Κόσμος

Κινεζική αγανάκτηση για ένα tweet του Τραμπ

Η Κίνα εξέφρασε σήμερα «την έντονη αγανάκτησή της» για την ανάρτηση που έκανε χθες Δευτέρα στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε τον νέο κορονοϊό «κινέζικο ιό».

Τόσο η διπλωματία όσο και τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης είναι αγανακτισμένα από τη χρήση από την Ουάσινγκτον αυτής της έκφρασης, η οποία εκτιμούν ότι στιγματίζει την Κίνα.

Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος ανήρτησε στο Twitter: «Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν ενεργά τις βιομηχανίες αυτές, όπως τις αεροπορικές εταιρείες και άλλες, που επηρεάζονται ιδιαίτερα από τον Κινεζικό Ιό. Θα είμαστε πιο ισχυροί από ποτέ!».

Μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν ήδη χρησιμοποιήσει αντίστοιχες εκφράσεις, όμως μέχρι στιγμής ότι ο ίδιος ο Τραμπ.

«Εκφράζουμε την έντονη αγανάκτησή μας» σε αυτό τον χαρακτηρισμό, επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η διεθνής κοινότητα είναι ξεκάθαρα αντίθετες στη σύνδεση του ιού με συγκεκριμένες χώρες ή περιοχές και κατά οποιουδήποτε στιγματισμού», πρόσθεσε.

Το επίσημο κινεζικο πρακτορείο Xinhua εκτίμησε σήμερα σε σχόλιό του ότι η χρήση «ρατσιστικών και ξενοφοβικών χαρακτηρισμών προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για την επιδημία σε άλλες χώρες απλώς αποκαλύπτουν την ανευθυνότητα και την ανικανότητα κάποιων πολιτικών».

Το tweet του Τραμπ προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και στις ΗΠΑ.

«Η ασιατική κοινότητα των Αμερικανών -άνθρωποι στην υπηρεσία των οποίων είστε- ήδη υποφέρουν. Δεν χρειάζεται να τροφοδοτείτε ακόμη περισσότερο την μισαλλοδοξία», σχολίασε ο Μπιλ ντε Μπλάζιο, δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Αν και επιστημονικά δεν έχει αποδειχθεί η προέλευση του νέου κορονοϊού, αυτός εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο σε αγορά άγριων ζώων στην πόλη Ουχάν της Κίνας.

Εξάλλου την προηγούμενη εβδομάδα άλλος εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Ζάο Λιζιάν, εκτίμησε στο Twitter ότι ο αμερικανικός στρατός εισήγαγε τον ιό SARS-CoV-2 στην Κίνα, χωρίς να δώσει στοιχεία.

Σε απάντηση ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατηγόρησε χθες Δευτέρα το Πεκίνο ότι «διασπείρει παραπληροφόρηση και φήμες» για την προέλευση του νέου κορονοϊού.

Ωστόσο και ο ίδιος στο παρελθόν έχει αναφερθεί στον «ιό από την Ουχάν».

ΑΠΕ

Back to top button