Κόσμος

ΗΠΑ: 300.000 κρούσματα, περισσότεροι από 8.000 θάνατοι – Τα τελευταία νέα από τον υπόλοιπο κόσμο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν το όριο των 300.000 κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με την καταμέτρηση του αμερικανικού Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Η πανδημία έχει σκοτώσει τουλάχιστον 8.162 ανθρώπους στη χώρα, σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα που αναρτά στην ιστοσελίδα του το πανεπιστήμιο.

Το όριο των 200.000 καταγεγραμμένων κρουσμάτων στη χώρα είχε ξεπεραστεί μόλις την Τετάρτη, μια ταχεία αύξηση που έγινε ορατή από τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα των διαγνωστικών ελέγχων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κύρια εστία της επιδημίας στις ΗΠΑ είναι η πολιτεία της Νέας Υόρκης, και ειδικότερα η πόλη της Νέας Υόρκης, η οποία έχει καταγράψει 1.905 θανάτους.

Οι Αμερικανοί, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία του κορονοϊού η οποία έχει προκαλέσει περισσότερους από 63.000 νεκρούς σε όλο τον κόσμο, προετοιμάζονται για το χειρότερο.

Στις ΗΠΑ, όπου η επιδημία εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τους πολίτες ότι η χώρα πλέον εισέρχεται σε μια «φρικτή» περίοδο.

Τουλάχιστον 63.437 θάνατοι έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, εκ των οποίων περισσότεροι από 46.000 στην Ευρώπη, σύμφωνα με χθεσινό απολογισμό του AFP.

Ένα αγοράκι 5 ετών είναι μεταξύ των τελευταίων θυμάτων στη Βρετανία, κάτι που υπενθυμίζει ότι η covid-19 δεν σκοτώνει μόνο ηλικιωμένους ή εξασθενημένους ανθρώπους.

Ακτίνα ελπίδας

Με 15.362 θανάτους η Ιταλία είναι η χώρα που μετρά τους περισσότερους νεκρούς και την ακολουθούν η Ισπανία (11.744), οι ΗΠΑ (8.098), η Γαλλία (7.560) και η Βρετανία (4.313).

Ωστόσο χθες Σάββατο στην Ιταλία υπήρξε μια ακτίνα ελπίδας καθώς ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκε για πρώτη φορά εδώ και ένα μήνα.

«Είναι σημαντικό νέο διότι αφήνει τα νοσοκομεία μας να αναπνεύσουν. Είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός αυτός σημειώνει πτώση από τότε που διαχειριζόμαστε την κρίση αυτή», σχολίασε ο Άντζελο Μπορέλι επικεφαλής της ιταλικής πολιτικής προστασίας.

Από την αρχή της πανδημίας περισσότερα από ένα εκατομμύριο κρούσματα έχουν καταγραφεί επισήμως στον κόσμο, περισσότερα από τα μισά από τα οποία στην Ευρώπη.

Στη Βρετανία καταγράφηκαν επιπλέον 708 νέοι θάνατοι σε ένα 24ωρο, νέο ρεκόρ που επιβεβαιώνει την επιτάχυνση της εξάπλωσης του ιού.

Η Ισπανία κατέγραψε 809 θανάτους σε 24 ώρες, αριθμό μειωμένο για δεύτερη συνεχή ημέρα, όμως η Μαδρίτη ανακοίνωσε χθες την παράταση των μέτρων καραντίνας ως τις 25 Απριλίου.

Αυτές οι μικρές μειώσεις στον αριθμό των νεκρών ή των νέων μολύνσεων αφήνουν ένα παράθυρο ελπίδας.

Νέο επίκεντρο;

Την ώρα που επισήμως η Κίνα έχει περιορίσει την επιδημία, οι ΗΠΑ οδεύουν να γίνουν το νέο παγκόσμιο επίκεντρο της covid-19. Μόνο στην πόλη της Νέας Υόρκης καταγράφηκαν χθες 1.905 νέοι θάνατοι.

Οι Αμερικάνοι προετοιμάζονται για το χειρότερο, κατασκευάζοντας νοσοκομεία εκστρατείας από το Λος Άντζελες ως το Μαϊάμι με χιλιάδες επιπλέον κλίνες, ενώ ένα πλωτό νοσοκομείο έχει φτάσει στη Νέα Υόρκη.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο αμερικανικό έδαφος έχει ξεπεράσει τις 300.000 και ο Τραμπ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ εισέρχονται σε «μια περίοδο η οποία θα είναι πραγματικά φρικτή», με «πολύ άσχημους αριθμούς».

«Αυτή μάλλον θα είναι η πιο σκληρή εβδομάδα», εκτίμησε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Θα υπάρχουν πολλοί νεκροί».

