Κόσμος

Κοροναϊός: Η κατάσταση στον κόσμο σήμερα Τετάρτη

Πρώτος θάνατος στην Τουρκία – 120 νεκροί στις ΗΠΑ – Τάση ύφεσης στη Νότια Κορέα – Πάρτι κορoναϊού στη Γερμανία!

Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα σήμερα να απαγορεύσουν για διάστημα 30 ημερών την είσοδο στο ευρωπαϊκό έδαφος σε πολίτες τρίτων χωρών, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού SARS-CoV-2.

Τα εξωτερικά σύνορα θα κλείσουν, ωστόσο θα δημιουργηθούν στα εσωτερικά σύνορα διάδρομοι ταχείας κυκλοφορίας για τη γρήγορη διακίνηση των αγαθών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, είπε ότι επαφίεται στην κάθε χώρα μέλος να εφαρμόσει το κλείσιμο των συνόρων για τους πολίτες τρίτων χωρών. «Ο εχθρός είναι ο ιός και τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας και τις οικονομίες μας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα», τόνισε.

«Ο κορονοϊός είναι ένα εξωτερικό σοκ που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο. Δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ στο παρελθόν κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα ωστόσο, η φον ντερ Λάιεν έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα, καθώς ανέφερε ότι μια ευρωπαϊκή εταιρεία προβλέπει πως ενδεχομένως θα έχει έτοιμο ένα εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού «μέχρι το φθινόπωρο».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, είπε από την πλευρά της, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ότι η χώρα της θα θέσει αμέσως σε εφαρμογή την απόφαση που ελήφθη. Θα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις στην απαγόρευση εισόδου, οι οποίες θα αφορούν τους πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι όμως έχουν άδεια παραμονής σε χώρες της ΕΕ, ή εκείνους που πρέπει να περάσουν λόγω κάποιας επείγουσας ανάγκης – για παράδειγμα, για να εμφανιστούν σε δικαστήριο ή για να παραστούν σε κάποια κηδεία, εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.

Η ΕΕ θα «συντονίσει» επίσης την επιστροφή των Ευρωπαίων που έχουν μπλοκαριτεί στο εξωτερικό λόγω των πολλών περιορισμών και απαγορεύσεων στις μετακινήσεις που έχουν τεθεί από διάφορες χώρες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε ότι η επόμενη σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που ήταν προγραμματισμένη για τις 26 και 27 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, θα αντικατασταθεί με μια τηλεδιάσκεψη, χωρίς όμως να διευκρινίσει το πότε θα γίνει αυτή.

Κύπρος

Νέα αυστηρότερα μέτρα στην Κύπρο, τα οποία θα ισχύσουν από τις 21 Μαρτίου του 2020, για αντιμετώπιση του κορονοϊού, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο Κύπριος υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε δηλώσεις του, μετά τη μαραθώνια σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υπουργός Υγείας της Κύπρου ανακοίνωσε ότι από την 3η π.μ. ώρα Κύπρου της 21ης Μαρτίου του 2020 και για περίοδο 14 ημερών απαγορεύονται οι πτήσεις, πλην εκείνων μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo) προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, από Μπαχρέιν, Λευκορωσία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Αίγυπτο, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιορδανία, Λετονία, Λίβανο, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Κατάρ, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελβετία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα.

Όπως σημείωσε, η παράγραφος 2(α) του Διατάγματος, που έχει εκδοθεί από τον υπουργό Υγείας, ημερομηνίας 15 Μαρτίου του 2020, σε σχέση με την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού εξέτασης του κορονοϊού, θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι και τις 3 π.μ. της 21ης Μαρτίου 2020.

Τόνισε ότι εξαιρούνται όσα πρόσωπα έχουν μεταβεί σε χώρες του εξωτερικού για ιατρικούς λόγους, βρίσκονται στο εξωτερικό για ολιγοήμερη παραμονή για επαγγελματικούς ή υπηρεσιακούς λόγους και που δικαιούνται να εισέλθουν με βάση τη συνθήκη της Βιέννης.

Επίσης, σημείωσε ότι σε σχέση με τα πρόσωπα, που εμπίπτουν στην κατηγορία α’ πιο πάνω, δύνανται να συνοδεύονται από τα πρόσωπα που τους συνόδευαν κατά την αναχώρηση τους και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

«Όσοι εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες, αντί της προσκόμισης του ιατρικού πιστοποιητικού, θα πρέπει να κατέχουν βεβαίωση από τις κατά τόπους διπλωματικές αποστολές της ΚΔ, η οποία θα εκδίδεται εφόσον οι ενδιαφερόμενοι προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους λόγους που αναφέρονται στις κατηγορίες 2α και 2β (π.χ. εισιτήριο αναχώρησης από Κύπρο ή ιατρικές βεβαιώσεις από το Κέντρο όπου έτυχαν ιατρικής νοσηλείας)», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Υγείας της Κύπρου συμπλήρωσε ότι «νοείται ότι επιτρέπονται πτήσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία άνευ επιβατών, προκειμένου να μεταφέρουν πρόσωπα που επιθυμούν να αναχωρήσουν από την Κύπρο».

