Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Χαλκόκοτες στην Καστοριά (φωτογραφίες)

Η χαλκόκοτα (Plegadis falcinellus) είναι ένα ιδιαίτερο πούλι με την ξεχωριστή και περίεργη όψη αλλά και αρκετά σπάνιο για την περιοχή μας, είναι ανοιξιάτικος επισκέπτης έχει ερυθρόφαιο χρωματισμό με χαλκοπράσινες ανταύγειες που αυτό συνοδεύει και το όνομα του.
Τις Χαλκόκοτες συνοδεύουν μύθοι από την αρχαιότητα ,φημολογείται είναι τα πουλιά που έφερναν την καταστροφή στην λίμνη Στυμφαλία μέχρι να εξολοθρευθούν από τον Ηρακλή στον 6ο του άθλο… οι Στυμφαλίδες όρνιθες !!! γενικά όμως τα είδη που ανήκουν σε αυτή την τάξη Θρησκειορνιθίδαι (Threskiornithidae) είναι παρόντα στους μύθους και τις δοξασίες των περισσότερων αρχαίων πολιτισμών, σε μερικούς από αυτούς τα ανύψωναν σε θεότητες όπως οι Αιγύπτιοι.
Άλλο χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν χρησιμοποιούν την όραση για να κυνηγήσουν αλλά το ράμφος τους που είναι πολύ ευαίσθητο που όταν έρχεται σε επαφή με τα αντικείμενα μπορούν να ξεχωρίσουν εάν πρόκειται για λεία ή όχι.
Επίσης στο κατά το πέταγμα τους δημιουργούν θεαματικούς γεωμετρικούς σχηματισμούς όταν είναι ολιγάριθμα άτομα .

Νίκος Παναγιωτόπουλος

 

 

 

2 Comments

  1. Θαυμάσιες φωτογραφίες και κείμενο κ.Νικο ” ο κόσμος οταν τόν μοιράζεσαι υπάρχει ” και εσυ ξερεις ..

  2. Γνώρισα τον Νίκο μέσα από μια δομή ,αστείρευτος άνθρωπος με ανιδιοτελή αγάπη σε αυτό που κάνει , φοβερός ,πράος και κατανοητός στην ερμηνεία του περιβάλλοντος …τυχεροί αυτοί που είναι δίπλα του και βλέπουν τέτοιες εικόνες . Μπράβο στο fouit !

Back to top button