Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Το φετινό Πάσχα στην Καστοριά θα είναι διαφορετικό!

Πρωτόγνωρο θα είναι το φετινό Πάσχα για όλους τους Έλληνες, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα εξαιτίας του κορονοϊού

Της Χρυσούλας Κυρατζή

Ακόμα και αν δεν ανήκετε σε εκείνους που έχουν χάσει την αίσθηση του χρόνου και αναρωτιούνται  τι μέρα έχουμε, σας φαίνεται απίστευτο πως τη Δευτέρα -σε ~3 ημέρες δηλαδή- ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα.

Μια Μεγάλη Εβδομάδα που δε θα θυμίζει σε τίποτα τις προηγούμενες.

Τα παιδιά  θα έπρεπε κανονικά να ξεκινούν σήμερα με ενθουσιασμό τις Πασχαλινές τους διακοπές. Αντιθέτως, μετά από αρκετές εβδομάδες περιορισμού στο σπίτι, ένα μεγάλο ποσοστό  νοσταλγεί την παρουσία του στις σχολικές αίθουσες, τους δασκάλους, τους φίλους, τα φροντιστήρια καθώς και τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Φέτος οι εκκλησίες της πόλης μας θα παραμείνουν κλειστές για τον κόσμο. Θα ακούσουμε τους Ύμνους της μεγάλης εβδομάδας από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις.

Η συνάντηση των Επιτάφιων της Μητρόπολης και του Αγίου Γεωργίου που παραδοσιακά πραγματοποιείται στην Πλατεία Ομονοίας, θα αποτελέσει νοσταλγική ανάμνηση τη Μεγάλη Παρασκευή.

Τη Μεγάλη Πέμπτη τα παιδιά δε θα πάνε στους νονούς τα αυγά και το τσουρέκι, για να πάρουν τη λαμπάδα και το Πασχαλινό (σοκολατένιο) αυγό τους.

Η ροδάνα στο Απόζαρι δε θα γυρίσει για να χαρίσει χαμόγελα στα παιδιά.

Το νυφοπάζαρο στο χώρο της λαϊκής αγοράς δε θα προσελκύσει φέτος χιλιάδες Καστοριανούς για τα ψώνια και τη βόλτα τους.

Το βράδυ της Ανάστασης δε θα φορέσουμε τα καλά μας για να πάμε στην εκκλησία της ενορίας μας με τις λαμπάδες κι ένα κόκκινο αυγό στην τσέπη.

Την Κυριακή του Πάσχα θα λείπει το παρεΐστικο γιορτινό κλίμα που θεωρούσαμε δεδομένο όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Οι αυλές δε θα γεμίσουν χαρούμενα πρόσωπα, μουσικές δημοτικών ασμάτων και μυρωδιές σούβλας. Ο οβελίας θα ψηθεί στην ηλεκτρική κουζίνα.

«Ποιος προσέχει το αρνί στη σούβλα, όσο τα παιδιά αναψοκοκκινίζουν παραπέρα από το ατελείωτο παιχνίδι στη φύση;» «Τι ώρα θα πάμε στη γιορτή;» «Πόσο θα μείνετε στο χωριό;» Ερωτήσεις που δε θα μας απασχολήσουν πολύ αυτό τον χρόνο.

Τα χωριά  θα παραμείνουν πιο ήσυχα από ποτέ. Οι δρόμοι άδειοι από αυτοκίνητα…Τα ξενοδοχεία, οι καφετέριες και τα τουριστικά καταστήματα κλειδωμένα. Ούτε σαν όνειρο η ιδέα μιας απόδρασης εντός κι εκτός των συνόρων.

Όλοι θα περιοριστούμε σε ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας, μια μονοκατοικία, ένα απλό δωμάτιο με τεχνολογικές ευκολίες…

Θέλοντας και μη, θα έρθουμε πιο κοντά με τους δικούς μας ανθρώπους.

Θα μαγειρέψουμε και θα φάμε μαζί, θα δούμε αγαπημένες ταινίες, θα συζητήσουμε θέματα για τα οποία δεν βρίσκαμε χρόνο παλαιότερα, θα κοιμηθούμε περισσότερο, θα παίξουμε επιτραπέζια, θα διαβάσουμε εκείνο το βιβλίο που έπιασε σκόνη στη βιβλιοθήκη, θα μιλήσουμε με τους φίλους μας στο τηλέφωνο & στο skype, θα επικοινωνήσουμε με εκείνους τους συγγενείς που βρίσκονται μακριά- ίσως και σε άλλη ήπειρο- και περνάνε το ίδιο δύσκολα με εμάς.

Θα  οργανώσουμε τις φωτογραφίες μας, θα βγάλουμε καινούριες για να έχουμε να θυμόμαστε αυτές τις ημέρες στο μέλλον, όταν όλα επανέλθουν στην κανονικότητα και οι μνήμες θα έχουν ξεθωριάσει. Θα σκεφτούμε περισσότερο…

Είμαστε μακριά και απομονωμένοι,  αλλά στην πραγματικότητα πιο ενωμένοι από ποτέ. Για ένα κοινό στόχο…. Να περάσουμε αλώβητοι από αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Ίσως μέχρι τέλους έχουμε μάθει να επαναξιολογούμε πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα μέχρι τώρα. Ίσως κάποιοι αναθεωρήσουμε και στάση ζωής, αλλάξουμε συνήθειες. Ίσως εκτιμήσουμε το περπάτημα στην παραλία που αποφεύγουμε το Καλοκαίρι, το γείτονα που διστάζουμε να χαιρετάμε κάθε πρωί, τη γιαγιά στο χωριό που βλέπουμε μόνο στις γιορτές, μια βραδινή βόλτα με το αμάξι στο γύρο της λίμνης, τον κακό καφέ που σερβίρει το μαγαζί όπου πηγαίνει όλη η παρέα, τις ημέρες με τις υπερωρίες και τις γκρίνιες στη δουλειά, τον διάδρομο του γυμναστηρίου, την παρέα των συναδέλφων μας, την αναμονή στα Super Markets, το ψάξιμο για πάρκινγκ τις Τετάρτες…

Αυτό το Πάσχα σίγουρα θα είναι διαφορετικό! Όχι κακό…διαφορετικό! 

Το βάψιμο των αυγών, το ζύμωμα των τσουρεκιών, η παράδοση της «πασχαλιάς», τα ψώνια για το Πασχαλινό τραπέζι, το ίδιο το τραπέζι, φέτος θα γίνουν αλλιώς για τους περισσότερους.

Σίγουρα όταν «ανοίξουν» ξανά οι πόρτες και οι δρόμοι θα είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι. Η κοινωνία μας θα είναι διαφορετική. Η οικονομία πληγωμένη. Ο κόσμος πιο συγκρατημένος και κουρασμένος.  

Στο χέρι μας είναι όμως να κερδίσουμε όλο αυτό τον χαμένο ουσιαστικό χρόνο που δεν μπορούσαμε να αφιερώσουμε τόσο καιρό στον εαυτό μας και στους ανθρώπους γύρω μας. Να ζήσουμε το Πάσχα ακόμα πιο κατανυκτικά και πιο ήρεμα.

Υπομονή, δύναμη, καλή Μεγάλη Εβδομάδα και Καλό Πάσχα να έχουμε όλοι!! Τις σκέψεις μας σε όσους εργάζονται εκεί έξω για εμάς!!

Όλα θα επανέλθουν αργά ή γρήγορα!!! 

aboutkastoria.gr

 

Back to top button