Κόσμος

ΠΟΥ: «Η πανδημία επιταχύνεται αλλά μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της» – Σε καραντίνα πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι

Η πανδημία του κοροναϊού «επιταχύνεται» αλλά η πορεία της μπορεί να αλλάξει, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καλώντας τις χώρες να περάσουν στην «επίθεση» εξετάζοντας όλα τα πιθανά κρούσματα και θέτοντας σε καραντίνα τις κοντινές επαφές όσων μολύνθηκαν.

«Περισσότερα από 300.000 κρούσματα του Covid-19 έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα. Είναι σπαρακτικό. Η πανδημία επιταχύνεται», αλλά «μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Πρόσθεσε πως κρούσματα του ιού έχουν πλέον καταγραφεί σε σχεδόν κάθε χώρα του πλανήτη.

Χρειάστηκαν 67 μέρες για να φτάσουν τα 100.000 κρούσματα, 11 μέρες για να φτάσουν τα 200.000 και μόλις τέσσερις μέρες για να φτάσουν τα 300.000, είπε.

«Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι τι θα κάνουμε. Δεν μπορείς να κερδίσεις έναν ποδοσφαιρικό αγώνα απλά παίζοντας άμυνα. Πρέπει επίσης να επιτεθείς», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Ζητώντας από τους ανθρώπους να μείνουν σπίτι και (καθιερώνοντας) άλλα μέτρα φυσικής απόστασης είναι ένας σημαντικός τρόπος για να επιβραδύνουμε την εξαπλωση του ιού και να εξοικονομήσουμε χρόνο, αλλά αυτά είναι αμυντικά μέτρα που δεν θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε», είπε.

«Για να νικήσουμε», τόνισε, «πρέπει να επιτεθούμε στον ιό με επιθετικές και στοχευμένες τακτικές. Πρέπει να ελέγξουμε κάθε ύποπτο κρούσμα, να απομονώσουμε και να αντιμετωπίσουμε κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα και να παρακολουθούμε και να βάζουμε σε καραντίνα κάθε στενή επαφή».

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι ορισμένες χώρες έχουν δυσκολία στην εφαρμογή αυτών των «επιθετικών μέτρων» λόγω έλλειψης πόρων.

Καταδίκασε τη χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό πριν η επιστημονική κοινότητα συμφωνήσει για την αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων, προειδοποιώντας για «ψεύτικες ελπίδες» που μπορεί να προκαλέσει η χορήγησή τους.

«Μικρής κλίμακας και μη τυχαιοποιημένες μελέτες, βασισμένες στην παρατήρηση, δεν θα μας δώσουν τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε», προειδοποίησε ο Τέντρος.

«Η χορήγηση μη δοκιμασμένων φαρμάκων χωρίς επαρκή αποδεικτικά στοιχεία θα μπορούσε να προκαλέσει ψεύτικες ελπίδες και ακόμη να επιφέρει περισσότερο κακό παρά καλό, προκαλώντας έλλειψη βασικών φαρμάκων για τη θεραπεία άλλων ασθενειών», επισήμανε.

Ο Τέντρος ζήτησε πολιτικές δεσμεύσεις ανακοινώνοντας πως θα μιλήσει στην σύνοδο κορυφής των G20 αυτή την εβδομάδα και θα τους ζητήσει να συνεργαστούν για να τονώσουν την παραγωγή προστατευτικού εξοπλισμού για τους εργαζόμενους στους τομείς υγείας.

Ο δρ Μαρκ Ράιαν, επικεφαλής των προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης, ερωτηθείς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, τόνισε πως πιστεύει πως «πολύ σύντομα» θα ληφθεί μια απόφαση για το μέλλον αυτών.

«Έχουμε κάθε εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας και η ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) δεν θα προχωρήσουν με τη διεξαγωγή των Αγώνων αν το θεωρήσουν επικίνδυνο για τους αθλητές και τους θεατές» , ανέφερε.

Σε καραντίνα πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη

Περισσότεροι από 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι συνολικά έχουν κληθεί από τις αρχές των χωρών τους να παραμείνουν σε καραντίνα στα σπίτια τους, στη μάχη εναντίον της διασποράς του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με την καταμέτρηση που έχει κάνει έως σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πιο πρόσφατα είναι τουλάχιστον 700 εκατομμύρια Ινδοί, ήτοι άνω του 50% του πληθυσμού των 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων, στη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο, μετά την Κίνα, όπου τα μέτρα εντείνονται μπροστά στην πανδημία.

Πριν από αυτούς, περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Σε τουλάχιστον 34 χώρες ή περιοχές, με τουλάχιστον 680 εκατομμύρια κατοίκους, οι αρχές έχουν επιβάλει υποχρεωτική απομόνωση του πληθυσμού τους.

Αυτό συνέβη, μεταξύ άλλων, στη Γαλλία, την Ιταλία, την Αργεντινή, την Καλιφόρνια, το Ιράκ, τη Ρουάντα και το Νεπάλ, ενώ η Κολομβία και η Νέα Ζηλανδία αναμένεται αύριο, Τρίτη και μεθαύριο να προστεθούν στον κατάλογο.

Στις περισσότερες από αυτές τις χώρες οι πολίτες εξακολουθούν να μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους για να εργαστούν, να ψωνίσουν είδη πρώτης ανάγκης ή να επισκεφθούν γιατρό.

Στην Ουχάν, την κινεζική πόλη εστία της πανδημίας, όπου οι αρχές είχαν επιβάλει καραντίνα από τα τέλη Ιανουαρίου, πλέον οι κάτοικοι, που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, θα μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους.

Τουλάχιστον 4 χώρες (περισσότεροι από 228 εκατομμύρια άνθρωποι), μεταξύ αυτών το Ιράν, η Γερμανία και η Βρετανία, ζήτησαν από τους κατοίκους τους να μείνουν στα σπίτια τους, να περιορίσουν στο μέγιστο τις μετακινήσεις και τις επαφές, χωρίς, εντούτοις, οι συστάσεις αυτές να έχουν τον χαρακτήρα του υποχρεωτικού.

Οι συστάσεις αυτές, ωστόσο, έχουν περιορισμένη ανταπόκριση, ιδίως στη Βρετανία, όπου η κυβέρνηση ανέβασε τους τόνους χθες, Κυριακή αφού κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα πάρκα και οι παραλίες γέμισαν ασφυκτικά.

Τουλάχιστον 10 χώρες ή περιοχές (περισσότεροι από 117 εκατομμύρια άνθρωποι) έθεσαν σε εφαρμογή ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, απαγορεύοντας τις μετακινήσεις το βράδυ ή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτό συνέβη για παράδειγμα στην Μπουρκίνα Φάσο, τη Χιλή, τη Μανίλα (στις Φιλιππίνες), τη Σερβία και στη Μαυριτανία. Στη Σαουδική Αραβία, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα εφαρμοστεί από το βράδυ της Δευτέρας.

Ορισμένες χώρες έθεσαν τις μεγαλύτερες πόλεις τους σε καραντίνα, με απαγόρευση εισόδου και εξόδου. Αυτό συνέβη στις 27 μεγαλύτερες πόλεις της Βουλγαρίας, στο Αλμάτι και την Αστάνα του Καζακστάν και στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Στις πόλεις αυτές ζουν σχεδόν 10 εκατομμύρια κάτοικοι.

ΑΠΕ

Back to top button