνωστές θεραπείες. Το πιο ουσιώδες γύρω από την ασθένεια είναι πως θα εξαφανιστεί απότομα όπως και εμφανίστηκε ενώ θα ξαναχτυπήσει πάλι 10 χρόνια αργότερα και στην συνέχεια θα εξαλειφθεί οριστικά.

Στις 11 Ιουνίου του 2019 ψηφίστηκε στη Κίνα και από εκεί σε σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη νόμος που έχει σχέση με τον κορονοϊὸ. Στη Βουλή των Ελλήνων ψηφίστηκε ο νόμος 4619/2019 που αφορά τη κύρωση του νέου ποινικού κώδικα, στο άρθρο λοιπόν 285 προβλέπονται ποινές για μη συμμόρφωση σε κρατικές διαταγές σε περίπτωση που υπάρξει κίνδυνος από κάποια μεταδοτική ασθένεια.
Πραγματικά κανένας μας δεν μπορεί να γνωρίζει εάν πρόκειται για τυχαία γεγονότα , για παιχνίδια της μοίρας ή για οργανωμένα σχέδια κρυφών δυνάμεων.

Μπορεί ο κορωνοϊός να μην είναι ακριβώς γρίπη, αλλά είναι παρόμοιος και οι συμπτώσεις σίγουρα ανατριχιαστικές… Συμπτώσεις ή πραγματικότητα ο χρόνος θα το δείξει , το μόνο βέβαιο είναι ότι όλη αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει και σε πολλές αλήθειες.

Ολόκληρη η υφήλιος βρέθηκε να γονατίζει ταπεινωμένη μπροστά στην αόρατη απειλή του κορονοϊού. Είναι πραγματικά τρομερό να παρακολουθείς τις οικονομίες ολόκληρων ισχυρών κρατών, να κλονίζονται συθέμελα, από κάτι τόσο μικρό.
Στην Ελλάδα, είχαμε την ατυχία να αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα την εξάπλωση του κοροναϊού και τον υβριδικό πόλεμο του Έβρου. Παρόλα αυτά, τέτοιου είδους σημαντικά αρνητικά γεγονότα έχουν πάντα και κάποιες άλλες πλευρές. Γεγονότα που δημιουργούν απότομα, αλυσιδωτές εκρήξεις και αντιδράσεις στην Ελληνική κοινωνία , που συμβαίνουν σε…. μαζικό βαθμό και σφυγμομετρούν το που βρισκόμαστε σε πολλούς τομείς.

Τέτοια γεγονότα, τοποθετούν απότομα την κοινωνία μας, σε μια «ζυγαριά», αναδεικνύουν σε ελάχιστο χρόνο, το που στερούμε και που υπερτερούμε, προς τα που οδεύουμε. Σε λίγες μονάχα μέρες πέφτουν μάσκες, μαθαίνονται προθέσεις, κοινωνικά απωθημένα, αναδύονται ρατσιστικές συμπεριφορές, αποτιθέμενοι ανθρωπιστές μετατρέπονται σε αφανείς οντότητες , μετράμε τις αντοχές μας ως χωρά σε εγκαταστάσεις περίθαλψης -προσωπικό αλλά και πληρότητα υλικών για την κάλυψη τέτοιου είδους έκτακτων αναγκών.
Κοινωνικές παρατηρήσεις και συμπεράσματα, που υπό κανονικές συνθήκες θα απαιτούσαν μήνες και χρόνια, επιτυγχάνονται μέσα σε λίγες μέρες, σε μικρό χρονικό διάστημα γίναν γνωστές θέσεις κομμάτων, θέσεις πολιτικών, δημοσιογράφων, μέσων ενημέρωσης, επιστημόνων, εισρέων και αρχιερέων, θέσεις δημοφιλών προσωπικοτήτων αφήνοντας τα περιθώρια στον κάθε ένα από μας να σκεφτεί και να αντιληφθεί πράγματα.

Με υπομονή και υπεύθυνη στάση από όλους μας ανεξαιρέτως και χωρίς υπερβολές και αχρείαστες κινήσεις πανικού η όποια απειλή φέρνει η εξάπλωση του κοροναϊού, είναι σίγουρο πως αργά ἢ γρήγορα θα αντιμετωπιστεί και θα παρέλθει. Όμως το μίσος, η χολή και οι έμμονές που βγήκαν προς την επιφάνεια, ελάχιστη σχέση έχουν με τον κορονοϊὸ και τον κίνδυνο εξάπλωσης του. Αυτό το μίσος, είναι ένα πολύ χειρότερο και πιο επικίνδυνο είδος «ιού», το οποίο έχει φωλιάσει βαθιά στην ελληνική κοινωνία και δεν δείχνει να έχει θεραπεία. Κατηγορεί ο ένας τον άλλον για το ποιος έφερε τον ιό , άνθρωποι ποδοπατούνται στα super market μη σκεπτόμενοι τίποτα άλλο παρά μόνο τον εαυτό τους ,κλπ… έξαλλου ο φόβος του ιού μετατρέπεται σε χρήμα και το εμπόριο ελπίδας ανθεί .. είναι μερικά μόνο παραδείγματα της κακίας και της ματαιοδοξίας που πλημυρίζει τις ψυχές των ανθρώπων .

Τεχνητή ή όχι η επίθεση που δεχόμαστε είναι μία καλή ευκαιρία για περισυλλογή και προβληματισμό πάνω σε πολλά θέματα . Είναι μήπως ένα «ταρακούνημα» που θα πρέπει να μας κάνει να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το Θεό και την οικογένεια μας, να ξεδιαλύνουμε τους φίλους μας , να αναρωτηθούμε κατά πόσο είμαστε άξιοι για όσα έχουμε και όσα λαμβάνουμε. Να συνειδητοποιήσουμε πως τίποτα δεν είναι δεδομένο, πως όλα είναι αγαθά που θα πρέπει να τα διεκδικούμε καθημερινά, ὁ καθένας με τον τρόπο του και από το «πόστο» του. Σκεφτείτε που έφτασε μέσα σε μια στιγμή ο άνθρωπος … να φοβάται μήπως πεθάνει , μήπως χάσει τα αγαπημένα του πρόσωπα αλλά για εμένα το τραγικότερο της όλης κατάστασης είναι ότι άνθρωποι πεθαίνουν μονοί χωρίς τα μπορούν να αποχαιρετήσουν τα αγαπημένα τους άτομα…
Και ξυπνάς αύριο και δεν υπάρχει ο κορωνοϊός … Αυτή θα είναι η ευχή μου μια ευχή συνοδευόμενη από τα όσα θα μας έχει διδάξει αυτό το κακό όνειρο σε προσωπικό αλλά και σε κοινωνικό και ανθρωπιστικό επίπεδο …

Καλή δύναμη στους ανθρώπους τις πρώτης γραμμής και καλή ανάρρωση σε όσους νοσούνε…

 

Back to top button