Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

10 εκατ.ευρώ για την αναβάθμιση των νοσοκομείων της Δυτ. Μακεδονιας – Οι κάτοικοι που βρίσκονταν σε καραντίνα δεν αποτελούν κίνδυνο μετάδοσης του ιού

«Μηχάνημα ανιχνεύσης του ιού – Ομάδες ιχνηλάτησης και καταγραφή κρουσμάτων – Παραβάσεις»

Συνέντευξη Τύπου δόθηκε την Παρασκευή 10 Απριλίου από αρμόδιους φορείς σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό στην περιοχή με κορυφαίο γεγονός την εβδομάδα που πέρασε την παραλαβή του μηχανήματος υψηλής τεχνολογίας«real time PCR» για την εξέταση των ύποπτων δειγμάτων του κορωνοϊού, που στόχο έχει τη μείωση του χρόνου ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

«Μηχάνημα ανιχνεύσης του ιού και Νοσοκομείο Κοζάνης»

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Κασαπίδης μες τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του εργαστηρίου και σε πλήρη λειτουργία θα τεθεί από την ερχόμενη εβδομάδα. Μάλιστα έχει οριστεί ο κ. Ρωμιόπουλος Ιορδάνης, Παθολόγος- Λοιμωξιολογος του ΕΟΔΥ, ως υπεύθυνος συντονιστής του για τη Δ.Μακεδονία, που μιλώντας για το νεοσυσταθέν ειδικό εργαστήριο ανέφερε πως στόχος είναι «η έγκαιρη διάγνωση, τα έγκυρα αποτελέσματα και η γρήγορη ιχνηλάτηση» ζητώντας πίστωση χρόνου ώστε να σχεδιαστεί σωστά. Σχετικά με την τοποθεσία του ειδικού αυτού εργαστηρίου στο Μαμάτσειο Νοσοσκομεό Κοζάνης αναφέρθηκε πως η επιλογή έγινε καθώς είναι κοντά σε νοσηλευτική μονάδα αλλά υπάρχει και σχετική αυτονομία αφού χρησιμοποιήθηκε ο χώρος που προηγουμένως στεγάζονταν το ΕΚΑΒ. Λόγος έγινε και για την κολχικίνη, ουσία που βρίσκεται στον κρόκο Κοζάνης και πιθανό να βοηθά στην αντιμετώπιση του ιού, και τη συνεργασία του Νοσοκομείου Κοζάνης με το ΑΠΘ που μελετά αυτή την προοπτική. Όσον αφορά τη λειτουργία της ΜΕΘ ο ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης κ. Τσεβεκίδης Χαράλαμπος δήλωσε πως αρμόδια για να απαντήσει ένα τέτοιο ερώτημα είναι η διοίκηση του Νοσοκομείου.

«Ομάδες ιχνηλάτησης και καταγραφή κρουσμάτων»

Για την αναλυτική καταγραφή των κρουσμάτων και τον τόπο προέλευσης των νοσούντων έγινε λόγος από τον κ. Ρωμιόπουλο ως μία τις επιδιώξεις του ειδικού εργαστηρίου. Μάλιστα υπήρξε πρόταση για τη σύσταση τριμελών εθελοντικών ομάδων, έπειτα και από επικοινωνία με τον Ερυθρό Σταυρό και ομάδες διασωστών, που τηλεφωνικά θα βοηθούν στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Όσο για περιοχές όπως το Βόιο, που παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων, και τη λήψη ειδικών μέτρων ο κ. Ρωμιόπουλος επεσήμανε θα εξαρτηθεί από τα νέα κρούσματα τονίζοντας πως οι κάτοικοι που βρίσκονταν σε καραντίνα δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

«Επιπλέον δράσεις της περιφέρειας αναφορικά με τον κορωνοϊό»

Ο κ. Κασαπίδης ζήτησε από τους διοικητές των πέντε νοσοκομείων της περιφέρειας να καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις για την αναβάθμιση των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση του ιού μιας και θα δοθούν 10 εκ. ευρώ για το σκοπό αυτο, ενώ η περιφέρεια έχει διαθέσει ήδη 700.000 ευρώ για ενίσχυση των νοσοκομείων με υγειονομικό υλικό. Για τη δημιυργία νέου νοσοκομείου ο περιφερειάρχης ανέφερε πως είναι κάτι που θα απασχολήσει την περιφέρεια την μετά κορωνοιού εποχή, τώρα προέχει η μάχη αυτή. Το πρόβλημα επισιτισμού 250 οικογενειών που βρίσκονται σε περιοχή της Καστοριάς που βρίσκεται σε καραντίνα θα λυθεί με δαπάνη της περιφέρειας, ενώ το πρόβλημα με το γάλα των κτηνοτρόφων από τη Χρυσή Καστοριάς που έλυσε τη συνεργασία λύθηκε με την παραλαβή του γάλακτος από επιχείρηση που εδρεύει στην Καστοριά.

«Παραβάσεις»

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας Αστυνόμου Β’ κ. Δημήτρη Στιούκη, μικρό ποσοστό σημειώθηκε στη Δυτική Μακεδονία συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα με 273 παραβάσεις να σημειώνονται από τις 23 Μαρτίου, 63 στα Γρεβενά, 29 στην Καστοριά, 150 στην Κοζάνη και 31 στη Φλώρινα.

«Γιώργος Κασαπίδης και εκκλησία»

«Μπορούμε και μέσα από το σπίτι να κάνουμε προσευχή και εσωτερική αναζήτηση με το θείο» σημείωσε ο κ. Κασαπίδης σχολιάζοντας τις κλειστές εκκλησίες και κατά το Πάσχα, ενώ πρόσθεσε πως είναι μία ευκαιρία να εκτιμήσουμε τις πραγματικές αξίες της ζωής.

Φ.Μ.

prlogos.gr

Back to top button