Αφρική

Στη δυτική Αφρική, η Λιβερία ανακοίνωσε χθες τον πρώτο της θάνατο, έναν άνδρα 72 ετών. Η χώρα, μια από τις πιο φτωχές του κόσμου, επλήγη σφοδρά από την επιδημία του ιού Έμπολα από το 2014 ως το 2016.

Η ανακοίνωση αυτή αυξάνει τις ανησυχίες για την Αφρική, η οποία προς το παρόν δεν έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, με 7.600 επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερους από 300 θανάτους.

Στη Νότια Αφρική (1.585 κρούσματα και 9 θάνατοι) ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα ξεκίνησε μια τεράστια εκστρατεία ελέγχου στην οποία θα συμμετέχουν 10.000 γιατροί, νοσηλευτές και εθελοντές.

Ντυμένοι με μπλε στολές, οι κυνηγοί του ιού που είναι εξοπλισμένοι με ένα ερωτηματολόγιο και τεστ έχουν ξεκινήσει να διενεργούν ελέγχους στις πιο απειλούμενες παραγκουπόλεις.

Τραμπ: Θα υπάρξουν πολλοί θάνατοι λόγω του κορονοϊού τις ερχόμενες εβδομάδες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε στους Αμερικανούς να προετοιμαστούν για μια μεγάλη άνοδο στους θανάτους λόγω του κορονοϊού τις ερχόμενες μέρες, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει, όπως είπε, τις δυσκολότερες δύο εβδομάδες της πανδημίας.

«Θα υπάρξουν πολλοί θάνατοι», δήλωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων για την υγειονομική κρίση.

«Φτάνουμε σε μια στιγμή που θα είναι πολύ φρικτή», τόνισε. «Πιθανώς δεν έχουμε ξαναδεί αριθμούς τέτοιου μεγέθους. Ίσως σε πόλεμο, κατά τη διάρκεια του Πρώτου ή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ή κάτι τέτοιο».

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αντέκρουσε την κριτική ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει πράξει τα δέοντα για να προμηθεύσει τις Πολιτείες με αναπνευστήρες που πολλοί ασθενείς που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση χρειάζονται για να επιβιώσουν. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου υποστήριξε ότι κυβερνήτες ζητούν περισσότερο εξοπλισμό από όσο θα χρειαστούν.

«Φόβοι για ελλείψεις έχουν οδηγήσει σε φουσκωμένα αιτήματα», τόνισε ο Τραμπ αναφορικά με τα αιτήματα που έχει λάβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να διανείμει εξοπλισμούς από το στρατηγικό εθνικό απόθεμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν χθες το όριο των 300.000 κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με την καταμέτρηση του αμερικανικού Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης, επίκεντρο του ιού στη χώρα, κατέγραψε χθες 630 θανάτους σε μια μέρα, τον χειρότερο απολογισμό της σε 24 ώρες, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σε 3.565 ο συνολικός αριθμός των θανάτων που προκάλεσε η επιδημία σε αυτή την πολιτεία χθες.

Ο Λευκός Οίκος έχει προβλέψει πως 100.000 με 240.000 Αμερικανοί θα πεθάνουν εξαιτίας του κορονοϊού ακόμη και αν τηρηθούν τα σημερινά μέτρα κατ’οίκον περιορισμού.

Τραμπ: Θέλω τους φιλάθλους πίσω στα γήπεδα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, είπε απευθυνόμενος στους αθλητικούς επιτρόπους, ότι ελπίζει ότι τα πρωταθλήματα των αθλημάτων, τα οποία έχουν ανασταλεί μετά από το ξέσπασμα του κορονοϊού, θα επανέλθουν σύντομα στη δράση.

Σε μια ενημέρωση στο Λευκό Οίκο, ο Τραμπ δήλωσε ότι μεταξύ των επιτρόπων που είχε επικοινωνία ήταν εκείνοι από το NFL, το NBA, το NHL, τη Major League Baseball και τη Major League Soccer.

«Θέλω τους φιλάθλους πίσω στα γήπεδα», είπε ο Τραμμπ κατά την διάρκεια της ενημέρωσης. «Όποτε είμαστε έτοιμοι. Όσο πιο γρήγορα μπορούμε,προφανώς.»

NBA και το NHL σταμάτησαν τα πρωταθλήματα το Μάρτιο με το μπέιζμπολ και το MLS να καθυστερούν την έναρξη των σεζόν τους λόγω της πανδημίας COVID-19.