Ανέφερε, εξάλλου, ότι ανάλογα με τα δεδομένα, όπως θα διαμορφώνονται καθημερινώς θα διαμορφώνονται και τα σχετικά διατάγματα.

Επιπλέον, είπε ότι «εφόσον παραστεί ανάγκη η Κυπριακή Δημοκρατία θα ναυλώσει ειδικές πτήσεις από Αθήνα και Λονδίνο, για να επιστρέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία επιβάτες, που εμπίπτουν στις κατηγορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 2α και 2β πιο πάνω.

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι «όλοι όσοι των ως άνω κατηγοριών εισέρχονται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα παραμένουν για 14 ημέρες από την άφιξη τους σε χώρους υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνα), που θα υποδεικνύει το κράτος, εκτός από τα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους.

Τα πρόσωπα αυτά θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη θεραπευτική αγωγή τους, κατέληξε ο Κύπριος υπουργός Υγείας.

ΚΥΠΕ

Tουρκία
Τον πρώτο θάνατο στην Τουρκία από τον κορονοϊό Covid-19, ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα. «Σήμερα χάσαμε τον πρώτο ασθενή στην μάχη μας κατά του κορονοϊού», δήλωσε ο Κότζα. Ήταν ένας 89χρονος άνδρας, τόνισε. Παράλληλα ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα υπερδιπλασιάστηκε και ανέρχεται πλέον σε 98, από 47 που ήταν χθες.

Ισπανία

Τουλάχιστον 70 υπερήλικες προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό σε έναν οίκο ευγηρίας στη Μαδρίτη και οι 15 από αυτούς πέθαναν, σύμφωνα με συγγενείς τους.

Το ίδρυμα Monte Hermoso «μας ενημέρωσε ότι υπάρχουν 70 κρούσματα» μεταξύ των 130 τροφίμων του και ότι μέχρι την Δευτέρα είχαν πεθάνει 15 άνθρωποι, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαριάνο Μαρτίνεθ.

Ο Μαρτίνεθ πήγε στο γηροκομείο για να μάθει νέα για τη μητέρα του, ηλικίας 91 ετών, η οποία πάσχει από Αλτσχάιμερ. Η ηλικιωμένη γυναίκα είναι καλά και «δεν έχει πυρετό», σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε από τους υπευθύνους.

Οι εργαζόμενοι στο γηροκομείο «κάνουν ό,τι μπορούν» για τους ηλικιωμένους, συνέχισε. «Είδα πώς έκλαιγαν», πρόσθεσε.

Οι τοπικές και εθνικές υγειονομικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες αυτές. Ωστόσο η εφημερίδα El Pais γράφει ότι τουλάχιστον 19 τρόφιμοι πέθαναν από τον νέο κορονοϊό στο ίδρυμα αυτό, που βρίσκεται στα δυτικά προάστια της Μαδρίτης.

Η περιοχή της Μαδρίτης έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην Ισπανία. Εκεί έχουν καταγραφεί σχεδόν τα μισά κρούσματα (4.871 σε σύνολο 11.178) και σχεδόν το 70% των θανάτων (355 σε σύνολο 491 μέχρι σήμερα).

Ένας 47χρονος άνδρας, ο Ντιέγκο Μεσένες, που πήγε στο γηροκομείο για να μάθει νέα για την 87χρονη θεία του αλλά δεν μπόρεσε να μπει μέσα, έδειξε στους δημοσιογράφους ένα έγγραφο που του έδωσαν οι υπεύθυνοι. Εφόσον το υπογράψουν οι συγγενείς, αναλαμβάνουν την ευθύνη να αφήσουν τους δικούς τους ανθρώπους στο ίδρυμα μολονότι άλλοι τρόφιμοι πάσχουν και έχουν τεθεί σε καραντίνα στους ορόφους που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό. Ο Μεσένες είπε ότι του πρότειναν να πάρει τη θεία του από το ίδρυμα και ότι εκείνος «αιφνιδιάστηκε» επειδή έτσι ο ιός θα μπορούσε να μεταδοθεί στην οικογένειά του.

«Η κατάσταση μου φαίνεται επικίνδυνη, με σχεδόν τους μισούς να έχουν μολυνθεί», κατέληξε.

Ρωσία
Οι εργαζόμενοι στη ρωσική προεδρία υποβάλλονται σε εξετάσεις για να εξακριβωθεί εάν υπάρχουν ανάμεσά τους κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik. «Ναι», απάντησε μονολεκτικά ο Πεσκόφ, ερωτηθείς εάν οι εργαζόμενοι στη προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποβάλλονται σε διαγνωστικές εξετάσεις.
Γερμανία

Την άμεση εφαρμογή της απόφασης που έλαβε νωρίτερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την απαγόρευση της εισόδου στο ευρωπαϊκό έδαφος στους πολίτες τρίτων χωρών, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, ανακοίνωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Όπως τόνισε η καγκελάριος, το μέτρο αφορά επίσης τα αεροπλάνα και τα πλοία που αναχωρούν από κράτη εκτός ΕΕ.

