Η ροζ υπερπανσέληνος πάνω από τον ουρανό της Καστοριάς (φωτογραφίες)

Το μεγαλύτερο και πιο φωτεινό φεγγάρι του φετινού έτους απόψε, καθώς είναι η τρίτη (και καλύτερη) από τις συνολικά τέσσερις υπερπανσελήνους του 2020.
Στις 21:08 ώρα Ελλάδας απόψε η Σελήνη πλησίασε τη Γη στο κοντινότερο σημείο της για φέτος, σε απόσταση 356.907 χιλιομέτρων (περίγειο). Μερικές ώρες αργότερα, στις 05:35 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης, θα υπάρξει πανσέληνος. Η σχεδόν σύμπτωση της πανσελήνου με το περίγειο του φεγγαριού αναμένεται να οδηγήσει σε ένταση του φαινομένου των παλιρροιών.
Όταν η υπερπανσέληνος βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, τότε το φεγγάρι φαίνεται ακόμη μεγαλύτερο στα μάτια των παρατηρητών.
Η πανσέληνος αυτή έχει επικρατήσει να λέγεται και “ροζ πανσέληνος” επειδή συμπίπτει με την άνθιση της φύσης και την άνοιξη.
Η επόμενη και τελευταία υπερπανσέληνος του έτους θα λάβει χώρα στις 7 Μαΐου. Αντίθετα, η Σελήνη θα βρεθεί στο πιο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς της από τη Γη (απόγειο) στις 31 Οκτωβρίου. Την ημέρα εκείνη η πανσέληνος θα φαίνεται σχεδόν 14% μικρότερη από ό,τι απόψε.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ
Φωτογραφίες: Ιωάννης Ιωαννίδης 

 

shares