Καστοριά

Τι γίνεται στην Καστοριά (του Γιάννη Κανάτσιου)

Παρατηρούμε από κοντά, με ιδιαίτερη προσοχή, τις εξελίξεις που υπάρχουν, όπου στο επίκεντρο όλων βρίσκεται η περιπέτεια της δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ολόκληρος ο κόσμος, με την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Σίγουρα προέχει αυτή τη στιγμή η υγεία του λαού, ώστε να βγει από αυτή τη δοκιμασία ακόμα πιο δυνατός, με το κεφάλι ψηλά, για να δώσει αποφασιστικά τη μάχη στο τώρα αλλά και σίγουρα σ’ αυτές που έρχονται. Για αυτό παίρνουμε τα μέτρα μας, προστατεύουμε τον εαυτό μας, τους φίλους μας, τους συναδέλφους μας, την οικογένειά μας. Ταυτόχρονα όμως δε μένουμε σιωπηλοί, αλλά οργανώνουμε τη διεκδίκηση για μέτρα προστασίας της δημοσίας Υγείας των εργαζομένων και του λαού.

Όλα αυτά είναι σημαντικά και προφανώς πρέπει να γίνονται. Το παιχνίδι, ωστόσο, δε θα κριθεί ούτε στην ατομική ευθύνη του καθενός, στο πώς, δηλαδή, θα τηρήσει αυτά τα μέτρα, ούτε στο αναγκαίο «μένουμε στο σπίτι». Ήδη επιβεβαιώνεται ότι η ατομική ευθύνη έχει πήλινα πόδια όταν δε στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο κεντρικό κρατικό σχέδιο. Όλοι παρακολουθούμε  την Ιταλία, την Ισπανία, όπου αποδεικνύεται ότι τα συστήματα υγείας δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή την κατάσταση. Με χαρακτηριστικά παραδείγματα, να διαλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Με ασθενείς να «νοσηλεύονται» στην κυριολεξία στα πατώματα.

Ακόμα και στη χώρα μας να πεθαίνει κόσμος στο σπίτι του, όπως έγινε με τις 2 γυναίκες σε Καστοριά και Σιάτιστα, χωρίς καμία  απολύτως βοήθεια.

Επιβεβαιώνεται με όλους τους τρόπους ότι η ανθρώπινη ζωή – όπως έχουμε τονίσει και άλλες φορές και όπως αποδεικνύεται μπροστά σε φυσικές καταστροφές – μπαίνει μονίμως σε δεύτερη μοίρα. Αφού πάντα κοινός παρανομαστής είναι το κόστος των μέτρων προστασίας και πρόληψης.

Τώρα είναι ώρα να αναδείξουμε όλες αυτές τις τραγικές συνέπειες για το λαό, κόντρα στο κλίμα που προσπαθούν να καλλιεργήσουν, ότι τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Η στιγμή που δε χρειάζονται αντιπαραθέσεις. Σκοπός τους είναι να κρυφτούν για ακόμη μια φορά οι πραγματικοί ένοχοι αλλά και υπαίτιοι. Γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι δε δίνουμε όλοι από την ίδια θέση αυτή τη μάχη, όσο και να τονίζουν ότι ο ιός δεν κάνει διακρίσεις.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

Στην Καστοριά  αυτές τις ημέρες, που δοκιμάζεται από την εξάπλωση του ιού με δεκάδες κρούσματα αλλά και θύματα, επιβεβαιώνονται μια σειρά πράγματα που δε γίνεται, ούτε μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια. Πρόκειται για εγκληματική  πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και έχει οδηγήσει το δημόσιο σύστημα υγείας σε κατάσταση να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του λαού.

Είναι στην ατζέντα τους η υποχρηματοδότηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, η μηδαμινή πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, καθαρισμού, σίτισης, φύλαξης κτλ), το κλείσιμο Κέντρων Υγείας, η υποβάθμισή τους, η αναστολή της λειτουργίας των Περιφερειακών (Αγροτικών) Ιατρείων. Μόλις ένα μήνα πριν συζητούσαν το κλείσιμο του Κέντρου Υγείας Άργους Ορεστικού και του ΚΕΦΙΑΠ.

Οι αμαρτίες τους δεν μπορούν να ξεπλυθούν επειδή τώρα, “κατόπιν εορτής”, βγαίνουν με κραυγές αγωνίας και προτάσεις της τελευταίας στιγμής. Αποθεώνουν την «ατομική ευθύνη» των πολιτών γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ελλιπέστατη κρατική ευθύνη έχει την υπογραφή τους.

Το Νοσοκομείο Καστοριάς

Περίτρανη απόδειξη των παραπάνω είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Καστοριάς, όπου ήδη με τα πρώτα κρούσματα (σίγουρα αρκετά για την περιοχή) βγήκαν στην επιφάνεια η υποστελέχωση και μια σειρά ελλείψεις. Αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρχει επαρκές προσωπικό καθώς και τα κατάλληλα μέτρα ατομικής προστασίας του προσωπικού, μπροστά στην ερχόμενη εξάπλωση του ιού (όπως προειδοποιούν οι ειδικοί), αλλά και σε άλλα επείγοντα περιστατικά.

Στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση προστίθενται επιπλέον δυσκολίες στη λειτουργία του, λόγω των κρουσμάτων σε εργαζόμενους του νοσοκομείου, που αντικειμενικά ένα μέρος του δυναμικού τέθηκε εκτός εργασίας (και προληπτικά) και δεν αναπληρώθηκε ποτέ.

Ήδη εμφανίζονται και επιπλέον σοβαρά περιστατικά που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα. Χαρακτηριστικά ετοιμόγεννη παραπέμφθηκε σε άλλο Νοσοκομείο.

