Παρατηρώντας τι τελευταίες μέρες τις αρκετές σε αριθμό αναρτήσεις που γίνονται στο διαδίκτυο, οι οποίες προτείνουν διάφορους τρόπους άσκησης στο σπίτι ώστε να διατηρήσουμε το σώμα μας σε μία καλή κατάσταση, δεν σας κρύβω ότι προβληματίστηκα αρκετά. Προβληματίστηκα για το τι μπορεί να μας απασχολεί και τι μπορεί να σκέφτεται ο καθένας από εμάς, αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες στιγμές που ζούμε.
Μας ενδιαφέρει η κατάσταση του σώματός μας;
Μας ενδιαφέρει αν θα καταφέρουμε να βγούμε από αυτή την δοκιμασία αλώβητοι ως άτομα και ως κοινωνία;
Μας απασχολεί το μέλλον της εργασίας μας;
Η οικονομική μας κατάσταση?
Σίγουρα όλες αυτές οι σκέψεις και πολλές περισσότερες δεν βασανίζουν μόνο το δικό μυαλό αλλά και το δικό σας, κάνοντας τη συγκεκριμένη κατάσταση εκτός από πρωτόγνωρη και δύσκολή, στρεσογόνα και πιεστική για όλους μας.
Όλοι μας έχουμε ξαφνικά τόσο ελεύθερο χρόνο, τον οποίο είμαστε αναγκασμένοι να τον περάσουμε κλεισμένοι στο σπίτι μας, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τις αγαπημένες μας δραστηριότητες όποιες και να είναι αυτές (είτε αθλητικές είτε όχι). Όλη αυτή η κατάσταση όμως, μας οδηγεί στο να την υπεραναλύουμε, κάνοντας κυρίως διάφορες αρνητικές σκέψεις, για το τι μέλλει γενέσθαι σε όλους τους τομείς της ζωής μας.
Η υπερανάλυση σύμφωνα με τους ψυχολόγους, είναι μια διαδικασία σκέψης που ξεκινάει τις περισσότερες φορές από τον φόβο και από μία διάχυτη αίσθηση ανασφάλειας. Ο φόβος του ότι δεν έχουμε πλήρη έλεγχο του προσωπικού ή συλλογικού μας περιβάλλοντος, κινητοποιεί τον μηχανισμό της επίλυσης προβλημάτων μέσα από την διαδικασία της ανάλυσης μιας κατάστασης. Επειδή αυτού του είδους η υπερβολική ανάλυση των δεδομένων του μυαλού μας, δεν είναι μιας υγιής διαδικασία αλλά περισσότερο μια ψυχική κατάσταση που “τελεί εν ασθενεία”, όχι μόνο δεν μπορούμε να βρούμε τη λύση του προβλήματος, αλλά αντίθετα το προς επίλυση πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο.
Με απλά λόγια όταν σκεφτόμαστε υπερβολικά και καταλήγουμε να αναλύουμε καταστάσεις, πράξεις, λόγια και συναισθήματα, τότε κινδυνεύουμε από κατάθλιψη και άγχος.
Ορμώμενος από όλες αυτές τις σκέψεις, πιστεύω ότι το πιο σημαντικό και αναγκαίο αυτή τη στιγμή είναι να καταφέρουμε να μείνουμε ψύχραιμοι και όλη αυτή η κατάσταση να επηρεάσει όσο το δυνατόν λιγότερο την ψυχική μας υγεία.
Αυτός ήταν και λόγος, που θεώρησα αναγκαίο να αναφέρω τη σημασία της σωματικής άσκησης όχι ως μία δραστηριότητα η οποία θα κρατήσει το σώμα μας σε μία καλή κατάσταση, αλλά ως μία δραστηριότητα η οποία θα επηρεάσει θετικά την ψυχική μας υγεία. Ως έναν τρόπο μέσω του οποίο θα καταπολεμήσουμε το άγχος, το στρες και την κατάθλιψη, καταστάσεις με τις οποίες όλοι μας θα έρθουμε αντιμέτωποι αυτές τις ημέρες.
Σύμφωνα με τις έρευνες, υπάρχουν πολλοί νευρο-βιολογικοί μηχανισμοί οι οποίοι εξηγούν τη σχέση μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και της ψυχικής υγείας. Αυτό συμβαίνει καταρχήν, διότι η άσκηση βοηθά το άτομο να απαλλαγεί από τις σκέψεις του και τα όποια προβλήματα και ανησυχίες το απασχολούν και του προκαλούν άγχος και στρες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (όσο διαρκεί η άσκηση και για λίγο χρόνο μετά). Διότι σύμφωνα με τις θεωρίες περί του άγχους, όσο πιο πολύ σκεφτόμαστε ένα γεγονός ή ένα θέμα που μας προβληματίζει, τόσο περισσότερο ωθούμε τον εαυτό μας στη βίωση του άγχους.
