ΓούναΚαστοριά

Αναφορά του ΚΚΕ στη Βουλή για μέτρα στήριξης των γουνεργατών

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τους κ. Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών

 Οι Βουλευτές Δελής Γιάννης και Στολτίδης Λεωνίδας

Κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ το κείμενο της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας- Ιματισμού- Δέρματος Ελλάδας και των Σωματείων Εργατοτεχνιτών Γούνας Ν. Καστοριάς και Σιάτιστας και ζητούν μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους και άνεργους γουνεργάτες και προστασίας των δικαιωμάτων τους.

Αθήνα 7/4/2020 

Οι καταθέτοντες βουλευτές

ΟΜOΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ –ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ –    ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Κ.Ι.Δ.Ε.) 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΓΟΥΝΑΣ- ΔΕΡΜΑΤΟΣ- ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ   ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ Ν.   ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ   ΕΡΓΑΤΩΝ-ΕΡΓΑΤΡΙΩΝ ΓΟΥΝΑΣ  ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

Βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου ο λαός της χώρας δοκιμάζεται έντονα από τον κορονοϊό. Είναι γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα οι εξελίξεις στον Νομό Καστοριάς αλλά και στον Δήμο Βοίου είναι τραγικές για τους κατοίκους.  Είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των επιβεβαιωμένων περιστατικών αλλά και των θανάτων από τον κορονοϊό .

Πέρα από το ζήτημα όμως της υγείας, που αντιμετωπίζει η περιοχή, προκύπτουν σοβαρά προβλήματα και με τους εργαζόμενους στον κλάδο της γούνας, που αποτελούν μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων σε Καστοριά και Σιάτιστα.

Πιο συγκεκριμένα, πολλοί  εργαζόμενοι στον κλάδο βρίσκονται στον αέρα χωρίς εισόδημα και χωρίς δικαίωμα στήριξης  από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση γιατί οι εργοδότες υπό την απειλή τις ανεργίας, τους απασχολούσαν με “μαύρη” εργασία και πιο συγκεκριμένα ανασφάλιστους. Ταυτόχρονα, υπάρχουν  εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους πριν τη σημερινή κατάσταση του κορονοϊού και δεν τηρούν τις προϋποθέσεις για επίδομα ανεργίας λόγω των ευέλικτων μορφών εργασίας,που επικρατούν στον κλάδο. Τα αναγκαία μέτρα πρόληψης που παίρνονται πρέπει να συνδυάζονται με μέτρα προστασίας συνολικά των εργαζομένων, ανέργων  και των δικαιωμάτων τους.

Καταγγέλλουμε τη στάση της κυβέρνησης όπου μέσα από συνεντεύξεις του υπουργού εργασίας, αρνείται την ένταξη των ανέργων και των ανασφάλιστων στην έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ. Οι συνάδελφοι που πετάχτηκαν στο δρόμο της ανεργίας ,είτε οι εργαζόμενοι που με κύρια ευθύνη της εργοδοσίας και  όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά (που εμποδίζουν με κάθε μέσον τον έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές) δούλευαν υπό το άθλιο καθεστώς της “μαύρης” εργασίας , καλούνται να επιβιώσουν σε αυτές τις συνθήκες χωρίς κανένα εισόδημα παίρνοντας υπόψη ότι η κατάσταση στον κλάδο θα είναι ακόμη πιο δύσκολη την επόμενη ημέρα για τους γουνεργάτες και γουνεργάτριες.

Δε γίνεται για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενοι στον κλάδο γούνας να επωμιστούν τα βάρη άλλης μια  κρίσης .

Απαιτούμε: 

  • Να δοθεί το επίδομα έκτακτης ανάγκης στους άνεργους γουνεργάτες και γενικά σε όλους τους μακροχρόνια ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αυστηροποίηση των ελέγχων από τις επιθεωρήσεις εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς.
  • Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους ανέργους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων.

Για τα  ΔΣ

ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ                                            ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΤΩΝ-ΕΡΓΑΤΡΙΩΝ

ΓΟΥΝΑΣ-ΔΕΡΜΑΤΟΣ-ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ                                                                    ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

ΚΛΩΣΤΟυΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΖΕΓΑ ΓΕΩΡΓΙΑ                                                                                   ΤΣΑΟΥΣΗΣ ΘΩΜΑΣ

Back to top button