Θα υπάρξουν λίγες εξαιρέσεις: αφορούν τους πολίτες της Βρετανίας, της Ιρλανδίας – το Δουβλίνο δεν μπορεί να εφαρμόσει το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου, αφού είναι υποχρεωμένο να διατηρεί ανοικτά τα σύνορα με το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το Brexit – της Νορβηγίας, της Ελβετίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν.

Επιπλέον, διευκρίνισε το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, θα εκδίδονται ειδικές άδειες για επείγουσες περιπτώσεις, όπως κηδείες ή παρουσίες σε δικαστήρια.

Η κυρία Μέρκελ τόνισε ωστόσο ότι θα πρέπει όχι μόνο να διαφυλαχθεί η ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων, αλλά επιπλέον να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αναμονής στα σύνορα. Αντίστοιχα δεν θα πρέπει, επισήμανε, να περιοριστεί η κίνηση όσων εργάζονται σε κάποια γειτονική χώρα, αναφέροντας ενδεικτικά τους γιατρούς και νοσηλευτές από την Γερμανία οι οποίοι εργάζονται σε νοσοκομεία του Λουξεμβούργου και του Λιχτενστάιν και πηγαινοέρχονται καθημερινά.

Η καγκελάριος αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην ανάγκη οι πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα της κυβέρνησης για την επιβράδυνση της επιδημίας του κορονοϊού και διέψευσε φήμες που έκαναν λόγο για έλλειψη μετρητών στην Γερμανία. «Δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη ότι θα περιοριστούν τα μετρητά», διαβεβαίωσε και κάλεσε τους πολίτες να μην πιστεύουν κάθε φήμη που κυκλοφορεί. «Αυτή η ανησυχία είναι αβάσιμη», επέμεινε.

Στο μεταξύ, τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα έχουν ξεπεράσει, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, τα 8.600, με τους νεκρούς να ανέρχονται πλέον σε 23. Στον αντίποδα, 67 ασθενείς θεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Από τη δική του πλευρά, το γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ κάνει πάντως λόγο για 7.156 κρούσματα και 12 νεκρούς, ενώ η εφημερίδα Bild αναφέρεται σε 25 θύματα.

Χθες βράδυ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων συμφώνησαν στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με το σχέδιο, κλειστά γυμναστήρια, ξενοδοχεία, εκθεσιακοί χώροι και κέντρα αποκατάστασης ασθενών θα μετατραπούν σε προσωρινά νοσοκομεία για τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, με στόχο την αύξηση των διαθέσιμων κλινών. Σκοπός είναι επίσης ο διπλασιασμός του αριθμού των κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σήμερα στην Γερμανία υπάρχουν 28.000 κλίνες ΜΕΘ.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο επαναπατρισμού περίπου 100.000 γερμανών τουριστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε διάφορες χώρες, ήδη χθες βράδυ απογειώθηκαν 30 αεροσκάφη προκειμένου να τους παραλάβουν. Περίπου 35.000 Γερμανοί βρίσκονται στην Αίγυπτο, κατά υπολογισμούς που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Πάρτι Κορoνοϊού; Συγγνώμη, Αλλά Αυτό Δεν Είναι Δυνατό Να Γίνεται», Δηλώνει Ο Πρωθυπουργός Της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ Ακούγεται συνεχώς: Αποφύγετε τις επαφές στους καιρούς του κορoνοϊού. Αλλά μερικοί φαίνεται να μην λαμβάνουν τις προειδοποιήσεις σοβαρά και συναντιούνται σε λεγόμενα «πάρτι κορονοϊού». Αρχές και πολιτικοί επισημαίνουν τις συνέπειες.
Επειδή πολίτες συναντώνται στα «πάρτι κορονοϊού» παρά τους αυστηρούς κανόνες και τις πολλές προειδοποιήσεις, η αστυνομία στη Βαυαρία θα επεμβαίνει με πιο απόλυτο τρόπο. «Συγγνώμη, αλλά αυτό δεν είναι δυνατό να γίνεται», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ (CSU) σήμερα στο Μόναχο. Εκείνοι που σκόπιμα αγνοούν αυτές τις μέρες τις κατευθυντήριες γραμμές για τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών τους θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους και όλους τους άλλους. Αυτή είναι μια πραγματική απειλή και η αστυνομία έπρεπε να αντιδράσει αμέσως και να αναλάβει δράση», τόνισε ο Ζέντερ. «Στη Νυρεμβέργη και στο Σβάμπαχ για παράδειγμα, η αστυνομία σταμάτησε αυτά τα πάρτι.
Περίπου εκατό νέοι συναντήθηκαν τη Δευτέρα το απόγευμα σε ένα πάρκο της Νυρεμβέργης για να διασκεδάσουν και έθεσαν μάλιστα σε λειτουργία με γεννήτριες ένα ηχοσύστημα και φωτορυθμικά», ανέφερε η βαυαρική αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, 50 νέοι συναντήθηκαν σε ένα πάρκο για σκέιτ στο Σβάμπαχ και διασκέδαζαν δυνατά με ένα ηχοσύστημα. Προφανώς είχαν κανονίσει να συναντηθούν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Τη Δευτέρα, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ του Βερολίνου είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου να μην προσκαλούνται φίλοι σε σπίτια ή να μην πηγαίνουν οι πολίτες σε εκδηλώσεις. Ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ Λαρς Σάαντε δήλωσε στο Βερολίνο ότι «αυτό δεν θα είναι λογικό στα πλαίσια της προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού. Το λέω αυτό διοργανώνονται ήδη τα αποκαλούμενα πάρτι κορονοϊού όταν κλείνουν τα κλαμπ» και έκανε έκκληση στους πολίτες: «Παρακαλώ μην το κάνετε αυτό, μένετε μέσα στο σπίτι και περιορίστε όσο το δυνατόν περισσότερο την κοινωνική σας ζωή» . Λόγω του κορονοϊού, οι δημόσιες εκδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται παντού σε όλη τη Βαυαρία μέχρι και τις 19 Απριλίου. Η κυβέρνηση του κρατιδίου έλαβε αυτήν την απόφαση την Δευτέρα ώστε να επιβραδυνθεί η ταχεία εξάπλωση του ιού.
Σερβία

Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας αποφάσισε απόψε να απαγορεύσει την κυκλοφορία στις πόλεις όλων των πολιτών άνω των 65 ετών. Η απαγόρευση αυτή θα ισχύσει και στα χωριά με την διαφορά ότι το όρο ηλικίας είναι τα 70 έτη. Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε ισχύ από αύριο στις 10:00 η ώρα το πρωί. Επίσης αποφασίστηκε να επιβληθεί από αύριο γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8:00 το βράδυ μέχρι τις 6:00 το πρωί. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοινώνοντας την απόφαση ανέφερε ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται για να αποτραπεί η διασπορά του ιού Covid-19. Εξήγησε ότι υπάρχουν χιλιάδες πολίτες της Σερβίας που επέστρεψαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες από το εξωτερικό και κυκλοφορούν ελεύθερα παραβιάζοντας το μέτρο του κατ οίκον περιορισμού που τους επιβλήθηκε κατά την είσοδο στη χώρα. Για την εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης θα φροντίζει ο στρατός που θα περιπολεί στους δρόμους, δήλωσε ο Βούτσιτς και προειδοποίησε ότι τα πρόστιμα για τους παραβάτες θα είναι πολύ υψηλά. Ο Βούτσιτς ανέφερε επίσης ότι ο στρατός αναλαμβάνει τον έλεγχο των συνόρων και τον έλεγχο των Κέντρων Υποδοχής μεταναστών και προσφύγων σε ολόκληρη την επικράτεια.

Στην Σερβία υπάρχουν 72 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού ενώ τέσσερις ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι.

Μεγάλη Βρετανία

Η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε σήμερα να στηρίξει την οικονομία «με κάθε κόστος» για να ανταπεξέλθει στις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοινώνοντας κρατικές εγγυήσεις για τα επιχειρηματικά δάνεια, ύψους 330 δισεκατομμυρίων λιρών και κρατικές ενισχύσεις που φτάνουν τα 20 δισεκατομμύρια λίρες.

Τα μέτρα αυτά παρουσιάστηκαν από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, την ώρα που η πανδημία εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Σε καιρό ειρήνης, δεν βιώσαμε ποτέ μια τέτοια οικονομική μάχη», είπε ο Σουνάκ. «Τα μέτρα αυτά συνιστούν μια συντονισμένη και συγκροτημένη απάντηση σε μια σοβαρή οικονομική κατάσταση που είναι σε εξέλιξη. Δεν είναι παρά μόνο τα πρώτα βήματα: θα παρουσιάσω τις επόμενες ημέρες το προσεχές στάδιο της απάντησής μας», διαβεβαίωσε.

«Θα βγούμε από αυτήν την κατάσταση και θα κάνουμε τα πάντα, ό,τι κι αν κοστίσει», συνέχισε.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ένα «άνευ προηγουμένου» σχέδιο κρατικών εγγυήσεων ύψους 330 δισεκατομμυρίων λιρών (ποσό που αντιστοιχεί στο 15% του βρετανικού ΑΕΠ) ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις και να πληρώνουν τα μισθώματα, τους μισθούς των υπαλλήλων και τους προμηθευτές τους.

«Αν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από τα 330 δισεκ. που αποδεσμεύτηκαν σήμερα, θα πάμε πιο μακριά και θα διαθέσω όσα χρειάζονται», είπε.

Ανακοίνωσε επίσης βοήθεια προς τις επιχειρήσεις με τη μορφή φοροαπαλλαγών και επιδοτήεων, ύψους 20 δισεκ. λιρών (22 δισεκ. ευρώ).

Τα νοικοκυριά που θα αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες θα απαλλαγούν από την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων τους για τρεις μήνες.

Τα μέτρα αυτά προστίθενται στο σχέδιο στήριξης της βρετανικής οικονομίας, ύψους 30 δισεκ. λιρών, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Στο μεσοδιάστημα, η επιδημία εξαπλώθηκε: με βάση τα επίσημα στοιχεία, τα κρούσματα ανέρχονται σε 1.950 και οι νεκροί στους 71. Σύμφωνα όμως με τον επιστημονικό σύμβουλο της κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς, ενδέχεται να έχουν προσβληθεί έως και 55.000 άνθρωποι.

