Κόσμος

Πέντε ποδοσφαιρικές ταινίες για τις ημέρες της καραντίνας

Στην αθλητική κινηματογραφία κυριαρχεί ένα μεγάλο πλήθος αθλητικών ταινιών, που προβάλλονται σε διάφορα ανά τον κόσμο φεστιβάλ, σε κινηματογραφικές  αίθουσες, στην τηλεόραση αλλά και στο διαδίκτυο. Ειδικά για τους ποδοσφαιρόφιλους κυκλοφορεί ένας επίσης σημαντικός αριθμός ταινιών, που έχουν προσωποπαγή χαρακτήρα και είναι επικεντρωμένα σε πρωταγωνιστές των γηπέδων. Ταινίες που καταδύονται στα άδυτα της προσωπικής ζωής των μεγάλων αστέρων των γηπέδων και αποκαλύπτουν, παρασκήνια, και λεπτομέρειες της ζωής ενός εκάστου σε βάθος που ξεφεύγει πολύ από το τυπικό ρεπορτάζ του Τύπου.

Επιλέξαμε 5 ταινίες με ευρεία απήχηση που θα μπορούσαν σε εποχές εγκλεισμού, σαν αυτή που έχει επιβληθεί λόγω κορονοϊού, να λειτουργήσουν σαν αντίδοτο για την ψυχαγωγία των πιστών φίλων του ποδοσφαίρου, που θα μπορούσαν όμως να τις απολαύσουν και οι απλοί μη φανατικοί ποδοσφαιρόφιλοι αφού κυλούν με κινηματογραφική αφήγηση και πραγματική τεκμηρίωση.

Δυο από τις προτεινόμενες ταινίες αναφέρονται στον απόλυτο σταρ του προηγούμενου αιώνα, τον αμφιλεγόμενο Ντιέγκο Μαραντόνα. Η πιο πρόσφατη είναι αυτή με τον τίτλο Diego Maradona του 2019 και του Βρετανού  σκηνοθέτη Ασίφ Καπαντία. Διάρκειας 2 ωρών και 10 λεπτών. Με αναδρομή στα χρόνια της δόξας του στην Νάπολι αλλά και την κατάρρευση του, αθλητική και κοινωνική όταν μπήκε στην ζωή του η εξάρτηση της κοκαΐνης.

Δημιουργημένη από υλικό 500 ωρών και πλέον φιλμ από την μεγάλη καριέρα του Αργεντινού, την εμπλοκή του στα δίχτυα της Ναπολιτάνικης μαφίας και με λεπτομέρειες της πολυτάραχης ζωής του. Η ταινία πρωτοπροβλήθηκε τον περασμένο Μάϊο στο Φεστιβάλ των Καννών πέρασε από αρκετά ακόμα Φεστιβάλ με επιτυχία και στην Ελλάδα έκανε πρεμιέρα τον Ιούλιο του 19 στο πλαίσιο του Aigean Film Festival.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα αυτή φιλμική καταγραφή παρελαύνουν ακόμα αφηγούμενοι για τον Μαραντόνα, η σύζυγός του Κλαούντια Βιγιαφάνε, οι γονείς του, ο γιός του,  ο Πελέ, συμπαίκτες του στην Νάπολι και την εθνική Αργεντινής, ο μάνατζερ του, ο πρόεδρος της Νάπολι Κοράντο Φερλάϊνο, μια εκ των ερωτικών του συντρόφων και μητέρα ενός ακόμα παιδιού του, η Κριστιάνα Σινάγκρα, και πλήθος ακόμα ανθρώπων που συνδέθηκαν με την ταραχώδη ζωή του.

Σε  μια χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας οι δημιουργοί περνώντας έξω από ένα νεκροταφείο στα περίχωρα της Νάπολι, στην διάρκεια των γυρισμάτων με τους  ασταμάτητους πανηγυρισμούς των ιταλών τιφόζι για τον πρώτο τίτλο της ομάδας τους, βλέπουν στον τοίχο των “κεκοιμημένων” του νεκροταφείου την εύγλωττη επιγραφή: “Δεν ξέρετε τι έχετε χάσει”.

