ΑθλητικάΚαστοριά

Η άσκηση την περίοδο του Κορωνοϊού Νο 2 (Του Νικόλαου Παγούνη)

Ακινησία + Στρες = Έξαρση μυοσκελετικών πόνων

Δυστυχώς, η περίοδος εγκλεισμού στα σπίτια μας συνεχίζεται και εξαιτίας της οι δραστηριότητες και οι κινήσεις του σώματός μας έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.  Πολλοί από εμάς αρχίζουμε και παρατηρούμε μία έξαρση των μυοσκελετικών πόνων στον αυχένα, τη μέση, αλλά και γενικότερα σε όλο μας το σώμα. Αυτό οφείλεται στο ότι η ακινησία σε συνδυασμό με το στρες που έχει χτυπήσει κόκκινο, εμποδίζουν τους μύες και τις αρθρώσεις μας να διατηρήσουν το φυσικό και υγιή εύρος κίνησης τους, με αποτέλεσμα κάποιοι μύες να γίνονται πιο αδύναμοι και κάποιοι πιο σφιχτοί, επηρεάζοντας κατά αυτό τον τρόπο την ευθυγράμμιση της Σ.Σ και ολόκληρου του σώματος μας.

Οι σφιχτοί μύες, οι αδύναμοι μύες και το περιορισμένο εύρος κίνησης των αρθρώσεων του σώματός μας, είναι η αιτία εμφάνισης πολλών μυοσκελετικών πόνων και προβλημάτων τα οποία οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε μέχρι να αρχίσουμε να βιώνουμε τα συμπτώματα τους. Αυτό συμβαίνει διότι οι μύες μας είναι ο κινητήρας του σώματός μας και η μη σωστή λειτουργία τους επηρεάζει κάθε περιοχή του.

Πριν από όλη αυτήν την κατάσταση, σίγουρα κάθε ένας από εμάς είχε τα δικά του σημεία πόνου (αυχένα, μέση, ώμο κ.α), τα οποία εξακολουθούν να πονάνε και μερικές φορές μάλιστα και περισσότερο από πριν, λόγω της συγκεκριμένης κατάστασης. Η περιορισμένη κίνηση και η συνεχόμενη αδράνεια λόγω της πολυήμερης παραμονής μας στο σπίτι, επηρεάζει αρνητικά το σώμα μας καθώς μειώνεται η ελαστικότητα των μυών και η κινητικότητα των αρθρώσεων.

Το να έχουμε εύκαμπτες αρθρώσεις, ελαστικούς και όχι σφιχτούς μύες και μυϊκή ισορροπία μεταξύ των αγωνιστών και των ανταγωνιστών μυών σε οποιαδήποτε κίνηση, είναι πολύ σημαντικό τόσο για την μείωση των μυοσκελετικών πόνων όσο και για την μη εμφάνιση νέων. Επίσης είναι πολύ φυσιολογικό όσο οι μέρες κυλούν και εμείς είμαστε σε μια αναγκαστική αδράνεια σε συνδυασμό με το δικαιολογημένο στρες που έχουμε όλοι μας, να αρχίζουν να εμφανίζονται διάφοροι μυοσκελετικοί πόνοι.

Σε όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση το σώμα μας χρειάζεται ένα είδος άσκησης, το οποίο θα βοηθήσει:

  • τις αρθρώσεις να κινηθούν στο πλήρες εύρος κίνησης τους
  • τους μύες να ενεργοποιηθούν ώστε να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά
  • στο να βελτιωθεί η στάση του σώματός μας
  • στο να απαλλαγούμε από διάφορους μυοσκελετικούς πόνους
  • στο να απαλλαγούμε από το στρες και να ηρεμήσει το μυαλό μας
  • στο να μειωθούν οι πονοκέφαλοι και η ένταση που έχουμε

και σύμφωνα με τις έρευνες, όλα τα παραπάνω οφέλη μπορούμε να τα αποκτήσουμε εκτελώντας ένα πρόγραμμα άσκησης stretching.

Τι είναι το stretching?

Είναι ένα πρόγραμμα άσκησης, το οποίο επικεντρώνεται στην ευελιξία και στο «τέντωμα» των μυών, βοηθώντας το σώμα μας να παραμείνει ευέλικτο. Οι ασκήσεις ενός προγράμματος stretching μπορεί να μην βελτιώνουν την αντοχή ή τη δύναμή μας, αλλά η ευελιξία των μυών μας, μας δίνει περισσότερη ελευθερία κινήσεων η οποία μας βοηθάει στο να μπορούμε να εκτελούμε σωστά άλλα προγράμματα άσκησης (δύναμης, αντοχής, ισορροπίας), αλλά το κυριότερο είναι ότι μας βοηθάει στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Επίσης είναι το καταλληλότερο πρόγραμμα όταν είμαστε περιορισμένοι σε ένα μικρό χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως μια μακρά συνάντηση ή μια αεροπορική πτήση ή στο σπίτι μας λόγω κορωνοϊού.