Αφού αρχικά υιοθέτησε μια στρατηγική διαφορετική από εκείνη των γειτονικών χωρών, η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε τελικά από τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και τις μη αναγκαίες επαφές, ώστε να επιβραδυνθεί η πορεία εξάπλωσης του SARS-CoV-2. «Αυτή ασθένεια είναι τόσο επικίνδυνη και τόσο μολυσματική που χωρίς δραστικά μέτρα για να περιορίσουμε την εξάπλωσή της, θα καταπόντιζε κάθε σύστημα υγείας στον κόσμο», είπε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Αυστρία – Ουγγαρία

Σε μήκος 30 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την αυστριακή Αστυνομία, εκτείνονται οι “ουρές” των αυτοκινήτων που έχουν σχηματιστεί απόψε πριν από το Νίκελσντορφ στα σύνορα Αυστρίας-Ουγγαρίας, τα οποία έχει κλείσει από χθες τα μεσάνυκτα με απόφαση της η κυβέρνηση στη Βουδαπέστη.

Εξαιτίας της δραματικής κατάστασης για πολλές χιλιάδες ανθρώπους, η Βουδαπέστη ανακοίνωσε το απόγευμα ότι θα ανοίξει προσωρινά τα σύνορα, από τις 22.00 μέχρι τις 6.00 το πρωί ώρα Ελλάδας, για πολίτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας που κατευθύνονται στις χώρες τους.

Σύμφωνα με το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών στη Βιέννη, τα σύνορα προς την Ουγγαρία, μπορούν να διέλθουν από τα μεσάνυκτα της Δευτέρας προς Τρίτη μόνον Ούγγροι πολίτες και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ουγγαρία.

Αγανακτισμένοι επιβάτες των αυτοκινήτων που αναμένουν στις ουρές επί πολλές ώρες απέκλεισαν απόψε τελείως τα σύνορα και δεν ήταν δυνατή καμία διέλευση αυτοκινήτων ούτε προς την Ουγγαρία ούτε προς την Αυστρία, με καθηλωμένα να είναι ως εκ τούτου και εκατοντάδες φορτηγά αυτοκίνητα.

Όπως ανέφερε το απόγευμα ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών Μπόγνταν Αουρέσκου, η χώρα του έχει ξεκινήσει έναν επαναπατρισμό των σχεδόν 3.500 πολιτών της που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα αυστροουγγρικά σύνορα και η Ουγγαρία έχει υποσχεθεί ως “μοναδική εξαίρεση” ένα “ανθρωπιστικό” διάδρομο για να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους οι αυτοί οι Ρουμάνοι πολίτες.

Ολλανδία

Η Ολλανδία θα απαγορεύσει σε όλους τους μη Ευρωπαίους ταξιδιώτες να εισέλθουν στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε μιλώντας στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους άλλους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε μια ξεχωριστή κίνηση, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών συνέστησε σε όλους τους Ολλανδούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό εκτός αν είναι απολύτως αναγκαίο.

ΗΠΑ
Εκατό νεκροί στις ΗΠΑ. Οι μισοί περίπου από τους θανάτους έχουν καταγραφεί στην πολιτεία Ουάσινγκτον, ενώ 12 ακόμη άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Τους εκατό έφθασαν οι θάνατοι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής την Τρίτη εξαιτίας του κορονοϊού, βάσει της καταμέτρησης του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε ανοικτές πηγές, στις ανακοινώσεις των αμερικανικών αρχών. Περίπου οι μισοί από αυτούς τους θανάτους έχουν καταγραφεί στην πολιτεία Ουάσινγκτον, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Η πανδημία του κορονοϊού έχει εξάλλου στοιχίσει τη ζωή σε 12 ανθρώπους στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και σε 11 στην Καλιφόρνια.
Πακιστάν

Το Πακιστάν δεν μπορεί να επιβάλει περιοριστικά μέτρα ευρείας κλίμακας στις μεγαλουπόλεις του, όπως γίνεται σε άλλες περιοχές του κόσμου, με στόχο να αναχαιτίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, εκτίμησε σήμερα ο πρωθυπουργός Ιμράν Χαν.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ έχουν διατάξει ή συστήνουν το κλείσιμο εμπορικών καταστημάτων, εστιατορίων και άλλων χώρων για να περιορίσουν τη διασπορά του SARS-CoV-2. Ορισμένες χώρες ζητούν επίσης από τους πολίτες τους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Στο Πακιστάν -μια χώρα με μεγάλες, πυκνοκατοικημένες πόλεις όπως το Καράτσι των 15 εκατομμυρίων κατοίκων- η κυβέρνηση εξέτασε από την αρχή τη λήψη τέτοιων μέτρων, όμως η εύθραυστη οικονομία θα κινδύνευε με κατάρρευση, εξήγησε ο πρωθυπουργός.