«Οι φίλαθλοι θέλουν να επιστρέψουν,» πρόσθεσε ο Τραμπ . «Θέλουν να δουν το μπάσκετ, το μπέιζμπολ, το ποδόσφαιρο και το χόκεϊ, θέλουν να δουν τα αθλήματά τους, θέλουν να πάνε στα γήπεδα του γκολφ και να αναπνεύσουν ωραίο, καθαρό, όμορφο φρέσκο ​​αέρα».

Το NFL ελπίζει να ξεκινήσει τη σεζόν του το Σεπτέμβριο, αλλά ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσον είπε ότι ίσως δεν είναι δυνατόν. «Δεν περιμένω να συμβεί », ανέφφερε χαρακτηριστικά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παγκοσμίως τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων COVID-19, της αναπνευστικής νόσου που μοιάζει με γρίπη που προκαλείται από τον κοροναϊό. Περισσότεροι από 306.000 άνθρωποι έχουν εξεταστεί θετικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και πάνω από 8.300 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.

Οι εμπειρογνώμονες του Λευκού Οίκου έχουν προβλέψει ότι μεταξύ των 100.000 έως 240.000 Αμερικανών θα μπορούσαν να σκοτωθούν στην πανδημία, ακόμη και αν ακολουθούνταιεντολές για διαμονή στο σπίτι.

Χιλιάδες μέλη στρατιωτικού προσωπικού θα αναπτυχθούν σε Πολιτείες ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ ανακοίνωσε στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι χιλιάδες μέλη στρατιωτικού προσωπικού θα αναπτυχθούν σε Πολιτείες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

«Θα προσθέσουμε ένα τεράστιο αριθμό στρατιωτικού προσωπικού για να βοηθήσουν», είπε το Σάββατο ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Χίλια μέλη των ενόπλων δυνάμεων θα σταλούν στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανάμεσά τους στρατιωτικοί γιατροί και νοσοκόμοι, πρόσθεσε.

Καναδάς: Τα κρούσματα ανήλθαν σε 12.924 και οι θάνατοι σε 214

Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα αυξήθηκαν σε 12.924 από 11.747 που ήταν χθες, 3 Απριλίου, και οι θάνατοι ανήλθαν σε 214 από 152, βάσει των στοιχείων της υπηρεσίας αυτής.

Μεξικό: Δεκαεννέα νέα θάνατοι – Συνολικά 79 οι νεκροί. 1.890 τα κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε το Σάββατο πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα ανέβηκε σε 1.890, καθώς καταγράφηκαν χθες 202 νέες μολύνσεις.

Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν εξαιτίας του κορονοϊού αυξήθηκε σε 79, από 60 που είχαν καταγραφεί μέχρι την Παρασκευή.

“Αυτοί οι άνθρωποι, δυστυχώς, είχαν χρόνια νοσήματα, ή ήταν ηλικιωμένοι”, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Ούγκο Λόπεζ Γκατέλ, αναφερόμενος στα νέα θύματα του ιού.

Ο υφυπουργός τόνισε πως το Μεξικό υφίσταται τώρα τις συνέπειες δεκαετιών κακών διατροφικών συνηθειών που οδήγησαν σε υψηλά επίπεδα παχυσαρκίας και επιπλοκών στην υγεία.

Παναμάς: Στα 1.801 ανέρχονται τα κρούσματα – Στους 46 οι θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας του Παναμά ανακοίνωσε χθες ότι πως έχουν επιβεβαιωθεί στη χώρα 1.801 κρούσματα του κορονοϊού, μια αύξηση 128 κρουσμάτων από μια μέρα νωρίτερα.

Παράλληλα καταγράφηκαν πέντε νέοι θάνατοι ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από τον ιό. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 46.

Στα 71 τα θύματα, στα 1.070 τα κρούσματα από τον κορονοϊό στην Αίγυπτο

Πέντε ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον COVID-19 στην Αίγυπτο, μέσα σε ένα 24ωρο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 71 στη χώρα, εκ των οποίων το 94% αυτών είναι άνω των 50 ετών.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε 85 νέα κρούσματα, με το συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται στα 1.070 άτομα.

Όλα τα νέα κρούσματα είναι Αιγύπτιοι που μολύνθηκαν από άλλες γνωστές περιπτώσεις (ποσοστό 70%) ή που ήρθαν από το εξωτερικό (ποσοστό 30%).

Η υπουργός Υγείας της χώρας Χάλα Ζάγιεντ δήλωσε ότι από τα 1.070 συνολικά κρούσματα, το 61% είναι άντρες και το 39% γυναίκες.

