Ελλάδα

Ν.Χαρδαλιάς: Δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό

Οι πτήσεις κλείνουν για λόγους δημόσιας υγείας, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ανακοίνωσε ότι από αύριο, Κυριακή 29 Μαρτίου, στις 3 το πρωί και έως 15 Απριλίου στις 3 το πρωί, διακόπτονται όλες οι πτήσεις από και προς την Ολλανδία. Για την ίδια περίοδο διακόπτονται και οι πτήσεις από τη Γερμανία που δεν έχουν προορισμό την Αθήνα. Εξαίρεση από τους περιορισμούς ισχύει για τις πτήσεις που αφορούν στην υποστήριξη των συστημάτων υγείας, πτήσεις που εγκρίνονται από το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεννόηση με την ΓΓΠΠ, πτήσεις για κρατικούς ή στρατιωτικούς λόγους, μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και για τις εμπορικές πτήσεις. Ανάμεσα στα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού και προστασίας των πολιτών, είπε, είναι η διακοπή πτήσεων από χώρες στις οποίες υπάρχει σοβαρό επιδημιολογικό πρόβλημα, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό, γιατί αυτό θα ήταν ολέθριο για την δημόσια υγεία της χώρας μας, τόνισε σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς. Αναφερόμενος ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου 2.850 Έλληνες έχουν αιτηθεί επαναπατρισμό, δήλωσε ότι θα επαναπατριστούν εκείνοι που έχουν ανάγκη και ανήκουν σε τρεις κατηγορίες:

1. Όσοι χρήζουν άμεσης υγειονομικής φροντίδας που δεν μπορεί να τους παρασχεθεί στον τόπο όπου βρίσκονται, π.χ. έγκυες, άτομα με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Όσοι εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει να προσκομίσουν υγειονομικό έγγραφο ή έστω μια απόδειξη συνταγογράφησης.

2. Όσοι δεν έχουν πού να μένουν λόγω απώλειας ή λήξης της μίσθωσής τους. Και αυτοί θα πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικά

3. Όσοι είναι εγκλωβισμένοι από πτήσεις transit. Σε αυτήν την περίπτωση το μόνο που απαιτείται είναι το εισιτήριο της πρώτης πτήσης.

Ήδη χθες το βράδυ, όπως είπε, ήρθαν 30 πολίτες με ειδική πτήση από το Χίθροου με προβλήματα υγείας. «Πρέπει να γίνει απόλυτα αντιληπτό, η διαδικασία επαναπατρισμού δεν αφορά γενικό επαναπατρισμό», ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Γνωρίζω ότι πολλοί Έλληνες θα ήθελαν να επιστρέψουν, όμως πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν είναι δυνατόν. Οι επιστροφές γίνονται για άτομα που έχουν ειδικούς λόγους και όχι για κάποιους που δίχως να έχουν ειδικό λόγο και δίχως να δίνουν τα στοιχεία τα απαραίτητα στις Αρχές θέλουν οπωσδήποτε να επιστρέψουν και να κάνουν μάλιστα και φασαρία», ανέφερε. Προσέθεσε ότι «δεν έχουν καταλάβει κάποιοι ότι όσο και αν φωνάζουν εάν δεν έχουν σοβαρό λόγο, θα πρέπει να μείνουν εκεί. Ιδίως εκείνοι που αρνούνται να συνεργαστούν και δεν απαντούν στα ερωτήματα που τους θέτει η πρεσβεία ή η ΓΓΠΠ, συμπεριλαμβανομένου του ερωτήματος αν έχουν κάπου να μείνουν και εκείνοι που αρνούνται να προσκομίσουν αποδεικτικά των λόγων που προβάλλουν, επικαλούμενοι δήθεν προσωπικά δεδομένα».

Λαϊκές αγορές

Θέλουμε τις λαϊκές αγορές ανοιχτές, εφόσον συμμορφώνονται με τους κανόνες για τη δημόσια υγεία που ανακοινώνει το υπουργείο Ανάπτυξης, είπε ο κ. Χαρδαλιάς. «Σήμερα, παρά τις συστάσεις η κατάσταση δεν ήταν αυτή που έπρεπε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προφανείς κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και την εξάπλωση της νόσου». Ξεκαθάρισε ότι από Δευτέρα, ως πρώτο μέτρο, σε αναφορά της υπηρεσίας ΓΓΠΠ ή της αστυνομίας για τη μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας, τότε η συγκεκριμένη λαϊκή αγορά θα κλείνει οριστικά. «Τα μέτρα αφορούν σε όλους και εκπτώσεις δεν κάνουμε σε κανέναν» δήλωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πιο αυστηρών μέτρων. «Και σε περίπτωση που παρατηρηθεί μη συμμόρφωση στα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης, τότε όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι. Αυτό είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο».