«Η κατάσταση στο Πακιστάν δεν είναι ίδια με εκείνη στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη (…) το 25% του πληθυσμού μας ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. «Αν αποκλείσουμε τις πόλεις -όπου ο κόσμος ήδη αντιμετωπίζει δύσκολες συνθήκες- θα τους σώσουμε από τον κορονοϊό από τη μια αλλά θα πεθάνουν από την πείνα», εξήγησε.

Ο Χαν υπενθύμισε ότι ήδη έχουν κλείσει τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα στάδια του κρίκετ.

Τα πορώδη σύνορα του Πακιστάν, τα πεπαλαιωμένα νοσοκομεία του, η συνήθεια των ανθρώπων να χαιρετιούνται με χειραψίες και εναγκαλισμούς, αλλά και το υψηλό ποσοστό των αναλφάβητων στον αστικό πληθυσμό, καθιστούν πολύ δύσκολη τη μάχη κατά της πανδημίας.

Επιπροσθέτως, η οικονομική κατάσταση δεν είναι καλή και το ΔΝΤ χρειάστηκε να παρέμβει αρκετές φορές. Σύμφωνα με τον Χαν, έχει επιτευχθεί πρόοδος από πέρσι, όμως πλέον η οικονομία αντιμετωπίζει πιέσεις λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και το ΔΝΤ θα έπρεπε να εξετάσει την πιθανότητα να δοθεί μια παράταση στην αποπληρωμή του χρέους της χώρας. «Θα μιλήσουμε με το ΔΝΤ επειδή (…) πρέπει να ανακουφίσουμε τη βιομηχανία και τους εξαγωγείς μας», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε επίσης ότι θα ληφθούν «πολύ αυστηρά μέτρα» εναντίον εκείνων που θα προσπαθήσουν να αποθηκεύσουν τρόφιμα.

Μέχρι σήμερα είχαν εξεταστεί στο Πακιστάν μόνο 1.571 ύποπτα κρούσματα του νέου κορονοϊού και είχαν διαγνωστεί θετικοί περίπου 200 άνθρωποι. Επισήμως, δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος. Ωστόσο οι παρατηρητές εκτιμούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

Αίγυπτος

Οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα πως ανακάλεσαν την διαπίστευση της ανταποκρίτριας της Guardian μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου στη βρετανική εφημερίδα για τον αριθμό των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Αίγυπτο, δημοσίευμα το οποίο το Κάιρο έκρινε πως περιείχε ψευδείς πληροφορίες.

Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Guardian την Κυριακή, με τίτλο «Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού είναι πιθανόν μεγαλύτερος από όσο δείχνουν τα στοιχεία» η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Ρουθ Μίκαελσον επικαλέστηκε καναδική έρευνα ειδικών επιδημιολόγων που εκτιμούσε πως ο αριθμός των κρουσμάτων του Covid-19 στην Αίγυπτο ανέρχεται σε πάνω από 19.000.

Οι υγειονομικές αρχές της Αιγύπτου έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει 166 κρούσματα, ανάμεσά τους 4 θάνατοι καθώς και 26 ασθενείς που ανάρρωσαν από τον ιό.

Η κρατική υπηρεσία πληροφοριών (SIS), που είναι αρμόδια για την λειτουργία των ξένων μέσων ενημέρωσης στη χώρα, κάλεσε σήμερα την εφημερίδα να ζητήσει συγγνώμη για το άρθρο, το οποίο ήταν «γεμάτο από επαγγελματικά λάθη». Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε πως το γραφείο της εφημερίδας στο κράτος της βόρειας Αφρικής θα κλείσει.

Παράλληλα η υπηρεσία «προειδοποίησε» δημοσιογράφο των New York Times αναφορικά με τις αναρτήσεις του στο twitter για τον αριθμό κρουσμάτων στην Αίγυπτο.

Ο ανταποκριτής των New York Times στην Αίγυπτο Ντέκλαν Γουόλς αναφέρθηκε σε tweet του στον αριθμό των κρουσμάτων του δημοσιεύματος. Αργότερα διέγραψε το tweet, λέγοντας πως μια συντηρητική εκτίμηση κάνει λόγο για 6.000 κρούσματα.

«Ο επικεφαλής (της SIS) Ντιά Ρασουάν κάλεσε τους δύο δημοσιογράφους τη Δευτέρα και βρέθηκαν αντιμέτωποι με επαγγελματικές παραβιάσεις και την σκόπιμη διαστρέβλωση που το δημοσίευμα και τα tweets περιείχαν», υπογράμμισε η ανακοίνωση.

Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει πως οποιοσδήποτε διασπείρει «ψευδείς πληροφορίες» σχετικά με την επιδημία του Covid-19 θα βρίσκεται αντιμέτωπος με σκληρές ποινές, ακόμη και με φυλάκιση.

Σήμερα, αστυνομικοί συνέλαβαν ένα «μέλος των Αδελφών Μουσουλμάνων» για δημοσίευση ψευδών ειδήσεων για τον αριθμό των νεκρών του ιού στην Αίγυπτο.

Η Αίγυπτος βρίσκεται στην 163η θέση ανάμεσα στις 180 χώρες στην κατάταξη του 2019 των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου.

