Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σε νεότερη ημερομηνία «όχι αργότερα από το καλοκαίρι του 2021», όπως ανέφερε η ΔΟΕ στην επίσημη ανακοίνωσή της, δημιουργεί αυτομάτως ένα τεράστιο «ντόμινο» στον παγκόσμιο αθλητισμό και δη στις -απαιτούμενες πλέον- αλλαγές στις ημερομηνίες πολλών μεγάλων διοργανώσεων, όλων των αθλημάτων.
Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες ματαιώθηκαν στην 124η ιστορία τους μόνο σε εποχές πολέμου: το 1916 (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος) και το 1940, 1944 (Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος). Πέραν ωστόσο, του «ιστορικού» της σημερινής συνθήκης εκτάκτου ανάγκης που διαμορφώθηκε μετά την έξαρση του ιού Covid-19 και θα πάρει κάποια στιγμή τη θέση του στα βιβλία της ιστορίας, η αναβολή των Αγώνων, «γεννάει» και μία σειρά από πολύ σοβαρά ζητήματα τα οποία θα κληθεί να διαχειριστεί τους επόμενους μήνες η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, οι κατά χώρα Ολυμπιακές Επιτροπές και όλες οι μεγάλες ομοσπονδίες ανά την υφήλιο. Προκειμένου να μπορέσει να καταστεί λειτουργική η γιορτή του αθλητισμού, κόστους 11,9 δισ. ευρώ, η οποία προς το παρόν μπαίνει στην «κατάψυξη» λόγω του κορονοϊού.
Το άρθρο 66 του επίσημου συμβολαίου της ΔΟΕ με το «Τόκιο 2020» έδινε το δικαίωμα στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, να «αποσύρει τους Αγώνες από την πόλη, εφόσον το απαιτήσουν “ειδικές συνθήκες”». Κι αυτό έγινε το μεσημέρι της Τρίτης (24/03) μετά την καθοριστική επαφή του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο ‘Αμπε, οι οποίοι αποφάσισαν την αναβολή των αγώνων και ήδη επεξεργάζονται τα σενάρια της επόμενης μέρας, αλλά και την αναπροσαρμογή του συμβολαίου τους για το «Τόκιο 2020».
Ο πρώτος υπολογισμός των κύκλων της ιαπωνικής οικονομίας έκανε λόγο για μία τεράστια οικονομική «ζημιά», που θα επιβαρύνει τη «χώρα του ανατέλλοντος ηλίου», κατά περίπου 5,4 δισ. ευρώ!
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κι ένα σωρό άλλες «μαύρες τρύπες» ανά την υφήλιο. Όπως ανέφεραν τα αγγλικά ΜΜΕ, η Βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή ψάχνει ήδη διασφαλίσει για τον προγραμματισμό των χορηγιών της, ο οποίος ανερχόταν στα 60 εκατ. λίρες (65,3 εκατ. ευρώ) και ήδη στράφηκε προς την αγγλική κυβέρνηση για… υποστήριξη.
Η ασφάλιση της ΔΟΕ
Εκτός από την ιαπωνική οικονομία, η αναβολή των Αγώνων θα δημιουργήσει «πληγές» και επιπτώσεις και στα οικονομικά της ΔΟΕ.
Πριν από δύο εβδομάδες, ο Μπαχ δήλωσε ότι δεν υπάρχει «εναλλακτικό σχέδιο», εντούτοις η ΔΟΕ έχει ήδη δημιουργήσει «αποθεματικά», ύψους περίπου 763 εκατ. ευρώ, σε περίπτωση απώλειας των Αγώνων. Ποσό που θα της επέτρεπε να εξακολουθήσει να υποστηρίζει τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες και τις εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές. Παράλληλα, ασφαλιστικοί κύκλοι της Αγγλίας αναφέρουν πως η ΔΟΕ έχει ήδη δαπανήσει περίπου 21,8 εκατ. ευρώ για την ασφάλιση του μεγαλύτερου μέρους της επένδυσης των 872 εκατ. ευρώ, που αντλεί από κάθε διοργάνωση, θερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Οι ίδιοι κύκλοι μάλιστα επισημαίνουν πως οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες του Λονδίνου (στις οποίες απευθύνεται η ΔΟΕ όλα αυτά τα χρόνια), θα υποστούν ένα «χτύπημα» που μπορεί και να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ!
Επιπλέον, εκτός από τις απαιτήσεις των διοργανωτών, θα υπάρξουν αξιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων από ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, διαφημιστικές εταιρίες, χορηγούς και ξενοδοχεία.
