Κόσμος

Ο Michael McDonald τραγουδά το επίκαιρο σήμερα «What’s Going On» (βίντεο)

Κάποια τραγούδια, με έναν απροσδόκητο τρόπο, αποδεικνύονται διαχρονικά. Ένα από αυτά είναι το «What’s Going On», το τραγούδι που έγραψαν οι Marvin Gaye, Al Cleveland και Renaldo Benson. Αυτό το τραγούδι διάλεξε ο Michael McDonald να είναι το πρώτο από τα σιγκλ τα οποία θα κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες, καθώς προετοιμάζεται να ξεκινήσει και πάλι τουρνέ, με τους Doobie Brothers για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες. Κάποιοι από τους εναρκτήριους στίχους κάνουν το τραγούδι θλιβερά επίκαιρο σε περίοδο πανδημίας: «Υπάρχουν πολλοί από σας που κλαίνε… Υπάρχουν πάρα πολλοί από σας που πεθαίνουν».

Το τραγούδι, που ηχογραφήθηκε πριν από μισόν αιώνα, αγγίζει έμμεσα τον πόλεμο στο Βιετνάμ, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και όλους αυτούς που «μας κρίνουν γιατί, απλά, τα μαλλιά μας είναι μακριά». Αν και αναφέρεται σε εκείνην την εποχή, η ερμηνεία του McDonald το κάνει σύγχρονο.

Ο McDonald επιστρέφει σε μια παλιά του αγάπη, το Rythm and Blues. Η καινούργια ηχογράφηση είναι στο πλαίσιο αυτού που ο ίδιος, μιλώντας στο Rolling Stone πριν μερικούς μήνες, αποκάλεσε «ένα πολύ απλό πρότζεκτ». «Απλώς, είναι live. Κάποια τραγούδια είναι μαζί με τοπικούς μουσικούς στη Σάντα Μπάρμπαρα, απλώς μουσικούς με τους οποίους παίζω σε διάφορα στέκια εκεί. Αποφάσισα να τους παρασύρω σε ένα μικρό πρότζεκτ. Τα πάντα είναι live. Παίζω live και τραγουδάω live» είχε πει.

Από τους στίχους μέχρι τα πλήκτρα που είναι στο επίκεντρο της ενορχήστρωσης, η ερμηνεία του McDonald είναι πιστή στο πρωτότυπο. Και το σόλο στο σαξόφωνο είναι στην παράδοση της yacht-jazz που υπηρέτησε ο McDonald. Αλλά με τις εικόνες των νοσοκομείων να κατακλύζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κάποιοι στίχοι του τραγουδιού πονούν πολύ. Λες και γράφτηκαν χτες.

AΠΕ

Back to top button