Κίνα
Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας κατέγραψαν 13 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας· πρόκειται για αριθμό αρκετά χαμηλότερο από τα 21 κρούσματα που εντοπίζονταν μία ημέρα νωρίτερα. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα έφθασε έτσι τα 80.894, διευκρίνισε η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας. Άλλοι 11 ασθενείς υπέκυψαν χθες στην ασθένεια COVID-19, γεγονός που αυξάνει τον απολογισμό της επιδημίας σε 3.237 νεκρούς από τον Δεκέμβριο στην Κίνα. Και οι 11 θάνατοι διαπιστώθηκαν στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης, οι 10 στην πρωτεύουσά της, την Ουχάν, τη μεγαλούπολη όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2. Στον αντίποδα, 922 ασθενείς θεραπεύτηκαν και βγήκαν από τα νοσοκομεία. Ο αριθμός των ασθενών που έχουν ιαθεί ανέρχεται σε 69.601, σύμφωνα με τις κινεζικές υγειονομικές αρχές. Από τα 13 νέα κρούσματα, το μοναδικό το οποίο οφειλόταν σε μετάδοση του ιού εγχωρίως ήταν ένα, στην Ουχάν. Οι υπόλοιποι 12 ασθενείς είναι άνθρωποι που επέστρεψαν στην Κίνα από το εξωτερικό. Οι πέντε εντοπίστηκαν στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, τρεις στο Πεκίνο, τρεις στη Σαγκάη και ένας στην επαρχία Σετσουάν, σύμφωνα με την Επιτροπή. Το σύνολο των κρουσμάτων τα οποία «εισήχθησαν» στη χώρα, κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, αυξήθηκε έτσι σε 155.
Νότια Κορέα
Οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν 93 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, γεγονός που σημαίνει πως η τάση ύφεσης της εξάπλωσής του συνεχίζεται, ωστόσο η ανησυχία που εγείρουν νέα, μικρότερα ξεσπάσματα παραμένει. Αυτή είναι η τέταρτη συναπτή ημέρα που καταγράφηκαν λιγότερα από 100 νέα κρούσματα, όμως ο αριθμός τους ήταν ελαφρά μεγαλύτερος από αυτόν που ανακοινώθηκε την προηγουμένη (84) από τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC). Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 8.413 στην επικράτεια, σύμφωνα με τα KCDC. Άλλοι τρεις ασθενείς υπέκυψαν, γεγονός που σημαίνει πως ο απολογισμός της ασθένειας στη χώρα της Ασίας που θεωρείται πως έχει χτυπηθεί σκληρότερα από την επιδημία πέραν της Κίνας ανέρχεται πλέον σε 84 νεκρούς.
Αυστραλία

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας έδωσε σήμερα εντολή στους υπηκόους της χώρας να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Ο αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσε την «απαγόρευση» των ταξιδιών στο εξωτερικό μέχρι νεοτέρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εξηγώντας: «εάν επιβραδύνουμε την εξάπλωση, θα σώσουμε ζωές».

