Η πρώτη μέρα καραντίνας σε Δαμασκηνιά και Δραγασιά, τι λένε οι κάτοικοι, πώς γίνεται η τροφοδοσία του χωριών

Το κινητό τηλέφωνο που έχει ορίσει ο Δήμος Βοΐου ως σημείο επικοινωνίας των αποκλεισμένων κατοίκων των δύο χωριών Δαμασκηνιάς και Δραγασιάς για να προμηθεύονται φάρμακα και τρόφιμα κτυπά από το πρωί.

Οι 70 κάτοικοι της Δαμασκηνιάς και οι 20 της Δραγασιάς, ορεινά χωριά που ανήκουν στην ΠΕ Κοζάνης, με απόφαση του νέου υφυπουργού  Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων  Νικου Χαρδαλιά  έχουν τεθεί από χθες το απόγευμα στις 17.00 σε καραντίνα εξ αιτίας των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Ο υπάλληλος του δήμου Βοίου ήδη συγκεντρώνει σε μια λίστα τις ατομικές παραγγελίες των ηλικιωμένων, άλλοι ζητούν κάποιο φάρμακο που τελείωσε ενώ κάποιοι άλλοι  προϊόντα για το καθημερινό φαγητό και τις ανάγκες υγιεινής τους. Σήμερα στις τρεις το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δρομολόγιο που θα φέρει προμήθειες στα δυο χωριά. Ο δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής μας εξηγεί κάθε λεπτομέρεια αυτής της διαδικασίας. Ο υπάλληλος θα εισέρχεται στα δυο χωριά με αυτοκίνητο του δήμου, θα φέρει ειδική προστατευτική στολή και θα αφήνει την σακούλα με τις προμήθειες στην εξώπορτα  του σπιτιού, ενώ οι ιδιοκτήτες  που θα έχουν ενημερωθεί, θα αφήνουν στο ίδιο σημείο τα χρήματα μέσα σε πλαστική σακούλα. Θα γίνεται ένα δρομολόγιο την ημέρα ενώ για τις ανάγκες των πρώτων βοηθειών σε περίπτωση που κάποιος εκ των κατοίκων νοσήσει έχει σταθμεύσει στο Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ διαμορφωμένο για μεταφορά ασθενούς με κορονοϊό.

Ο Δήμαρχος Βοΐου μας εξηγεί ότι σήμερα θα ξεκινήσει και η επαφή των κατοίκων με τον Ιατρό, τον Ψυχολόγο και την Κοινωνική Λειτουργό. Από το τηλέφωνο ο Γιατρός που έχει οριστεί από το Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου επικοινωνεί με κάθε οικογένεια των δυο χωριών και συνομιλεί μαζί τους για θέματα υγείας. Στην συνέχεια την σκυτάλη αναλαμβάνουν  ο Ψυχολόγος και  η Κοινωνική Λειτουργός όπου και αυτοί συνομιλούν μαζί τους προσφέροντας βοήθεια και υποστήριξη.

Το αυτοκίνητο του δήμου κάθε φορά που θα ολοκληρώνει την αποστολή του θα απολυμαίνεται με το πρωτόκολλο που έχει οριστεί από τον ΕΟΔΥ. Επίσης θα απολυμαίνονται και οι ειδικές προστατευτικές στολές πολλαπλών χρήσεων που έχει προμηθευτεί η δήμος από την Ταξιαρχία ΠΖ που εδρεύει στην Κοζάνη.

Ο Παύλος Τζάνας πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Δαμασκηνιάς δηλώνει ότι «όλοι οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί από τον δήμο για το τι πρέπει να κάνουν, έχουν αποδεχτεί ότι πρέπει να μείνουν κλεισμένοι στο σπίτι», και σημειώνει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι «έχουν ρυθμιστεί τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις ανάγκες του χωριού».  Μας αναφέρει ότι κάποιοι έχουν αρχίσει να έχουν βήχα η να νοιώθουν κρυωμένοι, και προσθέτει ότι  «αυτά μας έχουν πει να τα αναφέρουμε στο γιατρό του Τσοτυλίου που θα μιλήσουμε τηλεφωνικά μαζί του». Ο κ. Παύλος Τζάνας μας  ζητά να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι «στο χωριό όλοι είμαστε μια χαρά και θα αντιμετωπίσουμε όπως χρειάζεται αυτήν την αρρώστια»

Σε ότι αφορά τα αστυνομικά μέτρα, έχει αποκλειστεί η  είσοδος και η έξοδος των δύο χωριών, ενώ όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αστυνομικός διευθυντής Κοζάνης Σπύρος Διόγκαρης, σήμερα θα υπάρξει και ηχητικό μήνυμα που θα μεταδοθεί από τα περιπολικά της ΕΛΑΣ όπου οι κάτοικοι θα ενημερώνονται τόσο για την επιβολή των μέτρων όσο και την υποχρεωτική ανάγκη τήρησης του κατ’οίκον περιορισμού.

ΑΠΕ

Σχολιάστε

Η διευθυνση email σας ΔΕΝ θα δημοσιοποιηθεί(ενημερωθείτε για την πολιτική ανάρτησης σχολίων στο fouit.gr απο εδώ) *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.