Δεύτερη και πολύ ενδιαφέρουσα ταινία για τον Αργεντινό άσο, 60χρονο πλέον, είναι αυτή που γύρισε ο εμβληματικός και πολυβραβευμένος σκηνοθέτης από την Βοσνία Εμίρ Κουστουρίτσα με τον απλό τίτλο Maradona. Φίλος και θαυμαστής του Μαραντόνα ο Βόσνιος δημιουργός γύρισε μια απολαυστική ταινία με  90λεπτη διάρκεια το 2008. Αυτή περιλαμβάνει ανέκδοτο υλικό με γυρίσματα στην Αργεντινή, την Ιταλία και το Βελιγράδι όπου πήγε ο Μαραντόνα προσκεκλημένος του Κουστουρίτσα.

Στο συγκεκριμένο φιλμ περιλαμβάνονται αφηγήσεις και τοποθετήσεις των Φιντέλ Κάστρο, Ούγκο Τσάβες, Μανού Τσάο, της Κλαούντια Βιγιαφάνε και αρκετών ακόμα επωνύμων από το περιβάλλον του φημισμένου σούπερ ποδοσφαιριστή. Η ταινία γυρίστηκε  ακόμα στο Μπουένος Άιρες, και την φτωχογειτονιά του άσου,  την Κούβα, την Βαρκελώνη, τη Νάπολι  κι έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στις Κάννες τον Μάιο του 2008, ενώ στην Ελλάδα πρωτοπροβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2009, στο Πανόραμα του Ευρωπαϊκού Σινεμά στην Αθήνα, πριν βγει στις ελληνικές αίθουσες τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Σημαντική παρακαταθήκη στην ενότητα ποδοσφαιρικών ντοκουμέντων είναι και η ταινία του Άντονι Βόνκε, Ronaldo. Διάρκειας 102 λεπτών   και γυρισμένη το 2015. Με την καταγραφή πολλών προσωπικών στιγμών του μεγάλου Πορτογάλου σταρ, την οικογενειακή του διαδρομή, τα πρώτα του βήματα στην Μαδέρα της Πορτογαλίας, την μετακίνηση του στην ηλικία των 12 ετών στην Λισαβόνα και την Σπόρτιγκ και το μεγάλο του “πέταγμα” στην Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ στα 18 του χρόνια με ποσό και συμβόλαιο ρεκόρ για την ηλικία του,  και μετέπειτα στην Ρεάλ Μαδρίτης. Με το αδιάκοπο κυνήγι της δόξας, των τίτλων και διακρίσεων. Την συμβίωση του με το 10χρονο σήμερα παιδί του, αγνώστου μητρός, και τις δύσκολες στιγμές που βίωσε και αντιμετώπισε μέχρι την απόλυτη καταξίωση.

Η ταινία πρωτοπαίχτηκε στην Χιλή το Νοέμβριο του 2015, πέρασε από αίθουσες πολλών χωρών σε όλο τον πλανήτη και κυκλοφόρησε σε εκδόσεις DVD και ιντερνετικές μεταδόσεις. Στο φιλμ αυτό ο βραβευμένος από άλλες δουλειές του, σκηνοθέτης περιλαμβάνει συχνές τοποθετήσεις της μητέρας του άσου, Ντολόρες, του αδελφού του Ούγκο Αβέϊρο, του μάνατζερ του Ζορζ Μέντες, συγγενικών του προσώπων, ενώ εξομολογείται για τον πρόωρα χαμένο πατέρα του, που έφυγε από την ζωή λόγω επιπλοκών αλκοολισμού. Από τις κομβικές στιγμές του φιλμ η συνάντηση του με τον Λιονέλ Μέσι, στην αίθουσα του ξενοδοχείου και λίγο πριν την αναμονή για την ανακήρυξη του “παίκτη της χρονιάς” και την απονομή της “χρυσής μπάλας”.

