Καστοριά

Καστοριά – Συνταγή: Πασχαλινά κουλουράκια βουτύρου

Ο Σταύρος Βελλίδης μας προτείνει μια πασχαλινή συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Υλικά:

80 μερίδες
Για τα κουλουράκια:
500 γρ. αγελαδινό βούτυρο
500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
ξύσμα απο τρία ακέρωτα πορτοκάλια
3 βανιλίνες
1/2 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
1 πρέζα αλάτι
4 αυγά
1350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. κοφτό σόδα μαγειρικής
120 γρ. φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
Για την επάλειψη αυγού:
2 κρόκους αυγών
2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 κ.σ. νερό
1 ασπράδι αυγού

Εκτέλεση:

  1. Καταρχάς όλα τα υλικά πρέπει οπωσδήποτε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ειδικά το βούτυρο !! Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.

  2. Στην συνέχεια στίβουμε τα πορτοκάλια. Στραγγίζουμε για να μείνει μόνο ο χυμός και προετοιμάζουμε και το ξύσμα. Τα αφήνουμε στην άκρη.

  3. Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να προκειψει μια αφράτη κρέμα σαν μους !!! Πρέπει να λιώσει όλη η ζάχαρη για να καραμελώσουν ομοιόμορφα κατά την διάρκεια του ψησίματος !!

  4. Προσθέτουμε το ξύσμα, τη βανίλια το αλάτι και την μαστίχα. Παράλληλα, ρίχνουμε και τα αυγά, ένα ένα κάθε φορά ώστε να προλαβαίνει να απορροφήσει το κάθε ένα.

  5. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και αδειάζουμε σιγά σιγά !!

  6. Μόλις γίνει ομογενές, σταματάμε το μίξερ. Σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι με το μπεικιν πάουντερ. Όταν απορροφήσει όλο το αλεύρι σταματάμε να ζυμώνουμε !! Είναι πολύ σημαντικό διότι εάν το ζυμώσουμε αρκετή ώρα επειδή ίσως υποθέσουμε ότι το αλεύρι δεν έχει ενσωματωθεί ομοιόμορφα, τότε η ζύμη θα σκληρύνει λόγο του ότι αναπτύχθηκαν οι ίνες της γλουτένης και αντί να έχουμε τραγανά και βουτυράτα κουλουράκια, θα είναι σκληρά και άνοστα.

  7. Κατόπιν προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160-170 °C (σε περίπτωση που ο φούρνος είναι αργός), σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 30-40 λεπτά,  ούτως ώστε να πλάθεται καλύτερα !!

  8. Όταν περάσει ο αναγραφόμενος χρόνος αναμονής, χωρίζουμε ασπράδια από κρόκους και κρατάμε τους 2 κρόκους !! Ενσωματώνουμε την ζάχαρη με το νερό και αναδεύουμε να ομογενοποιηθούν πλήρως !!

  9. Στρώνουμε λαδόκολλες σε ταψιά. Πλάθουμε σε ότι σχήμα επιθυμούμε με προτεινόμενο βάρος ως προς κάθε μπαλάκι ζύμης 30-32 γρ. !! Δηλαδή ζυγίζουμε την ζύμη και διαιρούμε δια 80 !! Έτσι θα έχουμε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα !! Τέλος τα αραδιάζουμε και αλείφουμε με το διάλειμμα αυγού !!

  10. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν !! Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και σερβίρουμε !! Διατηρούνται σκεπασμένα για αρκετό καιρό !! Δεν είναι δύσκολα !! Πραγματικά σας μιλάω όταν τα δοκιμάσετε, όλες οι γεύσεις και τα αρώματα θα περιτριγυρίζουν στο στόμα σας αφήνοντας μια μοναδική γεύση και επίγευση !! Σας εύχομαι καλή επιτυχία !

cookpad.com

Back to top button