Κόσμος

Σε τεράστιο νοσοκομείο εκστρατείας μετατρέπεται συνεδριακό κέντρο στα περίχωρα της Μαδρίτης

Οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν πως θα μετατρέψουν ένα συνεδριακό κέντρο στη Μαδρίτη σε τεράστιο νοσοκομείο εκστρατείας για τη νοσηλεία χιλιάδων ασθενών με κορονοϊό, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη εστία της επιδημίας σήμερα κατέγραψε άλλους 235 θανάτους, ο συνολικός αριθμός των οποίων ήδη ξεπέρασε τους 1.000.

Περίπου 5.500 κλίνες, μεταξύ τους και ΜΕΘ, θα τοποθετηθούν στο εμβαδού 240.000 τμ συνεδριακό κέντρο IFEMA, στα περίχωρα της πρωτεύουσας, για να αντιμετωπισθεί η αυξημένη ανάγκη νοσηλείας κατά το ερχόμενο διάστημα, αναφέρεται σε tweet της Περιφέρειας της Μαδρίτης.

«Οι πιό δύσκολες ημέρες έρχονται τώρα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής των εκτάκτων αναγκών υγείας Φερνάνδο Σιμόν, προτρέποντας τον πληθυσμό να τηρήσει τη μερική απαγόρευση εξόδου που ισχύει από το περασμένο Σάββατο σε όλη τη χώρα.

«Συνεχίστε τις προσπάθειες, πρέπει να τα καταφερουμε όσο γίνεται συντομότερα. Ο αντίκτυπος που έχει στην κοινωνία δεν μπορεί να γίνει ανεκτός για πολύ καιρό», τόνισε ο ίδιος.

Με τη Μαδρίτη να έχει γίνει το επίκεντρο της επιδημίας στη χώρα, τα περίπου 20.000 κρούσματα που έχουν καταγραφεί φέρουν την Ισπανία, πάνω ακόμη κι από το Ιράν, στην τρίτη θέση των δεινότερα πληγεισών χωρών μετά την Κίνα και την Ιταλία. Στη Μαδρίτη έχουν καταγραφεί 628 θάνατοι και 7.165 κρούσματα.

Ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίλια δήλωσε πως στα νοσοκομεία πραγματοποιούνται δοκιμές για τη νοσηλεία ήπιων και σοβαρών κρουσμάτων του κορονοϊού, ενώ οι ερευνητές έχουν επιδοθεί στην αναζήτηση πιθανού εμβολίου και διαγνωστικών τεστ.

Περίπου 30 πυροσβέστες συμμετέχουν στην εκτεταμένη επιχείρηση απολύμανσης του κέντρου φροντίδας Μόντε Ερμόσο στη Μαδρίτη και μία στρατιωτική μονάδα σε ένα άλλο κοντά στην πρωτεύουσα. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε χθες ότι θα ληφθούν μέτρα για την προστασία των ηλικιωμένων και του προσωπικού των κέντρων φροντίδας, όπου έχουν σημειωθεί πολλοί θάνατοι.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας έχει προκαλέσει σημαντικές συνέπειες και στην οικονομία, με τη χώρα ήδη να βρίσκεται μεταξύ εκείνων με τη μεγαλύτερη ανεργία. Η Inditex, στην οποία ανήκουν τα καταστήματα Zara, ανακοίνωσε πως εξετάζει να θέσει σε προσωρινή αργία 25.000 εργαζομένους της στην Ισπανία εάν η κατάσταση ανάγκης παραταθεί και πέραν της 15η Απριλίου. Η εταιρεία πρότεινε στην κυβέρνηση να ράβει στολές για γιατρούς και νοσηλευτές, προκειμένου να συνδράμει στις προσπάθειες για καταπολέμηση του ιού.

Η ένωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων Cepyme αναφέρει πως εάν υποτεθεί πως η απαγόρευση ισχύσει για τέσσερις εβδομάδες, τότε στα τέλη του χρόνου θα υπάρχουν 300.000 θέσεις εργασίας λιγότερες από εκείνες στα τέλη του 2019.

ΑΠΕ

Back to top button