ΚαστοριάΝεστόριοΠρόσωπα

Κοροναϊός: Το μήνυμα του Πασχάλη Τσιλιανίδη από το “Νέο Νεστόριο” του Κλίβελαντ της Αμερικής! (βίντεο)

Σήμερα το κανάλι sentranews με ένα υπερατλαντικό ταξίδι φτάνει στην πόλη Κλίβελαντ στην πολιτεία του Οχάϊο των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου και θα συνομιλήσουμε με τον Καστοριανό Πασχάλη Τσιλιανίδη με καταγωγή από το ακριτικό Νεστόριο, ο οποίος κατοικεί και εργάζεται εκεί από το 1973.

Ο κ. Πασχάλης γεννήθηκε και  μεγάλωσε στο Νεστόριο, όπου και έζησε μέχρι την ηλικία των 25 ετών, ενώ επαγγελματικά είχε ασχοληθεί με την γούνα. Ωστόσο, εκείνα τα χρόνια, όπως αρκετοί ακόμα, έτσι και αυτός αναζήτησε ένα καλύτερο αύριο. Έτσι, λοιπόν, πήρε την μεγάλη απόφαση και μετανάστευσε στην Αμερική στην πολιτεία στο Οχάϊο και συγκεκριμένα στο Κλίβελαντ που σήμερα αριθμεί 3,5 εκ. πληθυσμό.

Ωστόσο η επιλογή της πόλης του Κλίβελαντ, μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού στην συγκεκριμένη πόλη είχαν μεταναστεύσει στο παρελθόν πάρα πολλοί Νεστορίτες. Στο Κλίβελαντ οι Νεστορίτες μετανάστες είχαν δημιουργήσει ουσιαστικά μια μικρή αποικία, ενώ σήμερα κατοικούν μόνιμα εκεί περισσότεροι από 500 άνθρωποι με καταγωγή από το Νεστόριο, δηλαδή σχεδόν ένα ολόκληρο χωριό βρίσκεται σήμερα στο Κλίβελαντ της Αμερικής!

Τα πρώτα χρόνια όπως εξηγεί ο Πασχάλης Τσιλιανίδης ήταν δύσκολα. Εργάστηκε σκληρά, για 10 χρόνια περίπου σε εργοστάσια της περιοχής, ενώ παράλληλα είχε παντρευτεί την κ. Δέσποινα, επίσης με καταγωγή από το Νεστόριο.

Ο κ. Πασχάλης όμως ήταν αγωνιστής και εγωιστής με την καλή έννοια. Πίστευε στις δυνατότητες και τις ικανότητές του και έτσι ξεκίνησε σιγά-σιγά να στήνει την δική του επιχείρηση στον τομέα της γαστρονομίας. Άνοιξε ένα εστιατόριο, αποκαταστάθηκε επαγγελματικά, σπούδασε τα δυο του παιδιά και σήμερα είναι συνταξιούχος, έχει όμως δύο πολύ μεγάλα εστιατόρια-καφέ/σπορ, τα οποία τα διαχειρίζονται τα παιδιά του και απασχολεί πάνω από 100 εργαζόμενους.

Ωστόσο, όπως ομολογεί το μυαλό και η σκέψη του βρίσκεται συνεχώς στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην πατρίδα του την Καστοριά, το Νεστόριο, εκεί όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Το Νεστόριο είναι στην καρδιά του, δεν το ξεχνάει όσα χρόνια και αν περάσουν. Άλλωστε την τεράστια αγάπη του την αποδεικνύει περίτρανα κάθε χρόνο, αφού κάθε καλοκαίρι και για δύο μήνες, κάνει τις διακοπές του στο Νεστόριο. Βρίσκει τους συγγενείς και φίλους του, και περνάει υπέροχα, και μοιράζεται τις αναμνήσεις των παιδικών χρόνων, ενώ όσες φορές χρειάστηκε να βοηθήσει, συλλόγους, σωματεία κ.λ. ποτέ δεν αρνήθηκε.

Αναφέρθηκε για την κατάσταση με την πανδημία που επικρατεί στην περιοχή και συγκεκριμένα στην πολιτεία του Οχάϊο αλλά και στην πόλη του Κλίβελαντ, όπου κατοικεί, και έκανε λόγο και για τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην χώρα, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ καλή σχετικά, πήραν έγκαιρα μέτρα προφύλαξης, ενώ αναφέρθηκε και στις αποφάσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, για τα οποία όπως τόνισε είναι ικανοποιητικά.

Επίσης, όπως δήλωσε ενημερώνεται καθημερινά για την κατάσταση και τις εξελίξεις που συμβαίνουν στην πατρίδα του την Καστοριά -αλλά και το χωριό του το Νεστόριο- στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί όπου βρίσκονται οι συγγενείς και οι φίλοι του.

Μια Καστοριά που έχει πληγεί πάρα πολύ από την πανδημία και βρίσκεται κάτω από αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε σχέση με άλλες πόλεις της Ελλάδος, όπως και η καραντίνα στην περιοχή της Μεσοποταμίας, εκφράζοντας έντονα την ανησυχία και την αγωνία του, για τις διαστάσεις που έχει πάρει η επικίνδυνη αυτή ασθένεια στην περιοχή, στέλνοντας το δικό του μήνυμα συμπαράστασης.

Κάθε μέρα και σε άλλη χώρα… σας ταξιδεύει το sentranews.gr

Tις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και άλλες συνεντεύξεις με Καστοριανούς που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

sentranews.gr

 

Back to top button