Την ώρα που η Ευρώπη αποτελεί το «επίκεντρο» του κορονοϊού, η ζωή στη Λευκορωσία συνεχίζεται σχεδόν όπως και προ πανδημίας. Ενώ οι κυβερνήσεις της «γηραιάς ηπείρου» λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του ιού, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, αρνείται να επιβάλει γενική καραντίνα και προτρέπει τους πολίτες της χώρας, να πίνουν βότκα και να κάνουν σάουνα για να μην νοσήσουν!
Η Λευκορωσία βρίσκεται… ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Ρωσία. Και ο Λουκασένκο είναι ο μοναδικός ηγέτης σ΄ αυτό το τεράστιο κομμάτι της γης που αγνοεί επιδεικτικά τον κορονοϊό. Μόνο μερικοί άνθρωποι που κυκλοφορούν με μάσκα στους δρόμους της πρωτεύουσας, Μινσκ, μαρτυρούν πως η πανδημία είναι και εκεί. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.480 κρούσματα και περισσότεροι από 15 θάνατοι.
«Είναι τρομακτικό, απλά τρομακτικό. Κάθε ημέρα, βλέπουμε τις ειδήσεις και είναι συγκλονιστικό, ακόμη δεν έχουμε περιορισμό. Από τη Δευτέρα, τα παιδιά θα επιστρέψουν στο σχολείο και θα ζούμε και πάλι μέσα στον φόβο», δηλώνει τρομαγμένη η 45χρονη νοικοκυρά Ανγκέλια, ενώ η 47χρονη άνεργη Ελένα, προσθέτει: «Σε ολόκληρη τη γειτονιά, υπάρχει μόνο ένα φαρμακείο με εκατό μάσκες και δεν υπάρχουν γάντια. Και όταν πρέπει να πάμε στο γιατρό, δεν μας δέχεται χωρίς μάσκα. Πως θα πάμε»;
Στην… σχεδόν κανονικότητα της ζωής στη Λευκορωσία, εντάσσεται και το ποδόσφαιρο. Σ΄ αυτήν την χώρα των 9,5 εκατομμυρίων κατοίκων, η ποδοσφαιρική δράση συνεχίζεται. Την περασμένη Τετάρτη (8/4) διεξήχθησαν οι ημιτελικοί του Κυπέλλου, παρουσία αρκετών εκατοντάδων θεατών, οι οποίοι βρίσκουν τρόπο να δουν τους αγώνες, είτε σκαρφαλωμένοι σε λόφους και δένδρα, είτε πάνω σε καρότσες ημιφορτηγών. Σήμερα (11/4) διεξήχθησαν ένας αγώνας πρώτης κατηγορίας (σ.σ. άλλοι δύο θα γίνουν μέσα στην ημέρα) και τρεις αναμετρήσεις για την Β` κατηγορία, ενώ αντίστοιχος είναι ο προγραμματισμός και για την Κυριακή 12 Απριλίου.
Την περασμένη Τρίτη, ο Λουκασένκο εμφανίσθηκε και πάλι στην τηλεόραση, δίνοντας προτεραιότητα στην διατήρηση της εύθραυστης οικονομίας της χώρας, η οποία εξαρτάται επίσης πολύ από τη Ρωσία.
«Μιλάμε παντού για τον περιορισμό, την απαγόρευση της κυκλοφορίας, είναι η απλούστερη λύση, μπορούμε να το κάνουμε σήμερα, αλλά τι θα φάμε»; διέρρεαν κυβερνητικές πηγές. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η ατμόσφαιρα άρχισε να αλλάζει στο Μινσκ, καθώς οι δημόσιες τηλεοπτικές εκπομπές ξαφνικά άρχισαν να μιλούν για την πανδημία. Επαναλαμβάνοντας όμως, ότι ο γενικευμένος περιορισμός δεν είναι λύση.
Στην πρωτεύουσα, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών έχουν κληθεί να παραμείνουν στο σπίτι και πολλές εταιρείες έχουν περάσει στην τηλεργασία. Αλλά τα μπαρ, τα καφέ και τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά, χωρίς συγκεκριμένες οδηγίες για τους πελάτες.
Οι αρχές δικαιολογούν την ευελιξία των μέτρων περιορίζοντας αυστηρά τους ασθενείς. Υποστηρίζουν ότι αρκεί να ελεγχθούν επαρκώς τα ύποπτα περιστατικά και εκείνα που θεωρούνται ότι έχουν έρθει σε επαφή με την ασθένεια, ενώ ισχυρίζονται ότι δεν έχουν την ικανότητα να διεξάγουν άμεσα πάνω από 3.500 έως 4.000 εξετάσεις την ημέρα.
Η υφυπουργός Υγείας, Έλενα Μπογκντάν, διαβεβαίωσε ότι όλοι οι φορείς του κορονοϊού, ακόμη και οι ασυμπτωματικοί, απομονώθηκαν και νοσηλεύονται. Οι άνθρωποι γύρω τους είναι όλοι σε καραντίνα. Ο έλεγχος των συνόρων είναι επίσης πολύ αυστηρός.
Σοβαρά καταπιεσμένη, η αντιπολίτευση καταγγέλλει μια θανάσιμη πολιτική. «Οι αρχές προετοιμάζουν τεράστιες εξοικονομήσεις από τις συντάξεις γήρατος», δήλωσε ο Μίκολα Στάτκεβιτς σε μήνυμα του, αναφερόμενος στην καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει η ασθένεια στους ηλικιωμένους.
Για τους ειδικούς αναλυτές, η απροθυμία των Αρχών να θέσουν περιορισμούς οφείλεται κυρίως στον φόβο των καταστροφικών οικονομικών συνεπειών για μια χώρα που αγωνίζεται για την ενεργειακή της ανεξαρτησία έναντι του μεγάλου ρωσικού γείτονα.
ΑΠΕ