Καστοριά

Καστοριά – Συνταγή: Κρέπες (βασική συνταγή)

Η πιο εύκολη συνταγή για κρέπες είναι γεγονός. Τα λόγια είναι περιττά τα υλικά ελάχιστα. Δοκιμάστε τη συνταγή αυτή και η παρασκευή τους θα σας γίνει συνήθειο!

Υλικά:

6 -7 κρέπες

Για τις κρέπες :

150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά μεσαία (των 50 γρ.)
15 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1/4 κ.γλ. αλάτι
220 γρ. φρέσκο γάλα
30 γρ. αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας + 5 γρ για το τηγάνι
1 βανιλίνη (προαιρετικά)
Για την γλυκιά γέμιση (προαιρετικά) :
100 γρ. πραλίνα φουντουκιού (Merenda, Nutella, κτλ.)
mini μπισκότα oreo με επικάλυψη σοκολάτας
σοκοφρετα
κας κας
τρούφα
ή ότι άλλο εσείς επιθυμείτε
Για την αλμυρή γέμιση (προαιρετικά) :
12 φέτες σαλάμι ή μπέικον
12 φέτες κασέρι γκούντα
Εκτέλεση

  1. Πρώτων και κύριων, όλα τα υλικά για τις κρέπες, πρέπει απαραιτήτως να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Παράλληλα, σε ένα τηγάνι, τοποθετούμε το βούτυρο και βάζουμε να λιώσει σε μέτρα φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς στην άκρη διότι, αν προστεθεί κρύο μέσα στον χυλό, τότε υπάρχει πιθανότητα να παραμείνουν σβόλοι.

  2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι. Το αφήνουμε στην άκρη.

  3. Στη συνέχεια σε ένα άλλο σαφώς μεγαλύτερο σκεύος, προσθέτουμε τα αυγά, αναδεύοντάς τα με ένα σύρμα ώσπου να αφρίσει η επιφάνεια τους.

  4. Κατόπιν, προσθέτουμε μέσα στα αυγά το γάλα, το κοσκινισμένο αλεύρι, την βανιλίνη (αν επιθυμούμε), τη ζάχαρη και τέλος το ΚΡΥΟ βούτυρο. Αναμιγνύουμε με σταθερές κινήσεις χωρίς να ασκούμε μεγάλη δύναμη διότι αν αναπτυχθούν οι ίνες της γλουτένης του αλευριού, το τελικό αποτέλεσμα όσον αφορά την υφή, τη σύσταση και την γεύση τους, θα βγει σκληρό, άνοστο και θα είναι σαν λάστιχο. Γι’ αυτό χρειάζεται απαλές κινήσεις έως ότου γίνει ομοιογενές, απορροφήσει το αλεύρι και γίνει λείος ο χυλός.

  5. Για καλύτερο αποτέλεσμα, σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη και αφήνουμε να σταθεί στο πάγκο της κουζίνας σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον μία ώρα να δέσει, ούτως ώστε να ενωθούν οι γεύσεις μεταξύ τους.

  6. Μετά από μία ώρα αναμονής, βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι (νούμερο 28) να κάψει στη φωτιά μαζί με λίγο βούτυρο, ίσα ίσα να υπάρχει μια λιπαρή ουσία για σίγουροι όχι υπερβολική ποσότητα.

  7. Με μια κουτάλα, ανακατεύουμε το χυλό, ανασηκώνουμε λίγο να δούμε πως είναι η σύσταση του. Αν αντιληφθούμε ότι ο χυλός είναι σχετικά πηχτός, ρίχνουμε λίγο γάλα, ανακατεύοντάς το, να έρθει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Διαφορετικά, είναι πανέτοιμος για χρήση.

  8. Έτσι λοιπόν, παίρνουμε μια γεμάτη κουταλιά, ρίχνουμε στο τηγάνι, απλώνοντας με το ξύλινο εργαλείο είτε γυρνώντας το τηγάνι σε όλες τις πλευρές του κάθετα να καλυφθεί όλη του η επιφάνεια. Περιμένουμε να ψηθεί για 1 περίπου λεπτό.

  9. Επιπρόσθετα, εάν δυσκολευτούμε με την αφαίρεση από τα τοιχώματα του τηγανιού, αφαιρούμε την κρέπα με μια σπάτουλα, και αναποδογυρίζοντάς την ταυτόχρονα κατ’ αυτον τον τρόπο.

  10. Από την άλλη πλευρά ψήνουμε για ακόμα μισό περίπου λεπτό. Εάν θέλουμε να είναι ζεστή, με ζουμερή γέμιση, απλώνουμε πάνω από την κρέπα η οποία βρίσκεται ακόμη στο τηγάνι, πραλίνα φουντουκιού ή σαλάμι και κασέρι ή ότι άλλο υλικό επιθυμούμε (φτιάχνοντας τες έτσι είτε αλμυρές, είτε γλυκές) για να τελειοποιήσουμε την σύνθεση της και τελικά να την απολαύσουμε.

  11. Τέλος, συνεχίζουμε τη διαδικασία με της υπόλοιπες, μέχρι να τελειώσει ο χυλός. Διατηρούνται σκεπασμένες με μεμβράνη για μια ημέρα σε θερμοκρασία δωματίου.

    cookpad.com

Back to top button