ΑγροτικάΆργος ΟρεστικόΚαστοριάΦλώρινα

Τηλεδιάσκεψη για τα φασόλια με φορείς, ειδικούς ερευνητές και φασολοπαραγωγούς διοργάνωσε η Μ. Αντωνίου (φωτο)

Συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Γιώργος Κασαπίδης, Βασίλειος Άμπας, Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου,  Χαράλαμπος Καραταγλίδης, Μάκης Μάνος

Πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Μαρίας Αντωνίου μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, με όλους θεσμικούς παράγοντες της Δυτικής Μακεδονίας, ειδικούς ερευνητές και φασολοπαραγωγούς, για τα προβλήματα του αγροτικού προϊόντος του φασολιού, το οποίο ευδοκιμεί ιδιαίτερα στις περιοχές της Καστοριάς και των Πρεσπών.
Η πρόταση που κατατέθηκε ήταν η δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου στη Δυτική Μακεδονίας, με αντικείμενο τη δημιουργία νέου γενετικού υλικού φασολιών τύπου Καστοριάς ή Πρεσπών, τη σποροπαραγωγή του υλικού αυτού, αλλά και την έρευνα σε φυτικά είδη, τα οποία μπορούν να καλλιεργηθούν από τους φασολοοπαραγωγούς, όπως το ποπ-κορν και το γλυκοκαλάμποκο.
Επίσης, συζητήθηκε, λόγω της μεγάλης εμπειρίας του Περιφερειάρχη στα αρωματικά φυτά, να αποτελέσει αντικείμενο του ερευνητικού κέντρου και η έρευνα στα αρωματικά φυτά και η προσαρμογή τους στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Δυτικής Μακεδονίας.
Αποφασίστηκε, όλοι μαζί να συνδράμουμε στην υλοποίηση ενός ερευνητικού κέντρου και κέντρου σποροπαραγωγής, που θα ενισχύσει τον αγροτικό κόσμο της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειος Άμπας, ο Πρόεδρος της AGROKA και Δήμαρχος Άργους Ορεστικού κ. Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καστοριάς κ. Χαράλαμπος Καραταγλίδης, ο Καθηγητής Γενετικής του Δ.Π.Θ. κ. Ιωάννης Τοκατλίδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της American Genetics κ. Παύλος Ζουλιάμης, ο Πρόεδρος των Αγροτικών Συνεταιρισμών Φασολιών κ. Μάκης Μάνος και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Πρεσπών «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ» κ. Κωνσταντίνος Ναλπαντίδης.

 

 

Back to top button