Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

Ψήφισμα των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σχετικό με την απώλεια του Φίλιππου Πετσάλνικου

Να ονομασθεί το αμφιθέατρο, του κεντρικού κτιρίου στην Καστοριά, «Αμφιθέατρο
Φίλιππος Πετσάλνικος»

Για την απώλεια του Φίλιππου Πετσάλνικου Σήμερα Πέμπτη 19 Μαρτίου του 2020, η κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών και οι
πρόεδροι των τεσσάρων τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που εδρεύουν στην Καστοριά, εκπροσωπώντας την Πανεπιστημιακή κοινότητα, εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήριά στην οικογένεια και στους οικείους του Φίλιππου Πετσάλνικου.
Ως ελάχιστη δε ανταπόδοση στην τεράστια προσφορά του Φίλιππου Πετσάλνικου αποφάσισαν, να προτείνουν στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, να εγκρίνει την πρότασή τους να ονομασθεί το αμφιθέατρο, του κεντρικού κτιρίου στην Καστοριά, «Αμφιθέατρο
Φίλιππος Πετσάλνικος».
Γιατί ο Φίλιππος Πετσάλνικος, από τις θέσεις που υπηρέτησε, του προέδρου της Βουλής (2009-12), του υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1986 – 87, 1988 -89 και 2000 – 01), του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων (1994 – 96),
του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης (1996 – 98), του υπουργού Δημόσιας Τάξης (1998 – 99) και του υπουργού Δικαιοσύνης (2002 – 04) συνέβαλε τα μέγιστα στην ίδρυση των Τμημάτων του ΤΕΙ στην Καστοριά και αλλά και στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Έτσι ως Υφυπουργός Παιδείας, συνέβαλε στην πρώτη ουσιαστική διεύρυνση των Τμημάτων του τότε ΤΕΙ Κοζάνης σε Καστοριά, Γρεβενά και Πτολεμαΐδα. Ειδικότερα για την Καστοριά πέτυχε την ίδρυση του τμήματος Διεθνούς Εμπορίου το 1995, του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων το1999, και του τμήματος Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών το 2004 .
Ακόμα συνέβαλε καταλυτικά και εργάστηκε ακούραστα για την ανέγερση του κτηριακού συγκροτήματος στο οποίο στεγάζονται σήμερα τα τέσσερα τμήματα του Πανεπιστημίου στην Καστοριά.
Στήριξε επίσης την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας το 2003 και ίδρυσε το τμήμα της Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά το 2010, που μεταφέρθηκε στη συνέχεια στην Κοζάνη αφού μετονομάσθηκε.
Συνέβαλε τέλος στην ίδρυση και λειτουργία του «Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας» (ΚΤΕ) στα Κοίλα Καζάνης, όπου σήμερα στεγάζονται η Βιβλιοθήκη και η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Δυτικής. Μακεδονίας.
Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι η ονομασία του αμφιθεάτρου ως «αμφιθέατρο Φίλιππος Πετσάλνικος» αποτελεί ελάχιστη ανταπόδοση για την προσφορά του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Δυτική. Μακεδονία.
Καλογηράτου Ζαχαρούλα, Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών
Δόσης Μιχαήλ, Πρόεδρος Τμήματος Πληροφορικής
Λάππας Γεώργιος, Πρόεδρος Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων
Μονοβασίλης Θεόδωρος, Πρόεδρος Τμήματος Οικονομικών Επιστημών
Πετράκης Ανδρέας, Πρόεδρος Τμήματος Μαθηματικών
Αν βρήκατε ενδιαφέρον αυτό που είδατε, τότε κοινοποιήστε το και σε φίλους, μπορεί και σε αυτούς να είναι χρήσιμο!

 

 

One Comment

  1. Μπράβο στην πρωτοβουλία αυτή. Η προσφορά των ανθρώπων πρέπει να αναγνωρίζεται και να εκτιμάται ανάλογα. Ο Φίλιππας, με τα στοιχεία που αναφέρονται και μόνο, αποδεικύεται ότι ήταν το στήριγμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιφέρεια.
    Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο τις περιόδους που ο Φίλιππας είχε κυβερνητικό αξίωμα έγιναν πράγματα για την τριτοβάθμια στην περιοχή.

Back to top button