Κόσμος

ΠΟΥ: Δεν περιμένουμε το εμβόλιο τους επόμενους 12 μήνες ή και περισσότερο

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της επιδημίας Covid-19 μειώνεται σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, όπως στην Ιταλία και την Ισπανία, αλλά η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Βρετανία και την Τουρκία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στην συνολική εικόνα της επιδημίας, «το 90% των κρουσμάτων προέρχεται από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρα είναι βέβαιο ότι δεν βλέπουμε ακόμη την κορύφωση», δήλωσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού Μάργκαρετ Χάρις κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη.

Ο ΠΟΥ θα δημοσιεύσει εντός της ημέρας οδηγίες προς τις χώρες μέλη με τα έξι βήματα που θα πρέπει να έχουν γίνει πριν αρχίσει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, είπε η εκπρόσωπος.

«Το πιο σημαντικό βήμα είναι: “η μετάδοση (στην χώρα σας) έχει ελεγχθεί;”».

Στις ΗΠΑ υπάρχει αυτήν την στιγμή η μεγαλύτερη εξάπλωση της επιδημίας και έχει υπάρξει «εξαιρετικός εταίρος», πέραν του ότι είναι ο μεγαλύτερος χορηγός του ΠΟΥ», είπε η Μάργκαρετ Χάρις.

«Πάντα θα υπάρχουν επικρίσεις κατά οργανισμών, είναι σημαντικό να ακούμε την κριτική, κυρίως την εποικοδομητική κριτική. Και η δουλειά μας θα συνεχισθεί ανεξαρτήτως οποιωνδήποτε θεμάτων υπάρχουν».

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους εξέφρασε χθες την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τον ΠΟΥ, παρά τις πρόσφατες επικρίσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την διαχείριση της επιδημίας Covid-19.

Στην Κίνα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, «ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τα εισαγόμενα κρούσματα», διαπιστώνει ο ΠΟΥ.

Η Ρωσία έχει γίνει η σημαντικότερη πηγή εισαγόμενων κρουσμάτων, με συνολικά 409 επιβεβαιωμένα κρούσματα προερχόμενα από την βόρεια γείτονά της.

«Δεν θα πρέπει να περιμένουμε το εμβόλιο του επόμενους 12 μήνες ή και περισσότερο», είπε λακωνικά.

ΑΠΕ

Back to top button