Βέβαια όπως σε όλες τις άλλες μορφές σωματικής άσκησης, έτσι και στο stretching χρειάζεται να έχουμε σωστή τεχνική και καλό έλεγχο και αντίληψη των κινήσεων του σώματός μας, αλλιώς κινδυνεύουμε να τραυματιστούμε. Για αυτό κατά την εκτέλεση ενός προγράμματος άσκησης stretching θα πρέπει:

  1. να έχουμε συμμετρία. Δηλαδή να προσπαθήσουμε να πετύχουμε την ίδια ευελιξία και στις 2 πλευρές του σώματός μας.
  2. να επικεντρωθούμε στις κύριες ομάδες μυών, όπως στον αυχένα, στους ώμους, την πλάτη, τη λεκάνη, τους μηρούς και τους μηριαίους δικεφάλους.
  3. να επικεντρωθούμε στους μύες και τις αρθρώσεις που χρησιμοποιούμε συνήθως.
  4. να μην κάνουμε απότομες κινήσεις, η εκτέλεση των ασκήσεων θα πρέπει να γίνετε ομαλά χωρίς απότομες κινήσεις, διότι μπορεί να τραυματίσει τους μυς μας ή να τους σφίξει.
  5. η διάρκεια του τεντώματός του μυ, να διαρκεί 12-15 δευτερόλεπτα, με σταθερή αναπνοή ενώ στις περιοχές που είμαστε πιο σφιχτοί μπορεί να χρειαστεί να κρατήσουμε μέχρι και 30 δευτερόλεπτα.
  6. να μην πονάμε, αλλά να αισθανόμαστε ένα τράβηγμα και μια ανακούφιση. Μόλις φτάσουμε σε ένα σημείο όπου αισθανόμαστε καλό τράβηγμα του μυ χωρίς να πονάμε, θα πρέπει να μείνουμε σε αυτό το σημείο και κρατήσουμε το τέντωμα. Αν αισθανθούμε πόνο, σημαίνει ότι έχουμε ασκήσει περισσότερη πίεση – τράβηγμα από ότι πρέπει.
  7. να εκτελούμε το πρόγραμμα stretching 2-3 φορές την εβδομάδα, για να επιτύχουμε περισσότερα οφέλη, αλλιώς δεν θα πετύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 

Η διάρκεια ενός προγράμματος stretching δεν διαρκεί πάνω από 15-20 λεπτά και μπορούμε να το εκτελέσουμε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, χωρίς εξοπλισμό και χωρίς να χρειαζόμαστε κάποιον ιδιαίτερα μεγάλο χώρο. Επίσης λόγω του ότι αυτές τις ημέρες είναι τα παιδιά μας στο σπίτι, που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αφιερώσουμε και πολύ χρόνο στην άσκησή μας, το stretching είναι μία πολύ καλή μορφή άσκησης και για τα παιδιά. Άρα ένα πρόγραμμα άσκησης stretching, μπορούμε να το εκτελέσουμε και μαζί με τα παιδιά μας περνώντας δημιουργικά και ευχάριστα, ενώ ταυτόχρονα τα βοηθάμε να αποκτήσουν κινητικό έλεγχο & ιδιοδεκτικότητα στοιχεία πολύ σημαντικά & βασικά και τα οποία πρέπει να δουλεύονται στην παιδική ηλικία.

Πέρα από τα παραπάνω πριν εκτελέσουμε οποιαδήποτε μορφή άσκησης, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας το αν έχουμε κάποια χρόνια πάθηση ή κάποιον τραυματισμό. Τότε σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί όχι μόνο να προσαρμόσουμε τις τεχνικές, αλλά ίσως και ολόκληρο το πρόγραμμα & το είδος της άσκησης (π.χ αν έχουμε ήδη έναν τεντωμένο μυ, τότε ένα περαιτέρω τέντωμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη).

Για αυτόν ακριβώς το λόγω στο functional movement, περιοριζόμαστε μόνο στο να δίνουμε τις σωστές κατευθύνσεις για την εκτέλεση ενός προγράμματος άσκησης και όχι το ίδιο το πρόγραμμα. Διότι πιστεύουμε ότι για να εκτελεστεί ένα πρόγραμμα άσκησης σωστά και με ασφάλεια, θα πρέπει να εκτελείται υπό την επιτήρηση ενός επαγγελματία της υγείας & της άσκησης. Πόσο μάλλον όταν απευθυνόμαστε σε ασκούμενους που πάσχουν από μυοσκελετικούς πόνους (μέση, γόνατα, αυχένα) και χρόνιες παθήσεις.

Μέσω της ιστοσελίδας μας www.functionalmovement.gr, και μέσω της σελίδας μας στο  facebook, δίνουμε την δυνατότητα σε όποιον ταλαιπωρείται από χρόνιους πόνους ή χρόνιες παθήσεις, να επικοινωνήσει μαζί μας, δίνοντάς του συμβουλές ανακούφισης και καθοδήγηση, αφού πρώτα ενημερωθούμε για το ιατρικό ιστορικό του και για την κατάσταση της υγείας και του σώματός του. Επίσης μέσω ειδικής πλατφόρμας και αφού έχουμε πλέον μία πλήρη εικόνα για τη σωματική κατάσταση του ασκούμενου, κάνουμε ατομικές διαδικτυακές συνεδρίες, μέσω των οποίων δίνουμε τη δυνατότητα στους ασκούμενους, να εκτελούν αποτελεσματικά και με ασφάλεια εξατομικευμένα προγράμματα άσκησης ανάλογα με την κατάσταση και την πάθηση τους.

Στο functional movement, πιστεύουμε ότι η σωστή κίνηση & άσκηση είναι μία μορφή θεραπείας των χρόνιων πόνων και ένας θαυμάσιος τρόπος για να διαχειριστούμε το ψυχικό και σωματικό μας άγχος.

Η άσκηση & η κίνηση είναι ζωή και μπορεί να εφαρμοστεί οπουδήποτε!

Ακόμη και ΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΠΙΤΙ.

 

 

orizontespress.gr

 

Back to top button