Και κατά δεύτερον, διότι η φυσική άσκηση:
- αυξάνει την αιμάτωση στις περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση της κατάθλιψης.
- αυξάνει την θερμοκρασία του σώματος έχοντας θεραπευτικά αποτελέσματα, γιατί μειώνεται η μυϊκή ένταση η οποία οφείλεται στην απελευθέρωση χημικών ουσιών και επιδρά στην απελευθέρωση και στη σύνθεση των μονοαμινών.
- αυξάνει την χημική έκκριση της ενδορφίνης, δίνοντας το αίσθημα της εφορίας που ακολουθεί μετά από την πραγματοποίηση της.
Και το κυριότερο: Η νευρο-βιολογική δράση της φυσικής άσκησης, είναι η ίδια με την επίδραση των φαρμάκων, με τις έρευνες να δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ψυχολογική κατάσταση των καταθλιπτικών, με την έκκριση και την παραγωγή διάφορων ουσιών όπως η νορεπινεφρίνη, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, βιοχημικές ουσίες οι οποίες δρουν για την μεταφορά των νευρικών ώσεων.
Αρκετοί από εμάς θα πούμε «μα εγώ δεν γυμναζόμουν ποτέ» ή «δεν ξέρω πιο ακριβώς είδος άσκησης να εκτελέσω και με ποιόν τρόπο». Αυτό ακριβώς θέλω να τονίσω, ότι δεν χρειάζεται να στρεσάρουμε ακόμα περισσότερο τον εαυτό μας με το πώς, που και με ποιο είδος άσκησης, θα πρέπει να ασκηθούμε αυτές τις μέρες. Έχοντας την ψυχολογία ενός ανθρώπου που γυμνάζεται πολλά χρόνια, ξέρω πολύ καλά ότι ένα μεγάλο άγχος αυτών των ατόμων, είναι το πώς θα μπορέσουν να συνεχίσουν να ασκούνται κάτω από αυτές τις συνθήκες. Άρα δεν χρειάζεται να στρεσάρουμε ακόμα περισσότερο τον εαυτό μας, αλλά να το δούμε ως μία καλή ευκαιρία, να χαλαρώσουμε και να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά μας γνωρίζοντας τα οφέλη της άσκησης μέσω της παιγνιώδης της μορφής.
Η παιγνιώδη μορφή της άσκησης θεωρείται ως η καλύτερη μορφή της, διότι:
- συνδυάζει τη διασκέδαση με τα οφέλη της γυμναστικής, ενώ παράλληλα βελτιώνει την νευρομυικη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού
- έχει σημαντική επίδραση στη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους για όλες τις κατηγορίες πληθυσμών, ανδρών και γυναικών, γυμνασμένων και αγύμναστων, υγειών και ασθενών, νέων και ηλικιωμένων.
Όλα τα παραπάνω οφέλη σε συνδυασμό, ότι αυτές τις ημέρες τα παιδιά μας είναι στο σπίτι και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να τα απασχολήσουμε, μπορούμε να θυμηθούμε ή να εφεύρουμε παιχνίδια ή δραστηριότητες οι οποίες να προκαλούν ρυθμική διαφραγματική αναπνοή, να περιλαμβάνουν ελάχιστο ανταγωνισμό, να είναι ελεγχόμενες και προβλέψιμες και να περιέχουν ρυθμικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Αυτού του είδους οι δραστηριότητες μάλιστα, μπορούν να εκτελεστούν μαζί με τα παιδιά μας, έχοντας παιγνιώδη μορφή και οι οποίες θα μας δημιουργήσουν ευχαρίστηση και θετικές αλλαγές στη διάθεση μας.
Άσκηση δεν σημαίνει μόνο βάρη, αερόβια προπόνηση, σετ & επαναλήψεις, αλλά σημαίνει κίνηση, δραστηριοποίηση, ευχαρίστηση και ένωση με τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Επίσης δεν χρειάζεται να θεωρούμε ως άσκηση μόνο τις δραστηριότητες τις οποίες εκτελούσαμε μέχρι σήμερα, αλλά να θεωρήσουμε ως άσκηση δραστηριότητες που εμπεριέχουν διάφορες κινήσεις και οι οποίες ενεργοποιούν όλο το σώμα.
Και μην ξεχνάτε ότι η άσκηση μας κάνει παιδιά, άρα με το να γίνουμε παιδιά θα μπορέσουμε να έρθουμε πιο κοντά τους και να περάσουμε καλύτερα μαζί τους αυτές τις ημέρες, χωρίς φωνές και μαλώματα!!!!!!!!
Παγούνης Νικόλαος
Β.Sc Sport Science & Physical Education
M.Sc Kinisiology & Physical therapy
International Certificate in Osteopathic and Chiropractic Manipulation
Certified Medical Exercise Specialist