Κίνα: Τριάντα νέα κρούσματα, σε μια αύξηση από τον προηγούμενο απολογισμό

Τριάντα νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν το Σάββατο στην ηπειρωτική Κίνα, σε μια άνοδο από 19 που είχαν καταγραφεί μια μέρα νωρίτερα, καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των αποκαλούμενων εισαγόμενων κρουσμάτων και οι περιπτώσεις μεταδόσεων στο εσωτερικό της χώρας, δείχνοντας τις δυσκολίες εξάλειψης της επιδημίας.

Η εθνική επιτροπή υγείας ανακοίνωσε σήμερα πως 25 από τα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες είναι άνθρωποι που εισήλθαν στη χώρα, έχοντας ταξιδέψει στο εξωτερικό. Μια μέρα νωρίτερα, οι περιπτώσεις αυτές ήταν 18.

Από την έναρξη της επιδημίας, στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί 81.669 μολύνσεις, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 3.329.

Παρόλο που τα κρούσματα σε καθημερινή βάση έχουν μειωθεί δραματικά μετά την κορύφωση της επιδημίας τον Φεβρουάριο, όταν εκατοντάδες νέες λοιμώξεις καταγράφονταν κάθε μέρα, οι αρχές εξακολουθούν να μην μπορούν να σταματήσουν εντελώς νέες μολύνσεις, παρά την επιβολή δραστικών μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας.

Τα εισαγόμενα κρούσματα και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς, που είναι φορείς του ιού και μπορεί να τον μεταδώσουν σε άλλους χωρίς να παρουσιάσουν οι ίδιοι συμπτώματα, έχουν γίνει μεταξύ των κύριων ανησυχιών των κινεζικών αρχών τις τελευταίες εβδομάδες. Η χώρα έχει κλείσει τα σύνορά της σχεδόν σε όλους τους αλλοδαπούς καθώς ο ιός εξαπλώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο η πλειοψηφία των εισαγόμενων κρουσμάτων είναι Κινέζοι υπήκοοι που επιστρέφουν από το εξωτερικό.

Το Πεκίνο έχει ωθήσει τις τοπικές αρχές να εντοπίζουν και να απομονώνουν τους ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Η επιτροπή υγείας ανέφερε ότι 47 νέες ασυμπτωματικές περιπτώσεις καταγράφηκαν στην ηπειρωτική χώρα χθες Σάββατο, σε σύγκριση με 64 την προηγούμενη ημέρα.

Ισημερινός: Οι αρχές ξεκίνησαν να αποθηκεύουν πτώματα θυμάτων του κορονοϊού σε γιγάντια ψυχόμενα κοντέινερ

Η κυβέρνηση του Ισημερινού ξεκίνησε να αποθηκεύει πτώματα των θυμάτων του κορονοϊού σε γιγάντια ψυχόμενα εμπορευματοκιβώτια, καθώς νεκροτομεία και νεκροταφεία στην μεγαλύτερη πόλη της χώρας Άνδεων, Γουαγιακίλ έχουν γεμίσει.

Ο Ισημερινός έχει επιβεβαιώσει 318 θανάτους από τον ιό, έναν από τους χειρότερους απολογισμούς στη Λατινική Αμερική. Ωστόσο, ο πρόεδρος Λενίν Μορένο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος, καθώς οι αρχές περισυλλέγουν περισσότερα από 100 πτώματα την ημέρα. Εξαιτίας των αυστηρών μέτρων καραντίνας και απαγόρευσης της κυκλοφορίας, που έχουν επιβληθεί για να αποτραπεί η εξάπλωση του Covid-19, κάτοικοι της Γουαγιακίλ δεν μπορούν να απομακρύνουν τα πτώματα των δικών τους από τα σπίτια τους.

Οι αρχές τοποθέτησαν τρία εμπορευματοκιβώτια, το μεγαλύτερο περίπου 12 μέτρα, σε δημόσια νοσοκομεία για τη συντήρηση των πτωμάτων μέχρι να προετοιμαστούν χώροι ταφής, ανέφερε η δήμαρχος της Γκουαγιακίλ, Σύνθια Βιτέρι. Μέχρι στιγμής, 150 θύματα έχουν ταφεί σε ένα ιδιωτικό νεκροταφείο στην πόλη.

Χθες Σάββατο, στο νοσοκομείο της Γκουαγιακίλ, Teodoro Maldonado Carbo, ιατρικό προσωπικό, φορώντας προστατευτικό εξοπλισμό, μετέφερε πτώματα τυλιγμένα με πλαστικά καλύμματα από ένα αποθηκευτικό χώρο και χρησιμοποιώντας παλέτες τα μετέφερε σε ένα κοντέινερ, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Reuters.