Η ταινία “Αντουάν Γκριζμάν: Η Γέννηση ενός Θρύλου” είναι αυτό που καταγράφει ο τίτλος της. Η περιπετειώδης διαδρομή του νεαρού Γάλλου ποδοσφαιριστή, που αναγκάστηκε να περάσει από πολλές δοκιμές σε αρκετές ομάδες για να καταλήξει στην Βόρεια Ισπανία, και την Ρεάλ Σοσιεδάδ, 900 χλμ. από το σπίτι του σε ηλικία 14 ετών, μακριά από γονείς και αδέλφια στην αναζήτηση του δικού του ονείρου. Μια ταινία τελευταίας παραγωγής διάρκειας μιας μόνο ώρας που  παίχτηκε σε ελάχιστες χώρες ξεκινώντας από την Αγγλία τον Μάρτιο του 19.

Προσαρμοσμένη για την τηλεόραση η ταινία αφηγείται την μεγάλη προσπάθεια του ποδοσφαιριστή και την ταχεία άνοδο του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. “Η δημιουργία ενός θρύλου” είναι ένα ντοκιμαντέρ  της Netflix για τον διεθνή παίκτη. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ, ο Άλεξ Ντελ και ο Νταμιέν Πισκαρέλ  εξιστορούν την διαδρομή του Γκριζμάν  που από γαλλικό ταλέντο έγινε  παίκτης- αστέρι για τη γαλλική εθνική ομάδα που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018. Βέβαια ο Γκριζμάν δεν είναι ακόμα ένας Ρονάλντο ή Μέσι, και είναι απίθανο να γίνει ένας από αυτούς, αλλά η ιστορία του έχει ενδιαφέρον και βλέπεται με ευχαρίστηση.

Τέλος υπάρχει και η ανάλογη βιογραφική ταινία για τον Καρίμ Μπενζεμά. Τον Γάλλο άσο της Ρεάλ, με την επίσης θορυβώδη ποδοσφαιρική διαδρομή που φτάνει στην κορύφωση της με την ένταξη του στην Ρεάλ, αλλά και την αποπομπή του από την εθνική Γαλλίας και την απουσία του από την ομάδα που κατέκτησε πριν δυο χρόνια τον Παγκόσμιο τίτλο στα Ρωσικά γήπεδα, μετά από απόφαση της Γαλλικής Ομοσπονδίας και του Ομοσπονδιακού τεχνικού της Ντιντιέ Ντεσάμπ.

Η ταινία τιτλοφορείται Le K Benzema και είναι δίωρης διάρκειας. Δημιουργοί της οι  Φλορέντ Μποντέν και Νταμιέν Πισκαρέλ και για τον σταρ της Ρεάλ, μιλούν οι Τιερί Ανρί, Μαρσέλο, Γκάρεθ Μπέϊλ, Σέρχιο Ράμος, Φρανκ Ριμπερί, Κριστιάνο Ρονάλντο, Ραφαέλ Βαράν, και ο προπονητής του Ζινεντίν Ζιντάν.

Η ταινία παίχτηκε τον Νοέμβρη του 2017 στην Γαλλία, δεν γνώρισε μεγάλη επιτυχία αλλά προβλήθηκε και στην Ισπανία, ενώ πέρασε και από φεστιβάλ ταινιών με αθλητικό περιεχόμενο.  Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην δικαστική περιπέτεια που είχε ο Γάλλος διεθνής  και στην αντιπαράθεση του με τον Βαλμπουενά, την τελική του αθώωση από Γαλλικό δικαστήριο και την στάση αντιπαράθεσης  που είχε με τον Ντεσάμπ, τον Ζιρού και φυσικά με τον άλλοτε συμπαίκτη του Βαλμπουενά.

Με αυτές τις 5 ταινίες, από το σύνολο των πολλών ντοκιμαντέρ για το ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ο μέσος ποδοσφαιρόφιλος μπορεί να περάσει ευχάριστες ώρες στην διάρκεια της καραντίνας του και να γεμίσει με πληροφοριακό υλικό την εικόνα που έχει για τους συγκεκριμένους σταρ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥΣΗΣ – ΑΠΕ

Back to top button