ΑγροτικάΚαστοριά

Αγροτικός Σύλλογος Καστοριάς Μακεδνός: “Το πλήγμα και οι οικονομικές ζημιές στην κτηνοτροφία θα φανούν σύντομα”

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις λόγω κορονοϊού διάφοροι κλάδοι δεν έχουν ενταχθεί στα νέα μέτρα στήριξη της κυβέρνησης, μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται αγρότες, κτηνοτρόφοι, μεταποιητές και μικρά εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων. Το πληγμα που έχουν δεχτεί και οι οικονομικές ζημιές στον κλάδο της κτηνοτροφίας θα φανούν σύντομα καθώς πολλοί κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να πουλήσουν τα αρνιά τους και θα αναγκαστούν να τα μεγαλώσουν και να τα κρατήσουν εν ζωή με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερα έσοδα από γάλα που θα πωλούσαν αλλά και περισσότερα έξοδα για ζωοτροφές, αυτό μπορεί να αποδειχτεί κάπως αργά αφού η ζημιά θα φανεί σταδιακά, λόγο αυτού ζητάμε
1. Να δημιουργηθεί πλατφόρμα που θα δηλώσουν όλοι οι κτηνοτρόφοι πόσα επιπλέον αρνιά θα κρατήσουν φέτος και να δωθεί κρατική ενίσχυση βάση αυτού του αριθμού, για να μπορέσουν να τα μεγαλώσουν και να μείνει ζωντανή η κτηνοτροφία μας αλλά και για να μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Επίσης ζητάμε να ενταχθούν όλοι οι αγρότες της Ελλάδας στα νέα μέτρα καθώς το πλήγμα είναι τεράστιο με εταιρείες να μην μπορούν να πληρώσουν παραγωγούς και οι παραγωγοί να μην μπορούν να πληρώσουν προμηθευτές με αποτέλεσμα να συμπαρασύρει όλη την αγροτοκτηνοτροφικη αλυσίδα.
2. Να ενταχθούν επίσης στα νέα μέτρα στήριξης μεταποιητικές μονάδες και μονάδες ίδιοπαραγωγής και καταστήματα εξειδικευμένων τροφίμων αφού η κίνηση της αγοράς έχει συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό λόγο του κλεισίματος των καταστημάτων μαζικής εστίασης τα οποία ήταν για πολλές επιχειρήσεις ο κύριος πελάτης τους καθώς υπάρχουν και πολλά τέτοια καταστήματα τα οποία νε μεν μπορεί να θεωρούνται παντοπωλεία αλλά ήταν ειδικευμένα όπως παραδείγματος χάρη καταστήματα με τυριά, κρέατα ντελικατέσεν κτλ. Αυτήν την στιγμή πολλά καταστήματα εφοδιασμού τροφίμων παντοπωλεία αλλά και χονδρικού εμπορίου, εμπορίου απορρυπαντικά χαρτικά έχουν μείωση του τζίρου τους της τάξης 30-70% το οποίο μπορεί να αποδειχτεί από τις αγορές τους αλλά και από τις πωλήσεις τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όπως ενοίκια μισθούς ασφαλιστικές εισφορές και προμηθευτές. Το μέτρο σύγκρισης όμως δεν μπορεί να αφορά την τριμηνιαία δήλωση φπα καθώς κάποια καταστήματα μπορεί να είχαν αυξήσει τους τζίρους τους τον πρώτο μήνα τους έτους ίσως και τον Φεβρουάριο με αποτέλεσμα να μην φανεί καμία πτώση, θα πρέπει να δηλώσουν τις ζημιές τους και να το αποδείξουν βάση του προηγούμενου μήνα που και αυτό δεν θα είναι τελείως ακριβές καθώς για πολλά μέρη της Ελλάδας τώρα άρχιζε η σεζόν και θα ανέβαινε κατακόρυφα η ζήτηση όπου θα μπορούσε να φανεί από τον περσινό τζίρο.
3. Επίσης ζητάμε στα νέα μέτρα να προστεθεί άμεση επέμβαση της κυβέρνησης ώστε να πληρωθούν επιταγές γραμμάτια και πιστωτικές κάρτες προμηθευτών επιχειρηματιών και αγροτών που θα μείνουν ακάλυπτες δίνοντας κρατικη ενίσχυση βάση του περσινού τους τζίρου σε επιχειρήσεις και αγρότες που δεν μπορούν να τις καλύψουν με την δυνατότητα να τις πληρώσουν αργότερα
4. Θα πρέπει επίσης να ενταχθούν κτηνίατροι γεωπόνοι και τα ανάλογα καταστήματα καθώς η ζημιά συμπαρασύρει και τον κλάδο τους.
5. Τελευταίο και σημαντικότερο ειναι να ενισχύσει το κράτος τον κάθε έλληνα πολίτη ώστε να μπορεί να κάνει τα ψώνια του και να συνεχίσει να λειτουργεί η παραγωγή και ο κύκλος εφοδιασμού.
Η μόνη πραγματική λύση για να μην στερηθεί κανένας και τίποτα στην όλη κατάσταση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι να γίνει οριζόντια και καθολική εφαρμογή των νέων μέτρων σε όλους τους κλάδους που δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμα και μάλιστα άμεσα!
Ζητάμε από την κυβέρνηση να εξετάσει σχολαστικά και με ταχύτητα τα ζητήματα που αναφέρουμε και να τα κάνει άμεσα δεκτά καθώς πολλοί συνάδελφοι κτηνοτρόφοι αλλά και επιχειρήσεις βρίσκονται αυτή την στιγμή στο στάδιο της χρεοκοπίας όχι στο στάδιο έλλειψης ρευστότητας!!!
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του ΑΣ ΜΑΚΕΔΝΟΣ
Μοσχος Θωμάς

Back to top button