Καστοριά

Φροντίδα του εαυτού μας και διαχείριση του στρες κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19 (του Χρήστου Παπαβασιλείου)

Συστάσεις για τη διαχείριση του άγχους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπως συστήνονται από την National Comprehensive Cancer Network (NCCN)1. Απευθύνονται σε επαγγελματίες Υγείας, αλλά κάλλιστα μπορεί να εφαρμοστούν από κάθε εργαζόμενο την περίοδο της πανδημίας αυτής.

Όλοι περνάμε  πρωτοφανείς στιγμές. Για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης αυτής δεν υπάρχει οδικός χάρτης που θα μας οδηγήσει με ασφάλεια, ούτε καθιερωμένες  κατευθυντήριες οδηγίες για  να βρούμε μια ισορροπία ανάμεσα στις δικές  μας ανάγκες και στις απαιτήσεις  του χώρου εργασίας μας.

Η αυξανόμενη ανησυχία είναι κοινή καθώς πορευόμαστε με τον COVID-19 και τις ευρείες επιπτώσεις του στην κοινωνία μας. Σ΄ αυτήν την περίοδο της αβεβαιότητας, είναι   φυσικό να διακατεχόμαστε από έντονα συναισθήματα, όπως έντονη πίεση (stress),  ανησυχία, λύπη, φόβο, απογοήτευση και σύγχυση. Όσο περισσότερο επικεντρωνόμαστε σε αυτό που είναι έξω από τον έλεγχό μας, τόσο πιο πολύ αρχίζουμε να ανησυχούμε.

Ακολουθούν μερικές συστάσεις για τη διαχείριση του άγχους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η φροντίδα του εαυτού μας είναι ιδιαίτερα σημαντική υπό την αυξημένη πίεση. Καθώς αυξάνεται το άγχος, οι συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να μειωθούν:

  • Προγραμματίστε και κάνετε σύντομα διαλείμματα για να φροντίσετε τις βασικές σας ανάγκες.
  • Στη δουλειά προγραμματίστε και κάνετε σύντομα διαλείμματα χαλάρωσης . Μερικά λεπτά για διάλειμμα κατά τη διάρκεια μιας βάρδιας μπορεί να είναι αρκετά για χαλάρωση. Ακόμη και 5 λεπτά περπάτημα μπορούν να βελτιώσουν την ενέργειά και την προσοχή μας.
  • Πάρτε χρόνο κάθε μέρα για να κάνετε κάτι που σας φέρνει χαρά, έστω και για μια σύντομη στιγμή.
  • Διατηρήστε υγιεινή διατροφή. Φέρτε τα δικά σας γεύματα στην εργασία σας.
  • Διατηρείτε το πρόγραμμα καθημερινών σας δραστηριοτήτων όσο πιο συνηθισμένα μπορείτε.
  • Πάρτε λίγο φως του ήλιου.
  • Κάντε τακτικά άσκηση. Δοκιμάστε το περπάτημα ή την ποδηλασία για να πάτε στην δουλειά σας εάν μπορείτε.
  • Αποφύγετε ή περιορίστε τη χρήση αλκοόλ και καφεΐνης.
  • Παρακολουθήστε τον εαυτό σας για υπερβολική κόπωση, ευερεθιστότητα, κακή εστίαση ή άγχος.
  • Πάρτε μια βαθειά αναπνοή πριν εισέλθετε στον χώρο της εργασίας. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο αν φοράτε εξοπλισμό ατομικής προστασίας όπως μάσκα, αλλά η αναπνοή είναι ηρεμιστική και βοηθά το σώμα σας να αντιμετωπίσει τα σωματικά συμπτώματα του στρες. Μια καλή ιδέα μπορεί να είναι, αν το συνηθίζετε, να επισκεφτείτε ή να τηλεφωνήσετε  έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.
  • Εάν μια πνευματική πρακτική είναι σημαντική για εσάς ή έχει γίνει στο παρελθόν, χρησιμοποιήστε την στην τακτική ρουτίνα σας.

Διαχειριστείτε τις γνωστικές επιπτώσεις του στρες:

  • Περιορίστε την πρόσληψη ειδήσεων. Κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση δύσκολων ή ενοχλητικών συναισθημάτων. Η συνεχής πρόσληψη τρομακτικών πληροφοριών μπορεί να δημιουργήσει περισσότερη πίεση και άγχος.
  • Συνδεθείτε σε αξιόπιστες πηγές πληροφοριών όπως www.cdc.gov, www.who.int και www.bjc.org/coronavirus. Σκεφθείτε να τα ελέγχετε μία ή δύο φορές την ημέρα για 20 λεπτά κάθε φορά.
  • Εστιάστε στο τι μπορείτε να κάνετε. Παρόλο που δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον ιό COVID-19, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο μόλυνσης του εαυτού μας. Ακολουθείστε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Πλύνετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών.  Προσπαθήστε να διατηρήσετε απόσταση 2 μέτρων από κάποιον που βήχει ή φτερνίζεται για να αποτρέψετε την εξάπλωση των ιών,  και μην αγγίζεται  το πρόσωπό σας.
  • Ελέγξτε τις δηλώσεις που προκαλούν άγχος και επαναπροσδιορίστε τις ώστε να αντικατοπτρίζουν καλύτερα τα αποδεικτικά στοιχεία. Αυτό μπορεί να μειώσει το άγχος και να αυξήσει τις ικανότητες αντιμετώπισης. Για παράδειγμα, ανακατασκευάστε , “η οικογένειά μου θα πάρει τον ιό και θα πεθάνει ” σε ” η πλειοψηφία των ανθρώπων που παίρνουν τον ιό θα ανακάμψει. “

Δημιουργία δικτύων κοινωνικής υποστήριξης. Οι κοινωνικές συνδέσεις είναι σημαντικές για τη συναισθηματική μας ευεξία, ειδικά σε περιόδους στρες:

  • Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας και επιλύσετε προβλήματα με τους συναδέλφους, την οικογένεια και τους φίλους σας. Μαζί, προγραμματίστε βήματα για τη διαχείριση των δυσκολιών.
  • Φροντίστε ο ένας στον άλλο. Θα είστε εκεί όταν οι συνεργάτες σας χρειάζονται βοήθεια, γι ‘αυτό υπολογίστε ότι θα είναι και αυτοί εκεί για εσάς.
  • Βρείτε τρόπους για να συνδεθείτε ουσιαστικά με τους φίλους και την οικογένειά σας, όπως τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, το τηλέφωνο ή το FaceTime. Σημαντικές για την ευημερία μας είναι οι ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις με τους αγαπημένους μας.

Παπαβασιλείου Χρήστος MD, PhD

Αν. Συντονιστής  Διευθυντής Χειρουργικού Τμήματος

Γ. Ν. Παπαγεωργίου

1Contributions from Mayo Clinic Cancer Center, Seattle Cancer Care Alliance, Siteman Cancer Center at BarnesJewish Hospital, O’Neal Comprehensive Cancer Center at UAB, Abramson Cancer Center at the University of Pennsylvania, Vanderbilt-Ingram Cancer Center, and added thanks to consultant Rev. George Handzo

kastoria365

Back to top button