Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Δασκάλα της Καστοριάς γράφει προς τους μαθητές της

Επειδή το ‘χουμε πει πολλές φορές: α) τίποτα δεν είναι τυχαίο και β) για καθετί που συμβαίνει υπάρχει πάντα μια αιτία (ή και περισσότερες)…
Κοντεύει να περάσει ένας μήνας από τότε που έκλεισαν τα σχολεία εξαιτίας του κορωνοϊού. Ακούμε και βλέπουμε καθημερινά, από το πρωί μέχρι το βράδυ αλλά και αργά τη νύχτα, ειδήσεις και συζητήσεις για το θέμα. Προσωπικά, αγαπημένοι μου μαθητές, διάβασα αρκετά πράγματα για το θέμα του κορωνοϊού, που «πανδημία» τον χαρακτήρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που έχει τον πρώτο λόγο για κάθε μεγάλο πρόβλημα υγείας που συμβαίνει στον κόσμο∙ «πανδημία», γιατί απλώθηκε σε όλο τον κόσμο (θυμάσαι τη λέξη «τα πάντα», που θα πει «όλα»;).
Όμως, αγαπημένα μου παιδιά, δεν μιλούν πολύ για τις αιτίες, δηλαδή, για ποιον λόγο συνέβη αυτή η πανδημία. Σήμερα ένιωσα την ανάγκη να σας πω δυο λόγια για το γιατί συνέβη όλο αυτό (δεν είναι δικό μου συμπέρασμα, τα είπαν σπουδαίοι επιστήμονες-όχι δημοσιογράφοι- και θέλω να σας τα μεταφέρω):
-Ο πρώτος λόγος είναι οι ανοιχτές αγορές ζωντανών ζώων-θυμάστε που λέγαν πως ξεκίνησε από τα παζάρια όπου πουλάνε νυχτερίδες, φίδια και άλλα ζώα που τρώνε στην Κίνα;
Κι επειδή σας ακούω να κάνετε «μπλιαχ!», εκφράζοντας την αηδία σας για το τι τρώνε άλλοι λαοί, το ότι πουλιούνται στα παζάρια είναι το πρόβλημα. Και συμπληρώνω ότι, όχι και πολύ παλιά, μέχρι το 1927 περίπου, στο χωριό μας, δίπλα στη λίμνη-τότε δεν υπήρχαν σπίτια εκεί-, γινόταν ζωοπάζαρο, όπου πουλιούνταν ζωντανά ζώα (αγελάδες, πρόβατα, βουβάλια, άλογα, γαϊδούρια) και για αγροτικές δουλειές-ευτυχώς που στην εποχή μας αγοράζουμε το κρέας από τα κρεοπωλεία, που λειτουργούν με κανόνες υγιεινής!
-Ο δεύτερος λόγος που ξέσπασε η πανδημία είναι οι πολλές μετακινήσεις των ανθρώπων, αφού ο σημερινός άνθρωπος ταξιδεύει συνεχώς και παντού. Βέβαια, τα ταξίδια είναι ένα σπουδαίο σχολείο, αλλά είναι αλήθεια πως στα ατέλειωτα πήγαιν’- έλα των ανθρώπων οφείλονται όλες οι επιδημίες που ξέσπασαν στον κόσμο από πολύ παλιά (στην Ιστορία της Δ’ συναντήσαμε μια τέτοια επιδημία-λοιμός, ονομάζεται στο βιβλίο-που ξέσπασε στην Αθήνα και πέθανε πολύς κόσμος, ανάμεσά τους ένας πολύ σπουδαίος Αθηναίος πολιτικός, ο Περικλής).
-Ο τρίτος λόγος που έφερε την πανδημία είναι η ύπαρξη μεγα-πόλεων, δηλαδή τερἀστιων πόλεων με πάνω από 10 εκατομμύρια κατοίκους. Το καταλάβατε πως πιο δύσκολα κολλάμε τον κορωνοϊό εμείς στο χωριό παρά αυτοί που μένουν στις πόλεις; Και πως όσο πιο μεγάλη η πόλη τόσο πιο επικίνδυνη για τη μετάδοση του κορωνοϊού είναι;
-Τέταρτος λόγος και τελειώσαμε είναι η κλιματική αλλαγή. Γι’αυτήν έχουμε πει τόσα πολλά μες στην τάξη-θυμάστε μερικά; Την Γκρέτα πάντως σίγουρα τη θυμάστε όλοι, αυτό το γενναίο κορίτσι που σήκωσε πάνω του τον αγώνα για τη σωτηρία της γης! Θα κλείσω λέγοντάς σας πως από τα σπουδαιότερα πράγματα που διάβασα όλον αυτό τον καιρό είναι τα παρακάτω:
-Όπως πήραν οι κυβερνήσεις των κρατών αυστηρά μέτρα για την πανδημία, έτσι πρέπει να κάνουν και για τη σωτηρία της γης: να πάρουν το ίδιο αυστηρά μέτρα, για να σωθεί η γη, το μεγάλο μας σπίτι!
-Όταν τελειώσει αυτή η ανεπιθύμητη κατάσταση, θα πρέπει να είμαστε όλοι σοφότεροι και σωστότεροι άνθρωποι. Αν θέλουμε να ζούμε τη ζωή που μας αξίζει πραγματικά!!!

Μαυροχώρι

Σόνια Ευθυμιάδου Παπασταύρου

 

 

Back to top button