Σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες για τη Δυτική Μακεδονία και τη χώρα συνολικά, η «Λαϊκή Συσπείρωση» τοποθετείται με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό, τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Οι υποδείξεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, πρέπει να συνοδεύονται με κυβερνητικά μέτρα που να διασφαλίζουν ταυτόχρονα και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Τα αναγκαία μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού δεν πρέπει να συνοδεύονται μόνο με καραντίνες από την κυβέρνηση, αλλά κυρίως με ενεργητικά και ουσιαστικά μέτρα στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, καλύπτοντας εδώ και τώρα κενά και ελλείψεις που αποτελούν βόμβα για την υγεία του λαού, ιδιαίτερα σε έκτακτες καταστάσεις, όπως βρίσκεται η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Η κυβέρνηση όλες αυτές τις μέρες και με καμπάνιες αναδεικνύει την ατομική ευθύνη για να κρύψει κάτω από το χαλί τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία, σε προσωπικό και εξοπλισμό, τις αθλιότητες που εμφανίζονται σε πολλούς εργασιακούς χώρους.
Κανείς δεν υποτιμά την ανάγκη της ατομικής υγιεινής και προστασίας, που αναφέρεται συνεχώς. Είναι ανάγκη, χρειάζεται να τηρούνται απ” όλους! Τα ατομικά μέτρα όμως είναι φτερό στον άνεμο αν δεν υπάρχει από πίσω ένα σύστημα Υγείας που θα μπορεί να τα στηρίξει, συλλογικά να προστατεύει την εργατική – λαϊκή οικογένεια, το κοινωνικό σύνολο.
Η μάχη δεν θα κριθεί από την ατομική ευθύνη και την απομόνωση που είναι αναγκαία για τη μη διασπορά του ιού, αλλά από την κάλυψη των χρόνιων και τεράστιων ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας που ακόμα και τώρα εν μέσω πανδημίας, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και άλλου προσωπικού, παραμένει γυμνό, διάτρητο και αδύναμο να ανταποκριθεί στις οξυμένες ανάγκες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις επόμενες μέρες. Ήδη η κατάσταση στο Νοσοκομείο της Καστοριάς το αποδεικνύει.
Απαιτούνται εδώ και τώρα έκτακτα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού μας, όπως:
— Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για την πλήρη στελέχωση και πλήρη λειτουργία όλων των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της περιοχής, για να ενισχυθούν όλα τα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για να μπορεί να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. Να στελεχωθούν άμεσα, με μόνιμο προσωπικό και όχι με μετακινήσεις προσωπικού από τη μία μονάδα Υγείας στην άλλη.
— Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια. «Ατομικά μέτρα προστασίας» δεν σημαίνει να ψάχνει ο καθένας μόνος του να βρει μάσκες προστασίας και αντισηπτικά, ενώ αυτήν την ανάγκη θα έπρεπε να την καλύπτει το κράτος οργανωμένα και δωρεάν. Ένα προϊόν που κοστίζει μόλις κάποια λεπτά του ευρώ, γίνεται αντικείμενο άθλιας αισχροκέρδειας μπροστά στις ανάγκες εκτεταμένης προστασίας.
— Οι πρόσθετες ανάγκες νοσηλείας και κάθε ιατρικής πράξης να ικανοποιηθούν και με την επίταξη υποδομών Υγείας στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος να λειτουργήσει αυτή τη στιγμή ως επιταγμένος του δημόσιου.
— Με κυβερνητική απόφαση να διασφαλιστούν πρόσθετες άδειες, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:
– Σε όσους εργαζόμενους νοσούν. Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης. Σε όσους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειάς τους.Σε όσους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.
Τα αναγκαία μέτρα περιορισμού και πρόληψης στον πληθυσμό για να εφαρμοστούν υποχρεωτικά, πρέπει να συνοδεύονται και με αντίστοιχα μέτρα προστασίας των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των ίδιων των εργαζομένων. Τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί στηρίζουν μόνο τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ενώ επιφυλάσσουν καθεστώς «καραντίνας» για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, δεν εξασφαλίζεται κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας του οικογενειακού εισοδήματος για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, σε περίπτωση που νοσήσουν οι ίδιοι ή λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων σταματήσουν την εργασία τους.
