Ελλάδα

Υπ. Ανάπτυξης: Σε συνεργασία με τις περιφέρειες, η ανακατανομή του ΕΣΠΑ

Μετακίνηση πόρων του ΕΣΠΑ σε δράσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην κοινωνία επιχειρεί η κυβέρνηση.
Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε  ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, με τους εκπροσώπους όλων των περιφερειών, σύμφωνα με πληροφορίες,  ανέφερε πως η μετακίνηση και ανακατανομή των πόρων ακολουθεί τη λογική της αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, η οποία θα διεξαγόταν στις αρχές του καλοκαιριού με στόχο την αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων από ώριμα, άμεσα υλοποιήσιμα έργα.
Ωστόσο, η στρατηγική αναμορφώνεται σε συνέχεια της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την τροποποίηση των κανονισμών, προκειμένου να παρασχεθεί μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ) για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην υγεία και την οικονομία, λόγω της πανδημίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσακίρης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, με επιστολή που έστειλαν προχθές στις περιφέρειες, ζητούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των πόρων των Επιχειρησιακών τους Προγραμμάτων, με προτεραιότητα στην υλοποίηση των μέτρων και δράσεων που έχουν εξαγγελθεί και όσων προγραμματίζονται σε πανελλαδικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων από τον κορονοϊό, ενώ τα κονδύλια που δεν θα απορροφηθούν, θα επανεξεταστεί πώς θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων σε όλες τις περιφέρειες.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ζητηθεί από τις περιφέρειες να προβούν, άμεσα, σε προτεραιοποίηση των έργων τους. Τα έργα που είναι ήδη συμβασιοποιημένα θα πρέπει να συνεχιστούν με ταχείς ρυθμούς υλοποίησης προκειμένου να εξασφαλιστεί η εμπρόθεσμη ολοκλήρωσή τους εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

ΑΠΕ

Back to top button