«Μην ταξιδεύετε στο εξωτερικό. Αυτή η οδηγία είναι πολύ σαφής», επέμεινε ο επικεφαλής της κυβέρνησης. Ο Μόρισον πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ό,τι αφορά τη «βιολογική ασφάλεια» και απαγορεύει όλες τις μη απολύτως απαραίτητες συναθροίσεις εκατό και πλέον ανθρώπων σε εσωτερικούς χώρους. Πάντως ο πρωθυπουργός είπε πως τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοικτά, την ώρα που η κυβέρνησή του δυσκολεύεται να σταματήσει την εξάπλωση του κορονοϊού: τα κρούσματα ανέρχονται σε τουλάχιστον 425 στην Αυστραλία. Ο Σκοτ Μόρισον εξήγγειλε επίσης νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας της χώρας, που πλήττεται από τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Νέα Ζηλανδία
Όλα τα κρούσματα σχετίζονται με πρόσφατα ταξίδια στο εξωτερικό – Συνολικά 20 επιβεβαιωμένοι ασθενείς από τον κορωνοϊό στη Νέα Ζηλανδία. Οκτώ νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό επιβεβαιώθηκαν στη Νέα Ζηλανδία. Χαρακτηριστικό τους είναι ότι όλα σχετίζονται με πρόσφατα ταξίδια στο εξωτερικό, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας σήμερα. Ο εντοπισμός των νέων κρουσμάτων αυξάνει τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό SARS-CoV-2 σε 20 στη χώρα. Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα το Σάββατο: απαιτεί πλέον από όλους όσοι φθάνουν στην επικράτειά της από το εξωτερικό να τίθενται σε αυτοαπομόνωση, ενώ απαγόρευσε τις δημόσιες συναθροίσεις σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της ασθένειας COVID-19 — η οποία παγκοσμίως έχει στοιχίσει τη ζωή σχεδόν επτάμισι χιλιάδων ανθρώπων από τον Δεκέμβριο, όταν εντοπίστηκε ο κορωνοϊος στην Κίνα, μέχρι σήμερα.
Κολομβία
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε δήλωσε χθες Τρίτη ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλλει την κατ’ οίκον απομόνωση των γηραιότερων πολιτών της χώρας από την Παρασκευή, καθώς επιβάλλει ολοένα αυστηρότερα μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Οι κυβερνήσεις σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη ανακοινώνουν περιοριστικά μέτρα, από την διακοπή των ταξιδιών ως την αναβολή αθλητικών διοργανώσεων, ενώ κινητοποιούν μέσα και πόρους για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού για τη δημόσια υγεία και την οικονομία. Ο κορωνοϊός, ο οποίος εντοπίστηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο, έχει προσβάλλει παγκοσμίως τουλάχιστον 191.000 ανθρώπους, εκ των οποίων πάνω από 7.850 υπέκυψαν. Νωρίτερα, ο δήμος της κολομβιανής πρωτεύουσας ανακοίνωσε χθες ότι θα κάνει μια άσκηση «υποχρεωτικής απομόνωσης» των πολιτών για τέσσερις ημέρες, προκειμένου να προετοιμάσει τους κατοίκους στην Μπογοτά για το ενδεχόμενο επιβολής πλήρους καραντίνας για την αποτροπή της εξάπλωσης της ασθένειας COVID-19. «Όλος ο κόσμος μένει σπίτι, θα υπάρξουν περιορισμοί της κίνησης από την Παρασκευή 20ή ως τη Δευτέρα 23η» Μαρτίου, προκειμένου «να διεξαχθεί άσκηση υποχρεωτικής απομόνωσης κατ’ οίκον», τόνισε η δήμαρχος της πρωτεύουσας, η Κλαούδια Λόπες. Η Μπογοτά, πόλη επτά εκατομμυρίων κατοίκων, παραμένει «σε κίτρινο συναγερμό», θύμισε η επικεφαλής της αυτοδιοίκησης της πρωτεύουσας, χωρίς να αποκλείσει τη λήψη αυστηρότερων μέτρων. «Πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για αυτό που μπορεί να συμβεί (…) αργότερα, δηλαδή να χρειαστεί να μείνουμε όλοι στα σπίτια μας», σημείωσε η Λόπες. Άλλες πόλεις, ανάμεσά τους η Καρταχένα (βόρεια), η Κάλι (νοτιοδυτικά), η Μανισάλες (βορειοδυτικά), η Αρμένια (δυτικά) και η Νέιβα (νοτιοδυτικά) έχουν κηρύξει απαγόρευση κυκλοφορίας. Αντιμέτωπες με 75 κρούσματα, χωρίς κανένα θανατηφόρο μέχρι χθες, οι αρχές της Κολομβίας ενισχύουν τα μέτρα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του SARS-CoV-2. Τη Δευτέρα, ανακοίνωσαν πως κλείνουν τα σύνορα ως την 30ή Μαΐου.
Γκάμπια
Το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού εντοπίστηκε στην Γκάμπια, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας της χώρας, μερικές ώρες μετά την αναγγελία των έκτακτων μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας. Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο υπουργός Υγείας της μικρής χώρας της δυτικής Αφρικής, ο Αχμαντού Λαμίν Σαμάτε, εξήγησε πως το κρούσμα είναι μια νεαρή που επέστρεψε πρόσφατα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τέθηκε σε αυτοαπομόνωση όταν ανέβασε πυρετό, προτού οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε επιβεβαιώσουν ότι έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό. «Όλοι οι επιβάτες που έφθασαν με την ίδια πτήση» και οι άνθρωποι που «ήλθαν σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα θα βρεθούν και τεθούν σε απομόνωση», σημείωσε ο υπουργός Υγείας. Νωρίτερα, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο πρόεδρος Αντάμα Μπάροου είχε ανακοινώσει την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων και το κλείσιμο όλων των σχολείων και των πανεπιστημίων για τρεις εβδομάδες, από σήμερα Τετάρτη. Ακόμη, τόνισε ο πρόεδρος, οι ταξιδιώτες που φθάνουν στην Γκάμπια από χώρες οι οποίες πλήττονται από την πανδημία θα τίθενται σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.
Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συγκαλέσει την ερχόμενη εβδομάδα μια εξ αποστάσεως σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) για να την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

«Οι ηγέτες των κρατών μελών της G20 θα προωθήσουν μια συντονισμένη δέσμη πολιτικών για την προστασία των πολιτών και για την θωράκιση της παγκόσμιας οικονομίας», τόνισε η Σαουδική Αραβία που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ομάδας των Είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Ιαπωνία
Ακόμα κι αν η Ιαπωνία καταφέρει να ελέγχει την εξάπλωση του κορονοϊού, οι Ολυμπιακοί Αγώνες «δεν θα είχαν νόημα» εάν άλλες χώρες δεν μπορούν να στείλουν τους αθλητές τους, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Τάρο Άσο Μιλώντας στο κοινοβούλιο,  ο Άσο, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, δήλωσε: «Όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι επιθυμητό να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε ένα περιβάλλον όπου όλοι αισθάνονται ασφαλείς και ευτυχείς. Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφασίσει μόνη της η Ιαπωνία».
ΑΠΕ

Back to top button