Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις δομές Υγείας στη Δυτική Μακεδονία

Σήμερα Τετάρτη 8/4/20 συζητήθηκε η ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για τις δομές Υγείας στη Δυτική Μακεδονία. Την παρέμβαση έκανε ο Γιάννης Δελής, βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης και απαίτησε χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επίταξη του ιδιωτικού τομέα «εδώ και τώρα» σε μια περιοχή που έχει πληγεί έντονα από τον κορονοϊό .

Η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας «βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα αυτής της πανδημίας», σημείωσε ο Γ. Δελής, καθώς στην Καστοριά έχουν σημειωθεί οι περισσότεροι θάνατοι από τον κορονοϊό και η Μεσοποταμία εξακολουθεί να βρίσκεται σε καραντίνα.

Τα πέντε νοσοκομεία της περιοχής «βρίσκονται στα όριά τους», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η αιτία για αυτή τη δραματική κατάσταση είναι η υποχρηματοδότηση της Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία της Δ. Μακεδονίας φτάνουν το 40%, με βάση τα ισχύοντα ανεπαρκή οργανογράμματα. Μάλιστα, στο Νοσοκομείο Καστοριάς μεγάλο μέρος του προσωπικού έχει τεθεί σε καραντίνα, με αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο δραματική η κατάσταση.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης επιχείρησε να δημιουργήσει μια μαγική εικόνα, λέγοντας πως οι ελλείψεις «αντιμετωπίστηκαν» και πως οι δομές στην Καστοριά και στους γειτονικούς νομούς «λειτούργησαν επαρκώς». Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Καστοριάς και σε άλλα νοσοκομεία της περιοχής αντιμετωπίστηκαν κυρίως με μετακινήσεις προσωπικού, δηλαδή με μπαλώματα που ανακυκλώνουν τις συνολικές ελλείψεις στο σύστημα Υγείας.

Στη δευτερολογία του, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στις μεγάλες ελλείψεις σε μέσα προστασίας που αντιμετωπίζουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, σημειώνοντας πως «προστατευτικές μάσκες ζητάνε και όχι φίμωτρο σαν αυτό που προσπάθησαν να βάλουν οι αστυνομικές δυνάμεις στον “Ευαγγελισμό”».

Την ίδια ώρα που πληθαίνουν οι καταγγελίες από το υγειονομικό προσωπικό, ο Β. Κοντοζαμάνης ισχυρίστηκε προκλητικά πως «έχουμε επάρκεια υγειονομικού υλικού», αλλά «δεν μπορούμε να το σπαταλάμε» και χρειάζεται να το χρησιμοποιούμε «με φειδώ και ορθολογισμό»!!!

8/4/20

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Για τα προβλήματα και τις ελλείψεις στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας μπροστά στην αντιμετώπιση της πανδημίας από τον κορονοϊό

Με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη Δυτική Μακεδονία, μεγαλώνει καθημερινά η ανασφάλεια, η αγωνία αλλά κι η αγανάκτηση του λαού, ιδιαίτερα των εργαζομένων στο χώρο της υγείας.

Αφού είναι γνωστές οι διαχρονικές ελλείψεις των δημόσιων δομών υγείας σε προσωπικό, υποδομές, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και μέσα προστασίας ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης της υγείας από όλες τις κυβερνήσεις.

Η σημερινή κατάσταση στις δομές υγείας της Δυτικής Μακεδονίας είναι δραματική.

Ακόμη και με τα ισχύοντα ανεπαρκή οργανογράμματα στα 5 Νοσοκομεία της Περιφέρειας και στο ΕΚΑΒ υπάρχουν πολλές κενές θέσεις και μεγάλες ελλείψεις (-40%) σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Για τις ανάγκες όλης της Περιφέρειας, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της επιδημίας του κορονοϊού, λειτουργούν αυτή τη στιγμή 5 κρεβάτια ΜΕΘ στην Πτολεμαΐδα και αντίστοιχα 5 ΜΑΦ στην Κοζάνη.

Στη σημερινή έκτακτη κατάσταση, όμως, οι συνθήκες είναι πιο απαιτητικές χωρίς να λησμονούμε και τις πάγιες ανάγκες των χρονίως πασχόντων.

Η Δυτική Μακεδονία πλήττεται ήδη από σημαντικό αριθμό κρουσμάτων, με τάση διαρκούς αύξησης και μία δημοτική ενότητα και δυο κοινότητες σε καραντίνα, ενώ ειδικά στην ΠΕ Καστοριάς οι εξελίξεις είναι απελπιστικές, μιας και αυτή συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αλλά και των θανάτων από τον κορονοϊό στη χώρα, αναλογικά με τον πληθυσμό της.

Επιπλέον στο ΓΝ Καστοριάς, μία μεγάλη μερίδα του προσωπικού του είναι εκτός μάχης (1 θάνατος,12 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 40 εργαζόμενοι σε καραντίνα) ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες όπως πχ αναισθησιολόγος, πνευμονολόγος.

Οι μεγάλες αυτές ελλείψεις είναι απαράδεκτο να επιχειρείται να καλυφθούν με μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία της περιοχής, την ώρα που, ειδικά σήμερα, η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας κρίνεται ως επιτακτική και η λειτουργία της αναγκαία όσο ποτέ για όλο το 24ωρο.

Με βάση τα παραπάνω Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, ώστε :

  • Με γενναία κρατική χρηματοδότηση να εξασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία και στελέχωση, των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και του ΕΚΑΒ της περιοχής, με τη μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων και με προσλήψεις μόνιμου Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες και σε όλες τις βαθμίδες.
  • Σε όλη τη Δυτική Μακεδονία να επιταχθούν ιδιωτικές κλινικές και να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια.
  • Να ενταχθούν υποχρεωτικά όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί σε κρατικό σχέδιο για τη δωρεάν περίθαλψη όλων των ασθενών, που δε σχετίζονται με την επιδημία του κορονοϊού, στα Κέντρα Υγείας, στα Περιφερειακά Ιατρεία, στα ιατρεία τους και σε κατ’ οίκον επισκέψεις.

 

Ο Βουλευτής

Δελής Γιάννης

 

 

 

 

 

 

Back to top button