«Αυτή η πανδημία υπερβαίνει τις ικανότητες των νοσοκομειακών μας υπηρεσιών», ανέφερε το νοσοκομείο σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες ότι θα ενεργοποιήσει ένα νέο ψηφιακό σύστημα που θα επιτρέψει στις οικογένειες να εντοπίζουν τους χώρους ταφής των συγγενών τους.

Ο Μορένο δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων στην νότια επαρχία Γουάγιας, όπου υπάγεται η Γουαγιακίλ, να φτάσει τους 3.500 και ανέφερε πως δημιουργείται ένα «ειδικό στρατόπεδο» για την ταφή των νεκρών.

Το Ντουμπάι επιβάλλει πλήρη περιορισμό για δύο εβδομάδες

Το Ντουμπάι ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβάλλει πλήρη περιορισμό για δύο εβδομάδες με τα μέτρα να ισχύουν από απόψε προκειμένου να γίνουν απολυμάνσεις στο εμιράτο και να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM, επικαλούμενο την Ανώτατη Επιτροπή Κρίσης και Διαχείρισης Καταστροφών.

Το Ντουμπάι προειδοποίησε ότι η κυκλοφορία και οι μετακινήσεις θα περιοριστούν σημαντικά και θα ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον των παραβατών, μετέδωσε το WAM, προσθέτοντας ότι τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία καθώς και οι υπηρεσίες παράδοσης τροφίμων και φαρμάκων θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Η πλούσια σε πετρέλαιο ομοσπονδία έχει αναφέρει μια ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού με αρκετές εκατοντάδες ανθρώπων να έχουν διαγνωστεί με τον ιό από την 1η Απριλίου και έναν συνολικό αριθμό 1.505 κρουσμάτων.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζητούν την αναβολή της Παγκόσμιας Έκθεσης 2020 στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν επίσημα σήμερα την αναβολή για έναν χρόνο της Παγκόσμιας Έκθεσης του 2020, που επρόκειτο να αρχίσει τον Οκτώβριο στο Ντουμπάι, λόγω της πανδημίας του Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Γραφείο Εξαγωγών (BIE).

“Έπειτα από διαβουλεύσεις του Διεθνούς Γραφείου Εξαγωγών, των χωρών που συμμετέχουν και άλλων πλευρών που λαμβάνουν μέρος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προτείνουν η Expo 2020 Dubaï να διεξαχθεί από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως την 31η Μαρτίου 2022”, διευκρίνισε το ΒΙΕ, που έχει την έδρα του στο Παρίσι, σε ανακοίνωση.

Η πόλη-κράτος του Ντουμπάι, η οποία δαπάνησε δισεκατομμύρια για να οργανώσει αυτή τη διεθνή έκθεση και υπολόγιζε σε αυτήν για να προσελκύσει περίπου 25 εκατομμύρια τουρίστες και να τονώσει την οικονομία της, επρόκειτο να φιλοξενήσει την Παγκόσμια Έκθεση από τις 20 Οκτωβρίου 2020.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν την άδεια να διατηρήσουν και να χρησιμοποιούν την επωνυμία “Expo 2020 Dubai” ως επίσημο όνομα της εκδήλωσης.

Ισπανία: Ιδιοκτήτης ξενοδοχείου προσέφερε καταφύγιο σε 12 οικογένειες προσφύγων και αστέγων εν μέσω επιδημίας κορονοϊού

Σε ένα συγκρότημα μπάνγκαλοους ανατολικά της Μαδρίτης πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα και άστεγοι έχουν αντικαταστήσει τους τουρίστες, τα επιχειρηματικά συνέδρια και τις γαμήλιες συγκεντρώσεις που συνήθως γέμιζαν τον χώρο.

Ο ιδιοκτήτης του θερέτρου La Ciguena το παραχώρησε σε μερικές από τις πιο ευάλωτες οικογένειες της Μαδρίτης, αφού αναγκάστηκε να κλείσει το ξενοδοχείο του εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού.

«Από τότε που φτάσαμε εδώ, φροντίζουν όλες μας τις ανάγκες», δήλωσε η Στέφανι Παέζ, μια πρόσφυγας από τη Βενεζουέλα οκτώ μηνών έγκυος την οποία συνοδεύουν ο σύντροφός της και η μητέρα της.

Η ίδια δήλωσε ότι σκοπεύει να βρει δουλειά, διαμέρισμα και να τακτοποιήσει την άδεια παραμονής της μόλις περάσει η κρίση του κορονοϊού.

Η Ισπανία έχει επιβάλει καθολική καραντίνα στους πολίτες στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αντιμετωπίσει την επιδημία covid-19. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα, με μόνο την Ιταλία να καταγράφει μεγαλύτερο αριθμό νεκρών. Μπαρ, εστιατόρια και μη απαραίτητα καταστήματα έχουν κλείσει.