Στην ανάγκη ενίσχυσης του νοσοκομείου η κυβέρνηση απαντάει με μπαλώματα και μετακινήσεις γιατρών, που προφανώς δε λύνουν το πρόβλημα αλλά δημιουργούν και νέες τρύπες, αλλού.

Για αυτό απαιτούμε και διεκδικούμε:

  1. Να εξασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία του νοσοκομείου.
  2. Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να προσλάβει μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς σε όλες τις ειδικότητες  και να ενισχυθεί με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Σε καμία περίπτωση αυτό να μην περιλαμβάνει μετακινήσεις εργαζομένων από άλλα νοσοκομεία της περιοχής ώστε να μην τεθεί πουθενά θέμα πλήρους λειτουργίας των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της περιοχής.
  3. Να επιταχτούν γιατροί αυτοαπασχολούμενοι, παθολόγοι, πνευμονολόγοι ώστε να συμβάλουν σε αυτήν την οξυμένη κατάσταση, όπως το ίδιο να γίνει και με ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια που μπορούν να βοηθήσουν στη γρήγορη διάγνωση, με επίταξη των κλινικών σε όλη την Δυτική Μακεδονία.

Η μία πλευρά είναι αυτή της θωράκισης, όσο περισσότερο γίνεται, του δημόσιου συστήματος υγείας και συνολικότερα των μέτρων, που πρέπει να παρθούν ώστε να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την κατάσταση.

Σε αυτή την κατεύθυνση τονίζουμε σήμερα ότι πρέπει να δυναμώσουμε την φωνή μας για μέτρα προστασίας των εργαζομένων και συνολικά του ελληνικού λαού, διότι αν δεν παρθούν τέτοια μέτρα, όλα τα υπόλοιπα θα είναι κενό γράμμα.

Μέτρα προστασίας των εργαζομένων

Το ίδιο  σημαντικό είναι και το ότι, μέσα από αυτή την περιπέτεια του λαού, δε θα επιτρέψουμε να μπούνε σε καραντίνα τα δικαιώματα των εργαζομένων και ήδη η μάχη που δίνεται είναι σκληρή και τα παραδείγματα πολλά.

Για παράδειγμα, ήδη οι εργαζόμενοι στο Νομό Καστοριάς, έρχονται αντιμέτωποι με απολύσεις σε γουναράδικα, σε ξενοδοχεία κτλ. Όπως μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ανασφάλιστοι γουνεργάτες και γουνεργάτριες που δεν καλύπτονται από πουθενά και από κανένα μέτρο της κυβέρνησης. Επίσης είναι προφανές ότι δεν στηρίζονται και από τους μεγάλους επιχειρηματίες του κλάδου. Ακόμα και από αυτό αποδεικνύεται πόσο σημαντικός είναι ο αγώνας που δόθηκε τις προηγούμενες ημέρες για την κοινωνική ασφάλιση.

Η Καστοριά είναι μια περιοχή που αντιμετωπίζει τα υψηλά ποσοστά ανεργίας (χαρακτηριστικά η Δ. Μακεδονία είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία σε επίπεδο Ε.Ε) και τη μετανάστευση των νέων. Ειδικά ο κλάδος της γούνας μαστίζεται από την ανεργία αλλά και τις ορέξεις του κάθε μεγάλου επιχειρηματία, που δοκιμάζει και εφαρμόζει πάνω στους εργάτες και εργάτριες ευέλικτες σχέσεις εργασίας. Ενώ η απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας είναι ο κανόνας.

Μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί. Με το κεφάλι ψηλά!

Ο λαός του Νομού Καστοριάς μπορεί να βγει από όλο αυτό, με το κεφάλι ψηλά για να συνεχίσει να δίνει τη μάχη όπως ξέρει, παλικαρίσια, απέναντι σε όλους αυτούς που βλέπουν τη ζωή του σαν κόστος. Απέναντι σε όλους αυτούς που τον έχουν φτάσει σε αυτή την κατάσταση και του ζητάνε να ξαναβάλει πλάτη για να περάσουμε τις δυσκολίες.

Ο κόσμος δεν έχει αμνησία και πρέπει αυτή τη δικαιολογημένη αγανάκτηση να τη στρέψει στους υπευθύνους. Εξ’ άλλου αυτή η μικρή πόλη έχει δείξει ότι μπορεί να σηκώσει το ανάστημά της, να διεκδικήσει και να απαιτήσει ζωή με καλύτερους όρους .

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι αγρότες της περιοχής στήριξαν με την συμμετοχή τους στα μπλόκα, τα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς, που ο λαός της περιοχής βγήκε μπροστά για να διεκδικήσει φθηνό ποιοτικό νερό για όλους. Ακόμη και τώρα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι εργολαβικοί, οι αυτοαπασχολούμενοι, δίνουν το δικό τους αγώνα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης. Όλοι οι διαχρονικοί αγώνες των γουνεργατών και γουνεργατριών έχουν αφήσει παρακαταθήκη για το σήμερα.

Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να δοθεί αυτή η μάχη με όλο το λαό ενωμένο απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που του μαυρίζουν την ζωή.

Και θα την περάσουμε τη δοκιμασία νικηφόρα γιατί έχουμε αποδείξει ότι είμαστε λαός που δε σκύβει το κεφάλι, παλεύει και αντέχει στα δύσκολα.

Μένουμε δυνατοί. Δυναμώνουμε τη φωνή μας. Κανένας μόνος του.

Κανάτσιος Γιάννης
Μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονία του ΚΚΕ
Γραμματέας της ΤΕ Καστοριάς – Βοΐου

Back to top button