ΑθλητικάΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Η μόλις 5 ετών ιστορία Α.Σ. Δορυφόρου Βέργας! – Μεγάλο αφιέρωμα (φωτο)

Πέντε συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Γ’ Κατηγορίας!

Προσωπικό αρχείο : Δημήτρης Κουτσής (Εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ – sentranews.gr)

Πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν αρκετά ποδοσφαιρικά σωματεία που στο παρελθόν συμμετείχαν σε επίσημα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Καστοριάς.

Ένα από αυτά ήταν και ο ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ Βέργας. Ένα πολύ μικρό ορεινό χωριό που βρίσκεται στο Βορειοανατολικό άκρο του νομού και γεωγραφικά ανήκει στον πρώην Δήμο Αγ. Αναργύρων και αργότερα στον Δήμο Καστοριάς.

Σαφώς και εντύπωση προκάλεσε η ονομασία της ομάδας, καθώς εκείνη την εποχή οι υπεύθυνοι που ίδρυσαν το σωματείο, προτίμησαν να μην δώσουν π.χ. κάποια ονομασία της περιοχής, αλλά ένα πρωτότυπο όνομα από το …διάστημα!!!

Δορυφόρος Βέργας, λοιπόν, αλλά στο γήπεδο μόνο Δορυφόρος δεν ήταν και αυτό γιατί είναι από τις λίγες από τα 90 περίπου σωματεία-μέλη της Ε.Π.Σ. Καστοριάς, που είχε παρουσία μόνο στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας!!!

Και μάλιστα στα 5 χρόνια που συμμετείχε και στα 37 ματς που έδωσε σημείωσε μόλις 4 ΝΙΚΕΣ!!!, ενώ να σημειωθεί ότι τα πρώτα χρόνια χρησιμοποιούσε το γήπεδο της Βασιλειάδας, ενώ το 1984 είχε αποκτήσει δικό του γήπεδο.

Να σημειωθεί εδώ την τελευταία χρονιά συμμετείχε το 1985, έδωσε μόνο ένα ματς, δεν προσήλθε να αγωνιστεί με Μηλίτσα, Χιονάτο και Σιδηροχώρι, με συνέπεια να αποκλειστεί από το πρωτάθλημα και να ολοκληρώσει το σύντομο αυτό ποδοσφαιρικό του ταξίδι με αρνητική βαθμολογία -20.

Έστω, όμως και έτσι με αυτά τα αρνητικά στοιχεία, σημασία έχει ότι και ο ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΒΕΡΓΑΣ, ήταν ένα από τα σωματεία-μέλη της ΕΠΣ Καστοριάς, προσφέροντας, έστω και αυτό το ελάχιστο στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του νομού.

1981: Παρθενική συμμετοχή με έπαθλο ήθους

Ο Δορυφόρος Βέργας, λοιπόν ιδρύθηκε το 1981, συμμετέχοντας τον α’ όμιλο των 4 σωματείων (Ορεστειάς Καστοριάς, Προφήτης Ηλίας Καστοριάς και ΑΟ Φωτεινής), χάνοντας την άνοδο για μόλις 2 βαθμούς διαφορά από την 2η προνομιούχο θέση. Κατέλαβε την 3η θέση με 5 β. (απολογισμός 1-3-2 και τέρματα 6-10), ενώ του απονεμήθηκε το έπαθλο ήθους, το οποίο αποτελεί και την μοναδική του διάκριση.

1982 : Μόλις 1 νίκη με μηδενισμό

Συμμετείχε στον β’ όμιλο των 4 ομάδων (Σταυροπόταμος, Βασιλειάδα και Φωτεινή), τερματίζοντας στην 4η και τελευταία θέση της βαθμολογίας. Μάλιστα είχε μία νίκη με τον Εθνικό Βασιλειάδας στο γειτονικό ντέρμπι, ωστόσο, όμως, τον αγώνα τον έχασε στα χαρτιά 0-2, μιας και έγινε δεκτή η ένσταση που είχε καταθέσει ο Εθνικός και είχε ένα μηδενισμό -1)

1983 : Ρεκόρ νικών, δύο!!!

Συμμετείχε στον β’ όμιλο των 7 ομάδων (Άγ. Αντώνης, Φωτεινή, Βασιλειάδα, Μελισσότοπος, Σιδηροχώρι και Οξυά, τερματίζοντας στην 4η θέση με 7 β., σημειώνοντας, ρεκόρ νικών στην ιστορία του, μόλις δύο!!! με Σιδηροχώρι και Οξυά.

1984 :Δύο νίκες η μία με μηδενισμό – Ρεκόρ τερμάτων – Εγκαίνια γηπέδου

Το 1984 συνδυάστηκε με την απόκτηση δικού του γηπέδου, όπου πλέον εκεί έδινε όλους τους αγώνες.

Συμμετείχε στον α’ όμιλο των 7 ομάδων (Βασιλειάδα, Βυσσινιά, Τοιχιό, Μελισσότοπος, Οξυά και Σιδηροχώρι) τερματίζοντας στην 7η και τελευταία θέση με 3 β., σημειώνοντας δύο νίκες, ωστόσο, η μία από αυτή, αφαιρέθηκε και μηδενίστηκε με -3 β., εξαιτίας υπαιτιότητάς του στον αγώνα που διακόπηκε λόγω επεισοδίων στο ματς με το Σιδηροχώρι.

Ο απολογισμός εκείνης της περιόδου ήταν 1-4-7, ενώ είχε την παραγωγικότερη επίθεση στην ιστορία του σημειώνοντας 16 γκολ!

1985 : Έδωσε μόλις ένα ματς και αποσύρθηκε από το πρωτάθλημα

Συμμετείχε σε έναν όμιλο των 10 ομάδων (Μηλίτσα, Χιονάτο, Αμπελοχώρι, Μελάνθιο, Ασπροκκλησιά, Σιδηροχώρι, Οξυά, Μεταμόρφωση και Αυγή).

Όπως προαναφέραμε πιο πάνω την τελευταία χρονιά συμμετείχε το 1985, έδωσε μόνο ένα ματς, (εντός έδρας με το Μελάνθιο 2-3) δεν προσήλθε να αγωνιστεί με Μηλίτσα, Χιονάτο και Σιδηροχώρι, με συνέπεια να αποκλειστεί από το πρωτάθλημα και να ολοκληρώσει το σύντομο αυτό ποδοσφαιρικό του ταξίδι με αρνητική βαθμολογία -20.

ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Συνολικά στα 5 χρόνια συμμετοχής του στα πρωταθλήματα Γ’ κατηγορίας ΕΠΣ Καστοριάς, ο Δορυφόρος Βέργας έχει δώσει 37 αγώνες, μετρώντας 4 νίκες, 10 ισοπαλίες, 40 ήττες (-8 βαθμούς) και τέρματα 35 υπέρ – 116 κατά.

sentranews.gr

 

 

Back to top button