Προσπαθώντας να αξιοποιήσω δημιουργικά τον χρόνο μου επανέλαβα ένα παλιό πείραμα δημιουργίας μπαταρίας με την χρήση της γης (earth batery).
Ιστορία
————
Ένα από τα πρώτα παραδείγματα μιας μπαταρίας γης κατασκευάστηκε από τον Alexander Bain το 1841. Ο Bain έθαψε τις πλάκες ψευδαργύρου και χαλκού στο έδαφος περίπου ένα μέτρο μακριά και χρησιμοποίησε την προκύπτουσα τάση, περίπου ενός βολτ, για να λειτουργήσει ένα ρολόι.
Πολλοί άλλοι έλαβαν διπλώματα ευρεσιτεχνίας βελτιώνοντας τις μπαταρίες γης ( Emil Jahr Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας Η.Π.Α. 690.151 Μέθοδος χρήσης ηλεκτρικών ρευμάτων γης.
Επίσης αντίστοιχα ο James C. Bryan , ο George Dieckmann, ο Nathan Stubblefield ).
Από τότε κύλησε πολύ νερό στον μύλο της τεχνολογίας και σήμερα η ανθρωπότητα είναι στα πρόθυρα της δημιουργίας μιας μπαταρίας ταχείας φόρτισης και απίστευτα μεγάλης χωρητικότητας, (βλέπε μπαταρίες γραφενίου) , που θα απογειώσουν την χρήση αυτόνομων πηγών ενέργειας και σε συνδυασμό με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας θα μας βγάλουν από την ενεργειακά καταστροφική σημερινή κατάσταση.
Στο δικό μου πείραμα χρησιμοποιήθηκαν ζεύγη συρμάτων 20 εκατοστών χαλκού και κοινού σύρματος γαλβανιζε.
Τοποθετήθηκαν σε κομμένα πλαστικά μπουκάλια νερού γεμισμένα με υγρή λάσπη.
Κάθε ζευγάρι παρήγαγε 0,9 περίπου volt.
Συνδέθηκαν εν σειρά αρκετά ζεύγη ηλεκτροδίων ώστε να πάρω τελικά περίπου 12 volt.
Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε την διαδικασία τοποθέτησης. θα χρησιμοποιηθούν σαν φωτισμός κήπου που θα ανάβει ένα led 12volt. Αν κάποιος έχει μεγάλη έκταση και χρησιμοποιήσει μεγάλες βέργες γείωσης χαλκού και ψευδαργύρου μπορεί να παράγει δωρεάν ρεύμα. Φυσικά οι μπαταρίες γης χρειάζονται βρεγμένο χώμα. Αν βρέχει συχνά η ποτίζονται, έχουμε δωρεάν παραγωγή ενέργειας.
Επειδή απαιτούν πολύ χώρο και νερό έχουν πλέον σήμερα εγκαταλειφθεί. Όμως μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις (φτωχές χώρες Αφρικής πχ) να δώσουν πρακτικές λύσεις.
Αυτά για σήμερα απολαύστε την μπαταρία γης που κατασκεύασα. Κουράγιο και τον άλλο μήνα ελπίζω να χαλαρώσουν τα μέτρα. Επίσης θα χρειαστούμε κουράγιο και για την κρίση που έρχεται.