Στο ξενοδοχειακό συγκρότημα ζουν 12 οικογένειες με παιδιά, περίπου 65 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα. Αν και το προσωπικό είδε τις συμβάσεις εργασίας του να αναστέλλονται προσωρινά, έρχεται να βοηθήσει εθελοντικά.

«Σκεφτήκαμε ‘τι μπορούμε να κάνουμε, πρέπει να κάνουμε κάτι’ και μας πήρε ένα δευτερόλεπτο να το προτείνουμε», δήλωσε ο Μιγκέλ Άνχελ Καρνέρο μάνατζερ του θερέτρου. «Είναι ένας τρόπος να προσφέρουμε κάτι στη διάρκεια της πανδημίας», πρόσθεσε.

Ελλείψεις σε εξοπλισμό, κλίνες και εξειδικευμένο προσωπικό αντιμετωπίζει η Βραζιλία

Η Βραζιλία αντιμετωπίζει ελλείψεις σε αναπνευστήρες, κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας, εξειδικευμένο προσωπικό και διαγνωστικά τεστ την ώρα που πλησιάζει «η πλέον οξεία φάση» της επιδημίας του κορονοϊού, προειδοποίησε χθες Σάββατο το υπουργείο Υγείας.

«Οι κλίνες των νοσοκομείων και των μονάδων εντατικής θεραπείας δεν είναι σωστά δομημένες και ούτε αρκετές για την πιο οξεία φάση της επιδημίας», αναφέρει έκθεση του υπουργείου.

Εξάλλου υπάρχει «έλλειψη επαγγελματιών υγείας σωστά εκπαιδευμένων στη χρήση του εξοπλισμού αναπνευστικής υποστήριξης, στην αναπνευστική φυσιοθεραπεία και τις προηγμένες νοσηλευτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση ασθενών με σοβαρές επιπλοκές της covid-19», προσθέτει.

Μέχρι οι προμήθειες των υλικών αυτών να φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα, περιλαμβανομένου του προστατευτικού εξοπλισμού για το υγειονομικό προσωπικό, οι αρχές δεν συστήνουν τη χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής απόστασης, αντίθετα με όσα λέει ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος κάνει λόγο για «για γριπούλα».

Αυτή τη στιγμή η Βραζιλία μπορεί να διενεργεί καθημερινά ως 6.700 τεστ, αλλά θα χρειαστούν 30.000 με 50.000 κατά την οξεία περίοδο της επιδημίας, εκτιμά η έρευνα.

Η χώρα των 210 εκατομμυρίων κατοίκων έχει 10.278 επιβεβαιωμένα κρούσματα της covid-19 και 432 θανάτους.

«Θέλουμε να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τον κορονοϊό διαφορετικά από τις άλλες χώρες. Εκείνες δεν είχαν χρόνο, χρειάστηκε να αυξήσουν τις κλίνες, να αγοράσουν υλικά στην πιο δύσκολη φάση της επιδημίας», δήλωσε χθες ο Ζοάο Γκαμπάρδο εκτελεστικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας.

«Εμείς έχουμε χρόνο, έχουμε αγοράσει ένα μέρος του εξοπλισμού ατομικής προστασίας (παρόλο που ακόμη έχουμε ελλείψεις), καταφέραμε να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των κλινών και θα τον αυξήσουμε κι άλλο», πρόσθεσε.

Η Βραζιλία είναι μεταξύ των χωρών που προσπαθούν να αγοράσουν ιατρικό εξοπλισμό από την Κίνα.

Παράλληλα χθες ο Μπολσονάρου ζήτησε από τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι υποστήριξη ώστε η Βραζιλία να λάβει τις απαραίτητες φαρμακευτικές ουσίες για την παραγωγή υδροχλωροκίνης.

«Είχα μια εποικοδομητική τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου για το πώς η Ινδία και η Βραζιλία μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην πανδημία covid-19», έγραψε ο Μόντι στο Twitter.

Στο μεταξύ η κάτω βουλή της Βραζιλίας ενέκρινε τροποποίηση του Συντάγματος για την κατάρτιση ενός «προϋπολογισμού πολέμου» ώστε ως τις 31 Δεκεμβρίου να διαχωρίζονται οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της επιδημίας από τον κεντρικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης και να προστατευθεί η οικονομία.

