Κοροναϊός: Η Σοφία Λιγκανάρη που εν μέσω της πανδημίας έφυγε από την Καστοριά για την Ολλανδία (βίντεο)

Σήμερα το κανάλι sentranews θα πάει Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ολλανδία, όπου και θα συνομιλήσουμε με την Καστοριανή Σοφία Λιγκανάρη, η οποία κατοικεί και εργάζεται εκεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Σοφία γεννήθηκε και  μεγάλωσε στην Καστοριά, σπούδασε Γεωπόνος, ωστόσο, όμως, δεν κατάφερε να αποκατασταθεί επαγγελματικά. Ήταν και αυτή – όπως πολλοί άλλοι – από τα “θύματα” της ανεργίας και της ανεύρεσης εργασίας. Αφού απασχολήθηκε κάποια χρόνια στην επιχείρηση Πρακτορείου ΟΠΑΠ του πατέρα της, το 2017 πήρε την την απόφαση να μεταναστεύσει στην Ευρώπη για αναζήτηση εργασίας, για ένα καλύτερο αύριο.

Όπως είπε ήταν μεταξύ Γερμανίας και Ολλανδίας, τελικά επέλεξε την χώρα της τουλίπας. Εγκαταστάθηκε στην πόλη Αϊντχόφεν που έχει πληθυσμό 250.000, όπου σχετικά γρήγορα κατάφερε να προσαρμοστεί στην νοοτροπία και κουλτούρα αυτής της χώρας, καθώς και να προσληφθεί σε μία μεγάλη εταιρεία συστημάτων παραγωγής μικροτσίπ και συστημάτων τεχνολογίας. Δηλαδή, καμία σχέση με το αντικείμενο των σπουδών της, όπως συμβαίνει συνήθως, με πολλούς πτυχιούχους μετανάστες.
Η ίδια δηλώνει αρκετά ικανοποιημένη από τα δύο χρόνια που κατοικεί μόνιμα εκεί, επισημαίνοντας φυσικά την ακρίβεια των ενοικίων αλλά και το υψηλό κόστος ζωής.

Αναφέρθηκε για την κατάσταση με την πανδημία που επικρατεί στην Ολλανδία, και συγκεκριμένα στην πόλη του Αϊντχόφεν όπου κατοικεί, και έκανε λόγο και για τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην χώρα, τονίζοντας ότι η κατάσταση εκεί είναι σχετικά χαλαρή, μιας και η κυβέρνηση δεν πήρε ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα, βασιζόμενη στην υπευθυνότητα του πολίτη. Παράλληλα, και στις αποφάσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση των όχι πολλών επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, για τα οποία όπως τόνισε είναι ικανοποιητικά.

Επίσης, όπως δήλωσε ενημερώνεται καθημερινά για την κατάσταση και τις εξελίξεις που συμβαίνουν στην πατρίδα της την Καστοριά, την οποία είχε επισκεφτεί τελευταία φορά από 7 μέχρι 14 Μαρτίου, δηλαδή έφυγε σχεδόν οριακά και εν μέσω κορονοϊού στην Ολλανδία, οπότε είχε προλάβει τα πρώτα κρούσματα της πανδημίας στην πόλη της Καστοριάς, βλέποντας τον ρυθμό να αυξάνεται επικίνδυνα καθημερινά, ενώ με την επιστροφή της στην Ολλανδία, είχε αντικρίσει μία άλλη χώρα και πόλη, όπου όλα κυλούσαν φυσιολογικά.

Ωστόσο, το μυαλό της και αγωνία της είναι στην πατρίδα της την Καστοριά, στους γονείς της, στους συγγενείς της, στους φίλους-ες της, η οποία έχει πληγεί πάρα πολύ από την πανδημία και βρίσκεται εδώ και μέρες  κάτω από αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε σχέση με άλλες πόλεις της Ελλάδος, όπως και η καραντίνα στην περιοχή της Μεσοποταμίας, εκφράζοντας έντονα την ανησυχία και την αγωνία του, για τις διαστάσεις που έχει πάρει η επικίνδυνη αυτή ασθένεια στην περιοχή, στέλνοντας το δικό του μήνυμα συμπαράστασης.

Κάθε μέρα και σε άλλη χώρα… σας ταξιδεύει το sentranews.gr

Tις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και άλλες συνεντεύξεις με Καστοριανούς που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

 

sentranews.gr

 

 

 

1 σχόλιο

 1. Σοφία, χάρηκα μπαίνοντας απόψε στο fouit που σε είδα και σε άκουσα. Να είσαι καλά και να περνάς
  καλά. Αύριο, θα τηλεφωνήσω στη μητέρα σου, να της τα πω. Μιλήσαμε προ ημερών, πήρα να δω πώς είναι όλοι τους και ελπίζω το καλοκαίρι να βρεθούμε όλοι μαζί, όπως γίνεται πάντα, όταν έρχομαι Καστοριά. Από τις λίγες παιδικές φιλίες που διατηρούνται η δική μου με τη μαμά σου.
  Θα ήμουν στην Καστοριά για Πρωτομαγιά, σε γάμο, να δούμε πότε πλέον θα γίνουν όλα αυτά.
  Ας πάνε όλα καλύτερα για την αγαπημένη γενέτειρα και για όλο τον κόσμο.
  Η Ντουλτσινιά φίλη σας
  Αθηνά Γκουτζινοπούλου
  Φιλόλογος στην Αθήνα