Αυτή η νόσος είναι χρόνια και η διασπορά της είναι μεγαλύτερη και από αυτή του κοροναϊού.
Μια φωτογραφία από τις δεκάδες που θα έχετε δει όλοι αυτόν τον καιρό. Σε ΑΤΜ τράπεζας στη Λεωφόρο των Κύκνων, όπου συμπολίτες μας πήγαν να βγάλουν χρήματα. Εύγλωττα φανερώνει ότι το μόνο μέλημά τους ήταν η ικανοποίηση της ατομικής τους επιθυμίας. Αδηφάγα ανάληψη χρημάτων και μιας και τα γάντια προστασίας από τον κοροναϊό μπορούν να μολύνουν τα λεφτουδάκια μας ας τα πετάξουμε κάτω! Ούτε λόγος φυσικά για να τα πετάξουμε στους κάδους του Δήμου λίγο πιο πέρα, μιας και ο κάδος της Τράπεζας έχει γεμίσει!
Εικόνα που φανερώνει την εγωκεντρική αντίληψη του Έλληνα πολίτη, αυτού που η ατομική του ευθύνη περιορίζεται στα όρια του σπιτιού του, αυτού που αδειάζει τα ράφια του σούπερ μάρκετ χωρίς να νοιάζεται για τους συμπολίτες του, αυτού που πιστεύει ότι η καθαριότητα της πόλης μας είναι μόνο αρμοδιότητα του Δήμου!
Η εικόνα των πεταμένων γαντιών και μασκών είναι καθημερινή στην Καστοριά. Ούτε η σοβαρότητα των στιγμών που περνάει η πόλη μας μπορεί να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες της. Αυτή η νόσος της αδιαφορίας και του ατομοκεντρικού μοντέλου ζωής άλλωστε, είναι χρόνια και η διασπορά της είναι μεγαλύτερη και από αυτή του κοροναϊού. Μεγαλώνει και γαλουχεί γενιές και γενιές και θα συνεχίζεται αέναα.
Εκτός αν βρεθεί κάποιος τοπικός άρχοντας, ο οποίος θα αψηφήσει το πολιτικό κόστος και δε θα φοβηθεί να λάβει αυστηρά μέτρα (πρόστιμα κλπ.), να χορηγήσει το φάρμακο του σεβασμού προς το περιβάλλον και τον συνάνθρωπο, μιας και λείπει από το αξιακό σύστημα της μέσης ελληνικής οικογένειας. Στην αρχή θα είναι δύσκολα , όπως όμως αποδεικνύει η επικαιρότητα, η συμμόρφωση στους κανόνες μπρος στον φόβο και την τιμωρία, αποτελεί μονόδρομο.
ΦΟΥΙΤ
Κάποτε διάβασα μια μικρή πινακίδα αεροπορικής εταιρίας μέσα στην τουαλέτα αεροπλάνου.
Όταν εξέλθετε, παρακαλούμε αφήστε τον χώρο στην κατάσταση που θα θέλατε τον βρείτε αν ήσασταν ο επόμενος επιβάτης που θα μπει.
Για ευνόητους λόγους δεν θα αναφέρω το όνομα της αεροπορικής εταιρίας, αλλά πληροφοριακά αναφέρω ότι δεν ανήκε σε χώρα που “φημίζεται” για την καθαριότητα της.
Ακόμη κι έτσι όμως, αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν…
Εμείς τι κάνουμε ;;
Πετάμε κάτω τα σκουπίδια…;;;
Το άρθρο είναι 100% σωστό. Από που να αρχίσει και να τελειώσει κανείς. Χθές στο δρόμο για Μεσοποταμία ο οδηγός προπορευόμενου οχήματος εκσφενδόνισε από το παράθυρο πλαστικό μπουκάλι αναψυκτικού το οποίο ο οδηγός που ερχόταν από το αντίθετο ρεύμα απόφυγε την τελευταία στιγμή. Αναρωτιέμαι, όλοι αυτοί οι άνθρωποι έτσι πετάνε τα άχρηστα αντικείμενα μέσα στα σπίτια τους ; Μετά μιλάμε για ανακύκλωση… Οι δρόμοι τώρα είναι γεμάτοι χρησιμοποιημένες μάσκες και γάντια , παλαιότερα ποτηράκια από καφέδες , χαρτιά από σάντουιτς, συσκευασίες από σνακ , διαφημιστικά φυλλάδια κλπ κλπ. Ο Δήμος οφείλει να ρίχνει πρόστιμο σε τέτοιες καταστάσεις.