Τυνησία: To κοινοβούλιο δίνει στον πρωθυπουργό έκτακτες εξουσίες για να διαχειριστεί την κρίση του κορονοϊού

Το κοινοβούλιο της Τυνησίας υιοθέτησε σήμερα ένα κείμενο που ενισχύει τις εξουσίες του πρωθυπουργού Ελιές Φαχφάχ, ο οποίος θα μπορεί να νομοθετεί άμεσα κατά τη διάρκεια δύο μηνών, προκειμένου να επιταχύνει τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Με ευρεία πλειοψηφία 178 ψήφων υπέρ — σε σύνολο 217 βουλευτών — κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας στην ολομέλεια που πραγματοποιήθηκε εν μέρει με τηλεδιάσκεψη, το κοινοβούλιο ανέθεσε προσωρινά ένα μέρος των εξουσιών του στον αρχηγό της κυβέρνησης, για πρώτη φορά στην Τυνησία μετά την έγκριση του Συντάγματος το 2014.

Το άρθρο 70 του Συντάγματος επιτρέπει πράγματι “για έναν συγκεκριμένο λόγο” να “ανατεθεί στον αρχηγό της κυβέρνησης για μια ορισμένη χρονική περίοδο, η οποία δεν υπερβαίνει τους δύο μήνες, η εξουσία να εκδίδει διατάγματα”.

“Ήταν απαραίτητο επειδή η εκτελεστική εξουσία είναι αυτή που πρέπει να πάρει τα ηνία για να τροποποιήσει γρήγορα τον δημοσιονομικό νόμο για παράδειγμα ή να τροποποιήσει τις ποινικές διαδικασίες για την τήρηση του περιορισμού και να αυστηροποιήσει τον νόμο που τιμωρεί την κερδοσκοπία”, εξηγεί η Νεσρίν Τζελάλια, διευθύντρια της μκο Al Bawsala που επιβλέπει τη δραστηριότητα του κοινοβουλίου.

“Θα πρέπει να δούμε συγκεκριμένα εάν τα μέτρα που θα ληφθούν (από τον πρωθυπουργό) θα είναι αναλογικά και απαραίτητα”, πρόσθεσε.

Στο τέλος των δύο μηνών, τα κείμενα που εγκρίθηκαν χωρίς την ψήφο του κοινοβουλίου θα υποβληθούν εκ των υστέρων “προς έγκριση στη Συνέλευση”.

Γαλλία: Το κράτος θα παράσχει τα οικονομικά μέσα για να αποφευχθεί η «κατάρρευση» της οικονομίας, δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ

Το κράτος θα παράσχει «τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση», προκειμένου να αποφευχθεί η «βύθιση» της οικονομίας από την πανδημία του Covid-19, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ στη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα Journal du Dimanche (JDD).

«Προτιμώ να επιβαρυνθούμε με χρέη σήμερα, αποφεύγοντας ένα βούλιαγμα, αντί να αφήσουμε να καταστραφούν ολόκληροι τομείς της οικονομίας μας», ανέφερε σε συνέντευξή του στο JDD.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «μέσα σε οκτώ ημέρες, 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια» εγγυημένα από το κράτος «ζητήθηκαν από περισσότερες από 100.000 εταιρείες». Για να βοηθηθούν οι εταιρείες να ξεπεράσουν το σοκ των καθολικών μέτρων καραντίνας και περιορισμού της κυκλοφορίας, η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα εγγυηθεί μέχρι και 300 δισεκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικά δάνεια, ποσό ισοδύναμο με το 15% του γαλλικού ΑΕΠ.

Επιπλέον, 5 εκατομμύρια εργαζόμενοι εντάχθηκαν στο μέτρο εφαρμογής της λεγόμενης «μερικής ανεργίας» και «σε τρεις ημέρες, 450.000 μικρές επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση για το ταμείο αλληλεγγύης», δήλωσε ο Λεμέρ, προσθέτοντας ότι αυτοί οι μηχανισμοί «θα ανεφοδιάζονται όσο χρειαστεί».

Το ταμείο αλληλεγγύης, που δημιουργήθηκε από το κράτος, παρέχει μέγιστη αποζημίωση 1.500 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις που υπέστησαν τουλάχιστον 50% πτώση του κύκλου εργασιών τους σε σύγκριση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2019, με επιπλέον ενισχύσεις ύψους 2.000 ευρώ που χορηγούνται κατά περίπτωση σε όσες απειλούνται με πτώχευση.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συγκεντρώσουμε χρήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Τα επιτόκια μας παραμένουν σε λογικά επίπεδα», δήλωσε ο υπουργός, ελπίζοντας ότι μετά την κρίση «ένα σχέδιο ανάκαμψης, σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο «θα επανεκκινήσει την μηχανή το ταχύτερο δυνατό».

