ΓούναΚαστοριά

Κυριάκος Βελόπουλος στη Βουλή: «Ο κορονοϊός χτύπησε οικονομικά τους γουναράδες σε Καστοριά και Σιάτιστα»

Του Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ Τον κ. Υπουργό Οικονομικών
Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΘΕΜΑ «Ο κορονοϊός «χτύπησε» οικονομικά τους γουναράδες σε Καστοριά και Σιάτιστα »

Κύριοι κύριοι Υπουργοί,

Τελευταία Ενημέρωση 02.03.2020 17:21

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της Καστοριάς και της Σιάτιστας που ασχολούνται επαγγελματικά με την γούνα, θεωρούν τους εαυτούς τους τα πρώτα θύματα του κορονοιου.

Αναφέρουν οι εν λόγω ότι, η έξαρση της επιδημίας «παγώνει» τις μεγάλες διεθνείς δημοπρασίες και εκθέσεις γούνας, καθώς η Κίνα εκπροσωπεί ως και το 90% της παγκόσμιας αγοράς. Η μεγαλύτερη δημοπρασία γουνοδερμάτων διεθνώς, που επρόκειτο να γίνει στην Κοπεγχάγη, ακυρώθηκε, λόγω αδυναμίας συμμετοχής των Κινέζων εμπόρων, όπως και η διεθνής έκθεση γούνας του Χονγκ Κονγκ, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, που είχε προγραμματιστεί για το τέλος του μήνα.

Χίλιες ελληνικές επιχειρήσεις γουνοποιών και πάνω 100 επιχειρήσεις εκτροφής στη Δυτική Μακεδονία, που αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της τοπικής οικονομίας, αδυνατούν, σήμερα, να δειγματίσουν τα προϊόντα τους, ενώ δεν έχουν πρόσβαση, προς το παρόν, σε πρώτες ύλες για την επόμενη παραγωγή.

Η αγωνιά των ως άνω κορυφώνεται από τις ραγδαίες εξελίξεις της επιδημίας που έχουν πάρει τη μορφή οικονομικού ντόμινο και η αβεβαιότητα κυριαρχεί, για τους ντόπιους εργαζομένους του κλάδου.

Υπολογίζεται, δε, πως ο συνολικός αριθμός εργαζόμενων στον κλάδο, από τις φάρμες εκτροφής μέχρι την επεξεργασία και το ράψιμο του τελικού προϊόντος σε 4.000 με 5.000 άτομα.

Τονίζεται, επίσης ότι, η πόλη της Καστοριάς και η Σιάτιστα της Κοζάνης συγκαταλέγονται, διαχρονικά, μεταξύ των μεγαλύτερων κέντρων παραγωγής γούνας στον κόσμο, ενώ, τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος ακολουθεί καθοδική πορεία.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ Υπουργοί

Τι προτίθενται να πράξουν τα Υπουργεία σας, κατά το μερίδιο δικαιοδοσίας που τους αναλογεί, ώστε να προχωρήσουν, άμεσα, μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται, τόσο με την γουνοποιία, όσο και με την εκτροφή – παραγωγή γουνοδερμάτων, στις περιοχές Καστοριάς και Σιάτιστα Κοζάνης;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Back to top button