Η αλλαγή της απόφασης
Η Ιαπωνία προσπάθησε να τρενάρει την απόφαση μέχρι τη δωδέκατη ώρα (και να «σώσει» το δυσθεώρητο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων), ποντάροντας στο γεγονός πως ο ρυθμός έξαρσης των κρουσμάτων στο Τόκιο ήταν κατά πολύ χαμηλότερο σε σχέση με την υπόλοιπη ανατολική Ασία και την Ευρώπη. Το ίδιο ήθελε και η ΔΟΕ, η οποία είχε αρχικά τη διάθεση να περιμένει ως το τέλος Μαΐου, προτού πάρει την τελική της απόφαση.
Την περασμένη Κυριακή (22/03), κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο Τόμας Μπαχ, αποφάσισε να μειώσει το χρόνο αποτίμησης της κατάστασης στις τέσσερις εβδομάδες, όμως αυτό κάθε άλλο παρά ηρέμησε τις περισσότερες από τις Ολυμπιακές Επιτροπές των παραδοσιακών δυνάμεων του αθλητισμού, αλλά και τους ίδιους τους αθλητές, που αντιδρούσαν πολύ έντονα για την επιμονή της ΔΟΕ να γίνουν οι Αγώνες, ρισκάροντας την υγεία τους.
Ανάμεσά τους ο λόρδος Κόε, «αρχιτέκτονας» του «Λονδίνου 2012» και πρόεδρος των World Athletics, ο οποίος απαίτησε να αναβληθούν οι Αγώνες, τη στιγμή που αρκετές χώρες (όπως ο Καναδάς, η Ισπανία κ.α.) άρχισαν να ανακοινώνουν πως δεν θα στείλουν τους αθλητές τους στο Τόκιο.
Μετά από όλα αυτά, ο Μπαχ αποφάσισε να τρέξει πλέον τις εξελίξεις και τεράστιο ρόλο στην απόφαση της ΔΟΕ να οδηγήσει σε αναβολή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έπαιξε η ξεκάθαρη πρόθεση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου να αλλάξει την ημερομηνία του Παγκοσμίου του Όρεγκον, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 6-15 Αυγούστου 2021.
Προς καλοκαίρι του 2021
Μετά την αναβολή, ακολουθεί το κομβικό ερώτημα: «Πότε λοιπόν θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες;». Πρώτα απ’ όλα το «Τόκιο 2020», όπως ανακοίνωσε η ΔΟΕ, θα διατηρήσει την ονομασία του. Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας διέρρευσε ως σενάριο, το ενδεχόμενο μετάθεσής τους μετά από τέσσερις μήνες, όμως κάτι τέτοιο δεν συγκεντρώνει πιθανότητες, διότι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020, θα είναι σε εξέλιξη όλες οι μεγάλες, διεθνείς διοργανώσεις, που (θα) έχουν ήδη συμπιέσει το καλεντάρι τους λόγω των αναστολών από τον κορονοϊό.
Πηγές από την ηγεσία της ΔΟΕ, ανέφεραν πως η τελική απόφαση θα παρθεί, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, θα έχει πλέον μία πολύ πιο καθαρή εικόνα για το πότε θα περιοριστεί η πανδημία του ιού Covid-19, δίνοντας το πράσινο φως για να ξεκινήσουν σταδιακά και τα άλλα αθλητικά γεγονότα ανά την υφήλιο.
Μία πιθανότητα είναι να ξεκινήσουν οι Αγώνες κατά τον Μάρτιο ή Απρίλιο του 2021, ωστόσο το πιο συμβατό σενάριο παραμένει το καλοκαίρι του 2021, περίπου στην ίδια περίοδο με τον αντίστοιχο φετινό προγραμματισμό.
Εισιτήρια και προκριματικοί
Ένα βασικό ζητούμενο, που προς το παρόν έχει μείνει αναπάντητο και από την Οργανωτική Επιτροπή του «Τόκιο 2020» και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, αφορά τα εισιτήρια που έχουν ήδη αγοραστεί για τους Αγώνες που είχαν προγραμματιστεί για το εφετινό καλοκαίρι.
Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, είχαν πληρωθεί περίπου 653 εκατ. ευρώ σε αγορές του μεγαλύτερου μέρους των διαθέσιμων 7 εκατ. εισιτηρίων των αγώνων και όλοι περιμένουν την αντίστοιχη ενημέρωση για το τι θα ισχύσει τελικά.
Σε ότι αφορά τώρα τις προκριματικές διοργανώσεις, η ενημέρωση που έχει δώσει η ΔΟΕ προς τα διεθνή ΜΜΕ είναι πως το 60% των σειρών έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Σίγουρα όμως δεν θα είναι διόλου εύκολη η αναπροσαρμογή όλου του καλενταριού πάνω στα νέα δεδομένα κι εκεί μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες θα πρέπει να υπάρξει πολύ στενή συνεργασία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής με όλες τις διεθνείς ομοσπονδίες.
ΑΠΕ