Αναφορικά με τις μεγάλες επιχειρήσεις σε δυσχέρεια, ο Λεμέρ ανέφερε ότι «διαβίβασε στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό έναν κατάλογο με περίπου είκοσι αποδυναμωμένες στρατηγικές εταιρείες και λύσεις για να βοηθηθούν: εγγυήσεις δανείων, αύξηση κεφαλαίου, ανακεφαλαιοποίηση και, ως έσχατη λύση, κρατικοποίηση».

«Αυτές μπορεί να είναι μόνο προσωρινές κρατικοποιήσεις», υπογράμμισε, ενώ το ερώτημα κρατικοποίησης της Air France, της οποίας σχεδόν ολόκληρος ο στόλος βρίσκεται καθηλωμένος, εγείρεται τακτικά.

Ερωτηθείς για μειώσεις μισθών διευθυντών και διευθυντικών στελεχών, ο Λεμέρ τόνισε πως επιθυμεί «διευθυντικά στελέχη να καταβάλουν προσπάθεια» στο βαθμό που «οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα σε μερική απασχόληση λαμβάνουν μόνο το 84% των καθαρών αποδοχών τους».

Πρόσθεσε ότι επί αυτού του θέματος έστειλε επιστολή σε όλες τις εταιρείες στις οποίες το κράτος κατέχει μερίδιο και έχει λάβει «θετικές απαντήσεις από τους προέδρους της Air France και της Safran».

Μεταξύ των τομέων που έχουν δεχθεί τα σοβαρότερα πλήγματα, ανέφερε την «αεροναυπηγική και τον τουρισμό», πιστεύοντας ότι «θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή και ένα σχέδιο στήριξης», στο πλαίσιο μιας ανάκαμψης «σε στενό ευρωπαϊκό συντονισμό».

Αναφορικά με την κατανάλωση, ο υπουργός υπογράμμισε την πτώση «50% την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με το 2019» σε πληρωμές με τραπεζικές κάρτες.

Πορτογαλία: Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι κινδυνεύουν να δουν τις συμβάσεις εργασίας τους να αναστέλλονται προσωρινά εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού

Την ώρα που τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Πορτογαλία ξεπέρασαν τις 10.000 χθες Σάββατο, τα στοιχεία από την κυβέρνηση έδειξαν ότι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι στη χώρα κινδυνεύουν να μείνουν τουλάχιστον προσωρινά άνεργοι λόγω της επιδημίας.

«Η μάχη αυτή δεν είναι κούρσα 100 μέτρων, είναι μαραθώνιος», τόνισε η υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας Μάρτα Τεμίντο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, καλώντας τους πολίτες να εντείνουν τη μάχη τους κατά της covid-19 καθώς ακόμη «δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ».

«Τώρα είναι η ώρα να ισορροπήσουμε τον φόβο με τη γενναιότητα, τη γενναιότητα να μένουμε σπίτι, να συνεχίσουμε να βοηθάμε άλλους, να ζητάμε βοήθεια όταν τη χρειαζόμαστε», τόνισε η Τεμίντο.

Η Πορτογαλία έχει 10.524 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 266 θανάτους. Την Πέμπτη η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράταση για 15 ημέρες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και έθεσε αυστηρότερους περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών, κυρίως στη διάρκεια της περιόδου του Πάσχα.

Η οικονομία της Πορτογαλίας, μια χώρα που έλαβε πρόγραμμα στήριξης από την ΕΕ, δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της covid-19, παρά τα πολλά κυβερνητικά μέτρα που έχουν στόχο να υποστηρίξουν τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις, περιλαμβανομένου ενός πακέτου ενίσχυσης της οικονομίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η οικονομία της χώρας θα βυθιστεί και πάλι στην ύφεση φέτος, με το ΑΕΠ να σημειώνει πτώση 3,7% με 5,7% το 2020. Πέρυσι είχε σημειώσει αύξηση 2,2%.

Εξάλλου έχει ανακοινωθεί νέο μέτρο το οποίο επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναστέλλουν προσωρινά τις συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων τους ή να μειώνουν το ωράριό τους, όχι όμως να τους απολύουν.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι 31.914 επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, με συνολικό αριθμό εργαζομένων 552.000 έχουν ήδη ζητήσει να υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα περισσότερα αιτήματα αφορούν επιχειρήσεις στον τομέα της φιλοξενίας, αλλά και μεταποιητικές εταιρείες και επιχειρήσεις επισκευών.

Φέτος η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στο 10,1% με 11,7% από 6,5% που ήταν το 2019, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα.

Περίπου 321.000 άνθρωποι ήταν άνεργοι τον Μάρτιο σε σύγκριση με 293.000 τον Φεβρουάριο, αναφέρουν τα προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείο Εργασίας που παρουσιάστηκαν χθες.

ΑΠΕ

Back to top button