— Εδώ και τώρα απαιτείται να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς, δεν μπορεί να γίνουν κάτεργα εν μέσω επιδημίας.
Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα έκτακτης οικονομικής στήριξης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα επιπρόσθετα προβλήματα που δημιουργούνται:
– Καταρχήν, για όσο διάστημα χρειαστεί, να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, αλλά και για τους αυτοαπασχολούμενους, με προτεραιότητα σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.
– Να μπει φραγμός στις απολύσεις. Εδώ και τώρα να δοθεί επίδομα ανεργίας σε εποχικούς εργαζόμενους που δεν επαναπροσλαμβάνονται, όπως στον τουρισμό, στις μεταφορές κ.λπ., στο ύψος του 80% του βασικού μισθού. Αντίστοιχο επίδομα να δοθεί στους ελεύθερους επαγγελματίες, με ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, που θα εξαναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία της επιχείρησής τους. Επίσης, στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που αναστέλλουν τη λειτουργία τους να δοθεί το επίδομα έκτακτης ανάγκης, ύψους 715,68 ευρώ, για τις επόμενες 45 μέρες.
– Να δοθεί άμεσα, ως έκτακτη ενίσχυση, 13η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους.
– Πιο συγκεκριμένα, για τους αυτοαπασχολούμενους με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ: α) Να απαλλαγούν από την καταβολή εισφορών για την ατομική τους ασφάλιση για το επόμενο 4μηνο, χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, β) να διαμορφωθεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να μην καταβληθεί το τέλος επιτηδεύματος, προκειμένου να μπορέσουν οι ίδιοι να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές συνέπειες που ήδη αυξάνονται.
Επιπρόσθετα μέτρα χρειάζεται να παρθούν στο χώρο της Εκπαίδευσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν με κρατική ευθύνη μια σειρά από προβλήματα που προκύπτουν από την αναγκαία απόφαση για κλείσιμο των εκπαιδευτικών δομών. Προέχει να προστατευτούν τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας από τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης της Παιδείας, που δημιουργεί άνισους όρους πρόσβασης, οι οποίοι ενδεχομένως θα οξυνθούν σε αυτές τις συνθήκες. Επομένως, απαιτείται:
– Να παρθούν μέτρα που θα εξασφαλίζουν γρήγορα την όσο το δυνατόν ισότιμη προετοιμασία των μαθητών της Γ” Λυκείου για τις πανελλαδικές εξετάσεις, ακόμα και με μείωση της εξεταστέας ύλης.
– Να λυθούν όλα τα προβλήματα που αφορούν τη φοιτητική μέριμνα, να συνεχιστεί η σίτιση των φοιτητών με αποφυγή συνάθροισης (συσκευασμένο φαγητό).
– Να επιλυθεί το πρόβλημα επιστροφής χρημάτων για τις εκδρομές που ακυρώθηκαν, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, και αφορούν χιλιάδες οικογένειες.
Θεωρούμε πώς στην παραπάνω κατεύθυνση πρέπει να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση προς την κυβέρνηση εδώ και τώρα.
Η λήψη των αναγκαίων μέτρων απαιτεί εναντίωση στις δεσμεύσεις της ΕΕ και την πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της υγείας. Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα. Είναι έγκλημα να αντιμετωπίζεται με την λογική «κόστος» – «όφελος», για να διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων, που θυσιάζουν την ικανοποίηση των αναγκών του λαού στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας, που αντιμετωπίζουν την πανδημία ως «ευκαιρία» για να προχωρήσουν τα σχέδιά τους.
Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους και να απαιτήσουν αποφασιστικά απ” την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε όλα τα αναγκαία μέτρα που αφορούν τη διαφύλαξη της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων τους.
Οι εκλεγμένοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι
της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Δυτική Μακεδονία