Έλεγχοι ΕΟΔΥ

Σε έλεγχο που έγινε από συνεργεία του ΕΟΔΥ σε όσους ήρθαν από Κωνσταντινούπολη και έχουν τεθεί σε καραντίνα σε ξενοδοχείο των Αθηνών βρέθηκε ένα κρούσμα θετικό, και άλλο ένα κρούσμα βρέθηκε από την αποστολή της Ισπανίας που είχε διαγνωστεί ως αρνητικό, παρουσίασε όμως συμπτώματα και επαναλήφθηκε το τεστ.

Για τους 90 πολίτες που βρίσκονται στην Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, αύριο ειδικό κλιμάκιο της ΓΓΠΠ και 4 συνεργεία του ΕΟΔΥ θα τους επισκεφθούν προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα τεστ. Θα παραμείνουν σε καραντίνα έως μεθαύριο όποτε θα βγουν τα αποτελέσματα και θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες.

Μέτρα για την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς

Με ενέργειες του υπουργείου Υγείας έχουν ήδη μετακινηθεί και αναλάβει υπηρεσία ένας διευθυντής Καρδιολογίας, ένας επιμελητής Α Γενικής Ιατρικής, μία διευθύντρια Παθολογίας, ένας επιμελητής Β Γενικής Ιατρικής, ένας διευθυντής Ακτινοδιαγνωστικού, ένας βιοπαθολόγος, ένας επιμελητής Α Μικροβιολόγος, 10 αγροτικοί γιατροί, 7 νοσηλευτές, δυο εργαζόμενοι ιατρικών εργαστηρίων, μία εργαζόμενη για βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό και ένας εργαζόμενος καθαριότητας. Παράλληλα έχει αποσταλεί υγειονομικό υλικό.

Το Γενικό νοσοκομείο Καστοριάς λειτουργεί σε επίπεδο ΤΕΠ για COVID-19 και Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, εξυπηρετεί επείγουσες ανάγκες ύποπτων περιστατικών στην παθολογική κλινική και για τη στήριξη του διασφαλίστηκε η δυνατότητα διακομιδής στα όμορα νοσοκομεία, Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας καθώς και στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, όλων των περιστατικών, είπε ο κ. Χαρδαλιάς. Επίσης στην Καστοριά βρίσκεται 7μελές κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ενώ από αύριο στο πλευρό του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας θα βρίσκεται ειδική ομάδα διαχείρισης της ΓΓΠΠ.

10.000 αιτήσεις για εθελοντική προσφορά

Η ανταπόκριση των πολιτών για εθελοντική προσφορά, είπε ο υφυπουργός, είναι πραγματικά συγκινητική από την πρώτη ώρα που αναρτήθηκε η πλατφόρμα εθελοντή. Ειδικά τις πρώτες ώρες υπολογίζεται ότι συμπληρωνόταν μία αίτηση ανά 6 δευτερόλεπτα. Μέσα σε 5 μέρες λειτουργίας οι αιτήσεις έχουν φτάσει τις 10.000 και η εκδήλωση ενδιαφέροντος συνεχίζεται.

Οι αιτήσεις, αφού κατανεμηθούν ανά ειδικότητα, θα αποσταλούν στις υγειονομικές περιφέρειες και εκείνες με τη σειρά τους θα τους τοποθετήσουν στις υπηρεσίες που παρουσιάζεται σημαντική ανάγκη.

Τέλος, αναφέρθηκε στη δυνατότητα που δίνεται στους πολίτες να λαμβάνουν τις ιατρικές τους συνταγές στο κινητό τους, χωρίς να χρειάζεται να τις προσκομίζουν τυπωμένες στον φαρμακοποιό καθώς τίθεται σε δοκιμαστική λειτουργία η εφαρμογή για την άυλη συνταγογράφηση μέσω του gov.gr. Τόνισε ότι η νέα διαδικασία είναι προαιρετική.

Αύριο ο κ. Χαρδαλιάς θα βρίσκεται στη Β. Ελλάδα και θα έχει επαφές με τους τοπικούς φορείς των περιοχών που βρίσκονται σε καραντίνα.

ΑΠΕ

Back to top button