Ελλάδα

«Να ανοίξουν άμεσα 2.000 κλίνες ΜΕΘ»

Τη σημασία του σωστού επιχειρησιακού σχεδιασμού για να αξιοποιηθούν όλες οι υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης.

Ο ΙΣΑ ζητά από το Υπουργείο Υγείας να αξιοποιηθεί σωστά το δυναμικό του ΕΣΥ και να γίνουν προσλήψεις, προκειμένου «να ανοίξουν μέσα στις επόμενες ημέρες τουλάχιστον 2.000 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, που θα απαιτηθούν την ώρα της κορύφωσης της επιδημίας». Επίσης, να ενταθεί η προσπάθεια για να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αναπνευστήρες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διάσωση των ασθενών.

Παράλληλα, αναφέρει ο ΙΣΑ, η χώρα μας πρέπει να παραγγείλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες από διαγνωστικά τεστ, όπως κάνουν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ακολουθώντας τις συστάσεις στελεχών του ΠΟΥ.

Για το σημαντικό αυτό θέμα, έκανε εισήγηση στην αρμόδια Επιτροπή του ΙΣΑ για την επιδημία, ο καθηγητής Στέφανος Φούσας τ. πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Με βάση τη σχετική εισήγηση, ο ΙΣΑ τονίζει τα εξής:

Ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός της δράσης του κορονοϊού δεν είναι γνωστός. Οι ασθενείς παθαίνουν άτυπες πνευμονίες και επιβάρυνση της καρδιάς. Με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παρουσιάζουν αύξηση της τροπονίνης, καρδιακές αρρυθμίες που δείχνουν βλάβη στην καρδιά και κεραυνοβόλες μυοκαρδίτιδες.

Σε αυτή τη φάση που επιβαρύνονται οι πνεύμονες και η καρδιά απαιτείται εισαγωγή στη ΜΕΘ και διασωλήνωση του ασθενούς για να βοηθηθούν οι πνεύμονες και η καρδιά. Αρκετοί ασθενείς επανέρχονται μετά τη διασωλήνωση και τη θεραπεία. Αυτή την εμπειρία έχουν εξάλλου οι καρδιολόγοι και με μυοκαρδίτιδες από άλλους ιούς. Είναι λοιπόν καθοριστικό για την επιβίωση του ασθενή να διασωληνωθεί.

Όπως αναφέρει ο ΙΣΑ, πρέπει μέσα στις επόμενες μέρες:

· Nα ανοίξουν 2000 κρεβάτια ΜΕΘ και να προμηθευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερους αναπνευστήρες.

· Να καταγραφούν όλοι οι αναπνευστήρες που υπάρχουν διάσπαρτοι στις διάφορες κλινικές των νοσοκομείων και να συγκεντρωθούν για να αξιοποιηθούν στους ασθενείς με κορονοϊό.

· Να γίνει καταγραφή του προσωπικού που έχει σχετική εκπαίδευση και να αποσπαστεί στις κλίνες που θα λειτουργούν παράλληλα με τις ΜΕΘ.

· Να εκπαιδευτούν στην εντατική νοσηλεία, το προσωπικό και των άλλων κλινικών που θα κληθούν να συμβάλλουν.

· Να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία των προσλήψεων προσωπικού και η αξιοποίηση των ειδικευόμενων που είναι σε αναμονή.

· Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος υγειονομικός εξοπλισμός προστασίας για το προσωπικό.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης ανέφερε ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε τον λίγο χρόνο που απομένει πριν αυξηθεί το κύμα των κρουσμάτων, για να θωρακίσουμε υγειονομικά τη χώρα μας. Η μάχη θα κριθεί στα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και στον αριθμό των αναπνευστήρων που θα εξασφαλίσουμε. Η προσπάθεια πρέπει να γίνει σε δύο επίπεδα, αφενός στην επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης και αφετέρου στην καλή αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού των νοσοκομείων. Σε αυτή τη φάση έχει μεγάλη σημασία να γίνει σωστός επιχειρησιακός σχεδιασμός, για να αξιοποιηθούν όλες οι υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Την κρίσιμη αυτή ώρα κανείς δεν περισσεύει»

Σημειώνεται ότι για τον σκοπό αυτό συγκροτήθηκε 9μελής επιτροπή από ειδικούς και είναι στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας.

ΑΠΕ

Back to top button