ΚαστοριάΠρόσωπα

Η Αθηνά Κιορπελίδου στους υποτρόφους του “START”

Το πρόγραμμα “START – Create Cultural Change” στηρίζει φέτος 15 νέους δημιουργικούς επαγγελματίες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ως τη Νίσυρο και την Καστοριά

Κείμενο: ελc team

Ποια είναι η θέση του πολιτισμού στην κοινωνία σήμερα; Ο κοινωνικός ρόλος του πολιτισμού μπορεί και να θεωρηθεί υποβαθμισμένος, αφού πράξεις πολιτισμού συνδέονται περισσότερο με την έννοια της διασκέδασης, παρά με αυτήν της κοινωνικής συνοχής. Το πρόγραμμα “START – Create Cultural Change” από το 2015 επιδιώκει με επιτυχία να φέρει στο προσκήνιο της κοινωνίας ιδέες καινοτόμες και πρωτοποριακές, που θα καταφέρουν να γίνουν λύσεις σε διαχρονικά ή (και) σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα. Η τέχνη δηλαδή αποκτά έναν πιο «ορατό» κοινωνικό χαρακτήρα, προσφέροντας ουσιαστικές λύσεις μέσω συλλογικών / συμμετοχικών διαδικασιών.

Η προσπάθεια του START – Create Cultural Change έχει αποφέρει καρπούς: Έχει καταφέρει να ενώσει πολιτιστικούς διαχειριστές από 40 πόλεις της Ελλάδας, χρηματοδοτώντας 57 έργα μικρής κλίμακας σε 16 πόλεις και να κινητοποιήσει πάνω από 19.000 πολίτες μέσω της ενεργούς συμμετοχής τους σε ποικίλες πολιτιστικές δράσεις.

Φέτος, στηρίζει 15 νέους δημιουργικούς επαγγελματίες από κάθε γωνία της Ελλάδας, από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ως τη Νίσυρο και την Καστοριά. Για 5η συνεχή χρονιά στόχος των έργων που έχουν την υποστήριξη του START – Create Cultural Change είναι να κινητοποιήσουν πολίτες και να προτείνουν καινοτόμες λύσεις σε τοπικές προκλήσεις με εργαλείο τον πολιτισμό.

Ιδιαίτερα σε μια περίοδο ανασφάλειας και απότομης αλλαγής των συνηθειών μας όπως αυτής μιας επιδημίας, αναλογίζεται κανείς πόσο έτοιμη είναι η ανθρωπότητα να προσαρμόζεται στα μεταβαλλόμενα δεδομένα. Ο κοινωνικός πολιτισμός, ένας χώρος για τον οποίο λίγα ξέρουμε, έχει τις μεθόδους και τα εργαλεία να ενεργεί με ευθύνη, προσαρμοστικότητα και κυρίως, μεγάλη ανθεκτικότητα στις κοινωνικές αλλαγές.

Ας γνωρίσουμε όμως καλύτερα τα έργα των 15 υποστηριζόμενων πολιτιστικών διαχειριστών και τις «γειτονιές» της Ελλάδας που αυτές θα βοηθήσουν:

Καστοριά

Αθηνά Κιορπελίδου

Η Αθηνά Κιορπελίδου προσπαθεί μέσα από το Πίσω από πόρτες κλειστές | Ανοίγοντας το διάλογο για την έμφυλη βία να βγάλει περισσότερες γυναίκες από την απομόνωση, με όπλο την ενσυναίσθηση, να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τις πράξεις που συνιστούν κακοποίηση. Μέσα από μια σειρά δράσεων που κορυφώνονται σε μια εικαστική εγκατάσταση με ζωντανές performances, η πρωτοβουλία «Πίσω από πόρτες κλειστές» επιδιώκει να ενθαρρύνει περισσότερες γυναίκες να πλησιάσουν για υποστήριξη το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καστοριάς και να ανοίξει τον διάλογο για τις πιο δυσδιάκριτες μορφές κακοποίησης, όπως η εξακολουθητική παρακολούθηση (stalking), η ψυχολογική, λεκτική ή οικονομική κακοποίηση.

«Πίσω από πόρτες κλειστές | Ανοίγοντας το διάλογο για την έμφυλη βία». Φωτογραφία: Χρήστος Κυριαζίδης

Γνωρίστε όλους τους υπότροφους στο elculture.gr

 

 

 

Back to top button