ΓούναΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Αμερική: Στον αγώνα κατά του κοροναϊού και οι ομογενείς γουνοποιοί

Τα καταστήματα επεξεργασίας γούνας της Νέας Υόρκης χρησιμοποιούν τις δεξιότητες των υπαλλήλων τους κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας εν μέσω της πανδημίας.

Η Γκόλφω Καραγιώργου (Golfo Karageorgos), η οποία είναι ιδιοκτήτρια της επιχείρησης «Tres Chic Furs» στο Garment District, κατασκευάζει χειροποίητες μάσκες μιας χρήσης, τις οποίες μοιράζει σε δημοσίους υπαλλήλους, εργαζομένους στα σούπερ μάρκετ αλλά και σε γιατρούς και νοσοκόμες εν μέσω πανδημίας.

«Κανείς δεν χρειάζεται τώρα γούνες. Η κατασκευή τους τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι απαραίτητη, επομένως χρησιμοποιούμε τα υλικά για να στηρίξουμε την τοπική κοινότητα έως ότου η αγορά επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα», δήλωσε η ομογενής στην εφημερίδα «New York Post».

Η «Tres Chic Furs» απασχολεί έξι υπαλλήλους, οι οποίοι αφιερώνουν σχεδόν όλο το χρόνο τους για να φτιάξουν μάσκες, ενώ εργάζονται από το σπίτι περισσότερες από τις προβλεπόμενες ώρες.

«Φτιάχνουμε δεκάδες χιλιάδες μάσκες και τις μοιράζουμε κυριολεκτικά με το που τους περάσουμε την τελευταία κλωστή» αναφέρει η κ. Καραγιώργου

Οι μάσκες που κατασκευάζουν είναι κατάλληλες για καθημερινή χρήση, αλλά δεν ενδείκνυνται για χρήση από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, μιας και τα υλικά για τη δημιουργία τέτοιων μασκών είναι πλέον δυσεύρετα.

«Προσπάθησα παντού να βρω κατάλληλα υφάσματα για την δημιουργία ιατρικών μασκών, αλλά ήταν αδύνατο. Ολοι θέλουμε να φτιάξουμε ιατρικές μάσκες αλλά χωρίς τα σωστά υλικά δεν γίνεται», συμπλήρωσε.

Οι μεγάλοι οίκοι μόδας συμβάλουν τα μέγιστα στην κατασκευή ιατρικού προστατευτικού εξοπλισμού, το ίδιο πρέπει να κάνουν οι μικρότερες επιχειρήσεις, λέει η κ. Καραγιώργου.

«Ο κορωνοϊός έχει αποδείξει πόσο σημαντικοί είναι οι τοπικοί, μικροί οίκοι μόδας και ταυτόχρονα πόσο εύθραυστη είναι η αγορά» τονίζει η ομογενής. Προσθέτει επίσης, ότι αισθάνεται πολύ περίεργα που η δουλειά της πλέον είναι να φτιάχνει ιατρικό προστατευτικό εξοπλισμό.

«Είναι αρκετά περίεργο να περπατάω ολομόναχη προς τη δουλειά και να μην έχω κανέναν κοντά μου όσο εργάζομαι, αλλά αυτό είναι που πρέπει να γίνει. Να κρατάμε τις κοινωνικές μας αποστάσεις αλλά να είμαστε ταυτόχρονα και παραγωγικοί», λέει.

Η κ. Καραγιώργου δηλώνει σίγουρη πως η επιχείρησή της θα αντέξει, όπως άντεξε τόσα και τόσα από τότε που την ξεκίνησε ο πατέρας της, το 1980.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης προσπάθησε να σταματήσει τη βιομηχανία της γούνας πέρυσι, και αντισταθήκαμε, υποστηρίζοντας πως είμαστε ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και απλοί κατασκευαστές, ενώ παράλληλα αποτελούμε την ζωντανή ιστορία αυτής της πόλης. Αν μη τι άλλο η έως τώρα εμπειρία από την πανδημία έχει αποδείξει πόσο σημαντικές είναι οι μικρές επιχειρήσεις στον κοινό αγώνα για την καταπολέμησή της», καταλήγει.

1η φωτο: Γκόλφω Καραγιώργου

Ρεπορτάζ: ekirikas.com

Back to top button