Άργος ΟρεστικόΔυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

Η Καστοριά σε έκτακτη ανάγκη για ενίσχυση–θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας

Ανακοίνωση των εκλεγμένων της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Δυτική Μακεδονία

Το τελευταίο διάστημα οι εξελίξεις στον Νομό Καστοριάς είναι απελπιστικές. Είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των επιβεβαιωμένων περιστατικών αλλά και των θανάτων από τον κορονοϊό. Επίσης, είναι μεγάλος ο αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού που έχει νοσήσει. Τα μέτρα τα οποία εφαρμόστηκαν με την «καραντίνα» σε δεκάδες εργαζόμενους του Νοσοκομείου, θέτοντας τους εκτός μάχης, δεν αναπληρώθηκαν ποτέ δημιουργώντας επιπρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου Καστοριάς.

Η αδυναμία όμως του Νοσοκομείου να ανταποκριθεί δεν προέκυψε σήμερα. Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι στην ατζέντα τους η υποχρηματοδότηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, η μηδαμινή πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, καθαρισμού, σίτισης, φύλαξης κτλ), το κλείσιμο Κέντρων Υγείας, η υποβάθμιση τους. Μόλις 1 μήνα πριν συζητούσαν το κλείσιμο του Κέντρου Υγείας Άργους Ορεστικού και του ΚΕΦΙΑΠ.

Οι αμαρτίες τους δεν μπορούν να ξεπλυθούν επειδή τώρα, «κατόπιν εορτής», βγαίνουν με κραυγές αγωνίας και προτάσεις της τελευταίας στιγμής. Αποθεώνουν την ατομική ευθύνη των πολιτών γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ελλιπέστατη κρατική ευθύνη έχει την υπογραφή τους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση μέσα σε αυτές τις συνθήκες θεωρεί ότι η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς πρέπει να μπει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με έμφαση στην ενίσχυση – θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και μέτρα στήριξης του εισοδήματος των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών της περιοχής μας.

  • Γενναία αύξηση των χρημάτων του κρατικού προϋπολογισμού για το Νοσοκομείο Καστοριάς.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, καθαρισμού, σίτισης, φύλαξης), μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζόμενων. Εδώ και τώρα πνευμονολόγοι, καθώς δεν υπάρχει κανείς.
  • Να επιταχθούν κλινικές και νοσηλευτικά κρεβάτια σε όλη τη Δυτική Μακεδονία. Τα εργαστήρια να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο.
  • Τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό να γίνονται σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια και τις κρατικές κατευθύνσεις.
  • Να ενταχθούν υποχρεωτικά οι ιδιώτες γιατροί και ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας και Παθολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Να αξιοποιηθούν για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού -που δεν απαιτείται νοσηλεία- στα ιατρεία τους και με κατ’ οίκον επισκέψεις.
  • Να επιταχθούν όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού, για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και των υγειονομικών.
  • Να μην προχωρήσει κανένας ντε φάκτο υποβιβασμός και καμιά συγχώνευση – κατάργηση Νοσοκομείου ή άλλης δομής υγείας στον νομό.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Δυτική Μακεδονία

Θανάσης Χαστάς

Βασίλης Καραντζίδης

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Καστοριά και το Άργος Ορεστικό

Γιώργος Τίγκας

Αννέτα Γραμμένου

Κωνσταντίνος Αθανασιάδης

 

 

Back to top button