Ο COVID-19, η ασθένεια που προκαλεί ο κορονοϊός, στοίχισε τη ζωή σε ακόμη 884 ανθρώπους στις ΗΠΑ μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες, έναν αριθμό που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Ο ραγδαία αυξανόμενος αριθμός των θανάτων έφθασε έτσι τους 4.475 συνολικά στις ΗΠΑ από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Η χώρα αυτή είναι εξάλλου, μακράν, αυτή όπου καταγράφονται τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης τον πλανήτη: 213.372, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 25.200 σε μια ημέρα.
Το ρεκόρ των περισσότερων θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού μέσα σε μια μέρα καταγράφηκε την 27η Μαρτίου στην Ιταλία (969 νεκροί).
Γερμανία
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 6.156 και έφθασε τα 73.522 το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ενώ συνολικά 872 άνθρωποι έχουν υποκύψει μέχρι σήμερα στην ασθένεια COVID-19, σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώνει το Robert Koch-Institut και αναρτήθηκαν σήμερα στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει (https://bit.ly/3dL9r1m).
Ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας αυξήθηκε κατά 140 από χθες, με βάση τα δεδομένα που δημοσιοποιεί το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.
Βραζιλία
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί πως προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό αυξήθηκε από 5.717 σε 6.836, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων αυξήθηκε από τα 201 σε 240, με τους αριθμούς να αφήνουν να εννοηθεί ότι ο δείκτης θνησιμότητας της πανδημίας στη χώρα ανέρχεται περί το 3,5%.
Κατά τον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας ο αριθμός των νέων κρουσμάτων το τελευταίο εικοσιτετράωρο (1.119) ήταν ελαφρά χαμηλότερος από αυτόν που καταγραφόταν το αμέσως προηγούμενο (1.138).
Τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης έχουν διαγνωστεί στη νοτιοανατολική πολιτεία Σαν Πάουλου (2.981), μια από αυτές με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη χώρα.
Ο ρυθμός της εξάπλωσης της πανδημίας και της αύξησης των θανάτων προκαλεί τεράστια ανησυχία, τόνισε ο υπουργός Υγείας Λουίζ Ενρίκε Μαντέτα, επιμένοντας πως υπάρχει ολοένα πιο σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας των ελλείψεων προστατευτικού εξοπλισμού, ιατρικού εξοπλισμού και αναπνευστήρων. Ο Μαντέτα, που παρασκηνιακά έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τον πρόεδρο της χώρας, επισήμανε ακόμη πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι αναμφίβολα πολύ χαμηλότερος από τον πραγματικό αριθμό των ασθενών.
Την Τρίτη, απευθυνόμενος στο έθνος, ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου — όλο και περισσότερο απομονωμένος πολιτικά, καθώς υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης, κάνοντας λόγο περί “υστερίας” και αποκαλώντας την ασθένεια COVID-19 “γριπούλα” — αναγνώρισε εντέλει ότι η πανδημία είναι “η μεγαλύτερη πρόκληση για τη γενιά μας”. Πρόσθεσε πως είναι ανάγκη να σωθούν ζωές, αλλά ταυτόχρονα συνέχισε να τάσσεται εναντίον της λήψης περαιτέρω μέτρων περιορισμού των πολιτών, για να μη χαθούν θέσεις εργασίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Ερνέστου Αραούζου γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος Μπολσονάρου συζήτησε χθες για την πανδημία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρεπουμπλικάνο να του προσέφερε τη συνεργασία της Ουάσινγκτον στο ιατρικό πεδίο και στον εφοδιασμό.
Δεν συζητήθηκε το θέμα των προσωρινών απαγορεύσεων εισόδου στους πολίτες της μιας χώρας στην άλλη, ούτε έγιναν συγκρίσεις των μέτρων περιορισμού και καραντίνας στις δύο χώρες κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης των δύο ηγετών, διαβεβαίωσε ο ΥΠΕΞ Αραούζου.
Στην αχανή χώρα των 210 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων, μεγάλη ανησυχία κατά τον υπουργό Υγείας είναι η υγεία των αυτοχθόνων: ο τρόπος που ζουν και τα έθιμα των αμερινδιάνων μπορεί να διευκολύνουν την εξάπλωση του ιού, είπε ο Μαντέτα, γιατρός ο ίδιος.
Χθες Τετάρτη επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ενός μέλους κοινότητας των αυτοχθόνων — πρόκειται για 20χρονη νοσηλεύτρια, μέλος της φυλής αμερινδιάνων Κοκάμα, που ζει στην Αμαζονία, κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, και είχε επαφή με γιατρό που κατόπιν διαγνώστηκε πως είναι φορέας. Μέχρι στιγμής, η νεαρή δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα, ενώ τα μέλη της οικογένειάς της τέθηκαν σε απομόνωση και παρακολουθούνται, διαβεβαίωσαν οι βραζιλιάνικες αρχές.
15 συνεργάτες του γιατρού και 12 μέλη της φυλής Τικούνα που εξέτασε πρόσφατα ο γιατρός τέθηκαν επίσης σε απομόνωση υπό παρακολούθηση.
