Καστοριά

Καστοριά – Συνταγή: Πίτσα

Ψάχνετε μια πανεύκολη συνταγή για πίτσα , που να έχει τραγανή και συνάμα αφράτη ζύμη με πεντανόστιμη, γευστική, αρωματική και ζουμερή γέμιση;  Μην κουράζεστε! Βρίσκεται ακριβώς μπροστά σας! Δοκιμάστε την και όλοι θα εκπλαγούν αφήνοντας θετικότατες εντυπώσεις!

Σταύρος Βελλίδης

 

Υλικά:

4 πίτσες
Για τη ζύμη :
1000 γρ. αλεύρι σκληρό
640 γρ. χλιαρό νερό
50 γρ. νωπή μαγιά
30 γρ. ελαιόλαδο
15 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
15 γρ. αλάτι
καλαμποκάλευρο για το άνοιγμα της ζύμης
Για τη σάλτσα :
100 γρ. σάλτσα ντομάτας (κατά προτίμηση σπιτική)
30 γρ. κέτσαπ
1 κ.γλ. ρίγανη
1 1/2 κ.γλ.. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1/2 κ.γλ. πιπέρι
Για τη γαρνιτούρα :
250 γρ. Mix τριμμέμων τυριών (της αρεσκείας σας)
12 φέτες μπέικον
2-3 πιπεριές καθαρισμένες και σε ροδέλες (προαιρετικά)
μανιτάρια της αρεσκείας μας κομμένα σε φέτες (προαιρετικά)
100 γρ. φέτα σε κομμάτια (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Εν αρχή συγκεντρώνουμε στον πάγκο όλα τα ζυγισμένα υλικά. Σε μια μεγάλη μπασίνα, κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, ανακατεύουμε με την μαρίζ να πάει παντου και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση. Αφήνουμε προς το παρόν στην άκρη.

  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε χλιαρό νερό, την μαγιά και την ζάχαρη. Αν αντιληφθούμε ότι είναι σχετικά κρύο, βάζουμε σε χαμηλή φωτιά, να αναπτύξει ελάχιστη θερμοκρασία, έτσι ώστε να φτάσει στους 35-40°C, ανακατεύοντας παράλληλα συνεχώς με το σύρμα, για να μην κολλήσει στον πυθμένα και κάψει την μαγιά.

  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να σταθεί στον πάγκο της κουζίνας για τουλάχιστον 10 λεπτά, ουτοσωστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει στη συνέχεια η επιφάνεια.

  4. Μόλις περάσει ο χρόνος αυτός, βγάζουμε την μεμβράνη, αδειάζουμε σιγά σιγά μέσα στο αλεύρι, φτιάχνοντας ταυτόχρονα κυκλικές και περιστροφικές κινήσεις με τα χέρια μας. Ζυμώνουμε πολύ καλά, κάνοντας τραβήγματα στη ζύμη, επιδιώκοντας την ανάπτυξη του πλέγματος της περιεχόμενης γλουτένης του αλευριού για να γίνει ελαστική, αφράτη και εύπλαστη η ζύμη.

  5. Απλώνουμε πάνω από την ζύμη το ελαιόλαδο και το ενσωματώνουμε μέσα της ζυμώνοντας για ελάχιστο επιπλέον χρονικό διάστημα μέχρι να το απορροφήσει. Λαδώνουμε ένα μπολ, τη βάζουμε μέσα, πασπαλίζουμε την επιφάνεια της με λίγο αλεύρι, λάδι, τυλίγουμε με μεμβράνη και το σκεπάζουμε με κουβέρτες σε ένα αρκετά ζεστό μέρος, αφήνοντας το για 1 ώρα, να φουσκώσει και να τριπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο.

  6. Αφότου περάσει αυτή η ώρα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 210°C στις αντιστάσεις.

  7. Μεταφέρουμε το μπολ στον πάγκο, πασπαλίζουμε με αλεύρι ή καλαμποκάλευρο. Βγάζουμε και ακουμπάμε την ζύμη πάνω από το αλεύρι και ζυμώνουμε ξανά να επανέλθει στην αρχική της μορφή.

  8. Χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη κρατώντας μπροστά μας μόνο το ένα. Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ.

  9. Ανοίγουμε με τον πλάστη την ζύμη, με πάχος 2 εκατοστά. Την τοποθετούμε στο ταψί και ανοίγουμε με τα χέρια μας να καλυφθεί όλος ο πάτος, μέχρι την μέση περίπου των τοιχωμάτων του ταψιού. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αν τεντωθεί πολύ και γίνει λεπτή, διότι κατά τα ψήσιμο, θα φουσκώσει αρκετά, έτσι ώστε να γίνει ομοιόμορφη παντού.

  10. Ετοιμάζουμε την σάλτσα, βάζουμε σε ένα μικρό μπολ όλα τα αναγραφόμενα υλικά, ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι να γίνει ομογενές.

  11. Πάνω από κάθε πίτσα, ρίχνουμε 4 κουταλιές τις σούπας, απλώνουμε να πάει παντού και να καλυφθεί ολόκληρη η επιφάνεια της ζύμης.

  12. Αραδιαζουμε παράλληλα μεταξύ τους 4 φέτες σαλάμι, κόβουμε τις 2 στη μέση και τις τοποθετούμε γύρω από τις 4, έτσι ώστε να υπάρχει παντού και σαλάμι.

  13. Συνεχίζουμε με αυτόν τον τρόπο κάνοντας την ίδια διαδικασία με το κασέρι πασπαλίζουμε αρκετό τριμμένο κασέρι, κόβουμε την κάθε φέτα μπέικον στα 3, απλώνουμε από πάνω και προσθέτουμε ότι άλλο υλικό εμείς επιθυμούμε (πχ. πιπεριές, μανιτάρια, φέτα κτλ.).

  14. Κλείνουμε τα τοιχώματα της ζύμης προς τα μέσα και ψήνουμε για 15 λεπτά (ίσως και περισσότερο ανάλογα τον φούρνο και το προσωπικό επιθυμητό σημείο ψησίματος κάθε γεύματος).

  15. Εν τέλει, συνεχίζουμε την διαδικασία για τις υπόλοιπες 3 πίτσες. Αφήνουμε να κρυώσουν, βγάζουμε από το ταψί, κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε !

  16. Αξίζει να σημειωθεί, πως μπορείτε να τις τυλίξετε με μεμβράνη πριν τις ψήσετε σαφώς μαζί με το ταψί στη συνέχεια να τις δέσετε με σακούλα από πάνω, για να τις διατηρήσετε στην κατάψυξη για αρκετό καιρό, ψήνοντάς τες οποιαδήποτε στιγμή.

Back to top button