Στη Βραζιλία ζουν περίπου 800.000 Αμερινδιάνοι, μέλη 300 και πλέον φυλών.
Σε όλη την περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό ξεπέρασαν τα 20.000, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει ανακοινώσεων των κυβερνήσεων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως χθες στις 19:30 [ώρα Ελλάδας]. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των κρουσμάτων ανερχόταν σε 20.081 και αυτός των νεκρών σε 537. Ωστόσο, σημειώνει το πρακτορείο, οι αριθμοί αυτοί δεν αποτελούν παρά κλάσμα των πραγματικών αριθμών των κρουσμάτων, καθώς σε πολλές χώρες δεν γίνονται τεστ παρά μόνο όταν ασθενείς χρειάζονται εισαγωγή σε νοσοκομείο.
Η περιφέρεια ξεπέρασε τα 10.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα την 27η Μαρτίου. Ο αριθμός τους διπλασιάστηκε μέσα σε πέντε μέρες.
Παναμάς
Το υπουργείο Υγείας του Παναμά ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι κατέγραψε δύο ακόμη θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 που προκαλεί ο κορονοϊός, ενώ επιβεβαιώθηκαν 136 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη χώρα της κεντρικής Αμερικής το τελευταίο εικοσιτετράωρο.
Οι θάνατοι αυξήθηκαν στους 32 και τα κρούσματα στα 1.317 στη χώρα, όπου έχουν επιβληθεί αυστηρά μέτρα περιορισμού.
Μεξικό
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι κατέγραψε οκτώ νέους θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, που προκαλεί ο κορονοϊός, με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων να φθάνει τα 37, από 29 την προηγουμένη. Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε κατά 163, στα 1.378, από 1.215 την Τρίτη.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρδ απηύθυνε από την πλευρά του έκκληση στους Μεξικανούς που ζουν στις ΗΠΑ να περιορίσουν τις επισκέψεις σε συγγενείς τους στην πατρίδα τους για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας, που συνεχίζεται με ραγδαίο ρυθμό στην επικράτεια του βόρειου γείτονα της χώρας του.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας εξέφρασε τις ευχαριστίες της κυβέρνησης του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ σε δύο κινεζικές ανθρωπιστικές οργανώσεις επειδή προσέφεραν στο Μεξικό μέσα για την προστασία του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού στον αγώνα εναντίον της πανδημίας.
Το Ινστιτούτο Τζακ Μα και το Ινστιτούτο Αλιμπάμπα δώρισαν 100.000 μάσκες, 50.000 σετ εξετάσεων για να επαληθεύεται εάν κάποιος έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό και πέντε μηχανήματα μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής στο Μεξικό, υλικό που έφθασε στη χώρα της κεντρικής Αμερικής τα μεσάνυχτα της Τρίτης, σύμφωνα με το κέντρο κινεζικού πολιτισμού στο Μεξικό.
Ο Τζακ Μα είναι ο ιδρυτής του διαδικτυακού πολυκαταστήματος Αλιμπάμπα.
“Ευχαριστούμε Κίνα!!!” ήταν η αντίδραση του Εμπράρδ με ανάρτησή του στο Twitter στην οποία είχε προσθέσει σύνδεσμο υπερκειμένου σε δημοσίευμα για τη δωρεά.
Η Κίνα βοηθά το Μεξικό να αποκτήσει 300 μηχανήματα μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής, δήλωνε τον Φεβρουάριο ο μεξικανός ΥΠΕΞ. “Η συμπεριφορά της Κίνας έναντι του Μεξικού είναι αξιέπαινη” σε ό,τι αφορά την παγκόσμια πανδημία, διαβεβαίωνε ο Εμπράρδ, “μοιράστηκε μαζί μας τις πληροφορίες της και τα ευρήματά της”.
Αξιωματούχοι των υπηρεσιών δημόσιας υγείας στο Μεξικό τονίζουν πως εάν η πανδημία εξαπλωθεί στη χώρα με τον τρόπο που συνέβη αυτό στην Ευρώπη, τα νοσοκομεία της χώρας απλά δεν θα είναι σε θέση να την αντιμετωπίσουν.
Η Κίνα, όπου ξέσπασε η πανδημία τον Δεκέμβριο, προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή της στη Λατινική Αμερική ασκώντας τη λεγόμενη “διπλωματία της μάσκας”, δωρίζοντας προστατευτικό και άλλο εξοπλισμό, την ώρα που οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να συγκρατήσουν την εξάπλωση της πανδημίας στο δικό τους έδαφος.
Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Πεκίνο πως “ψεύδεται” για τον αριθμό των θανάτων και των κρουσμάτων στο έδαφός της, ωστόσο ως ακόμη χθες ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν εξέταζε το ενδεχόμενο να διατάξει σε εθνικό επίπεδο μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών, αφήνοντας τη διακριτική ευχέρεια γι’ αυτό στους κυβερνήτες των πολιτειών.
ΑΠΕ