ΚαστοριάΠαλαιά ΚαστοριάΦλώρινα

ΕΠΣ Καστοριάς: Η 3χρονη ιστορία του Αετού Κρυσταλλοπηγής – Μεγάλο αφιέρωμα (φωτο)

Ένας τίτλος κι ένα έπαθλο ήθους…

Προσωπικό αρχείο : Δημήτρης Κουτσής (Εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ – sentranews.gr)
Πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν αρκετά ποδοσφαιρικά σωματεία που στο παρελθόν συμμετείχαν σε επίσημα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Καστοριάς.
Ένα από αυτά ήταν και ο ΑΕΤΟΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΗΓΗΣ. Ένα ακριτικό ορεινό χωριό που ανήκει στον Δήμο Πρεσπών του νομού Φλώρινας και είναι μάλιστα ο μεγαλύτερος οικισμός.
Μπορεί το χωριό να ανήκε από τότε γεωγραφικά στην Φλώρινα, ωστόσο, όμως επειδή μια μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων, διέμεναν στην Καστοριά, η επιθυμία και το αίτημα των υπευθύνων του σωματείου, προς την Ε.Π.Ο., να ενταχθεί και να συμμετέχει στα επίσημα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Καστοριάς, την περίοδο 1980, αυτό έγινε δεκτό, και κάπως έτσι ξεκίνησε ο Αετός Κρυσταλλοπηγής το ποδοσφαιρικό του ταξίδι.

Αποτέλεσε επίσημο μέλος της ποδοσφαιρικής δύναμης της Ε.Π.Σ. Καστοριάς, ωστόσο, όμως, μαζί με τον «Αλέξη Κομνηνό Κομνηνάδων» κατέχουν το αρνητικό ρεκόρ, ως σύλλογοι με την μικρότερη συμμετοχή στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ.Κ.

Μόλις τρία χρόνια, λοιπόν κατάφερε να αντέξει ο σύλλογος της Κρυσταλλοπηγής, συμμετέχοντας στα πρωταθλήματα Γ’ και Β’ κατηγορίας, έχοντας, μάλιστα κατακτήσει ένα πρωτάθλημα και ένα έπαθλο ήθους, ενώ πρόεδρος του συλλόγου ήταν ο Απόστολος Τράσιας.

Στα τρία χρόνια συμμετοχής του έδωσε 58 ματς, ενώ ως έδρα χρησιμοποιούσε το γήπεδο του Χιλιοδένδρου.
Με το… καλημέρα ο πρώτος και μοναδικός τίτλος και έπαθλο ήθους

Με πολύ όρεξη και ενθουσιασμό ο Αετός ξεκίνησε το ποδοσφαιρικό του ταξίδι το 1980, όπου και συμμετείχε στον α’ όμιλο των 5 ομάδων (Ποριά, Ιεροπηγή, Αυγή και Πευκόφυτο) της Γ’ κατηγορίας.

Σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη οι δύο πρώτες ομάδες ανέρχονταν στην Β’ κατηγορία.

Η Κρυσταλλοπηγή είχε δημιουργήσει ένα αξιόλογο σύνολο και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Έτσι μετά από μία εξαιρετική πορεία σε ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα, κατάφερε να τερματίσει  στην 1η προνομιούχο θέση με 11 β., έναντι 9 της Ποριάς και 8 της Ιεροπηγής, πανηγυρίζοντας τον πρώτο της τίτλο και την άνοδο στην Β’ κατηγορία.

Ο απολογισμός ήταν εντυπωσιακός με 4 νίκες, 3 ισοπαλίες και 1 ήττα, έχοντας μάλιστα την παραγωγικότερη επίθεση με 18 γκολ υπέρ. Ταυτόχρονα, την ίδια χρονιά κατέκτησε και το έπαθλο ήθους, ενώ δύο μήνες αργότερα, η Ε.Π.Σ. Καστοριάς, ανακοίνωσε αναδιάρθρωση κατηγοριών, λόγω αύξησης των ομάδων που ιδρύονταν συνεχώς εκείνα τα χρόνια. Από την αναδιάρθρωση αυτή προέκυψε να ανέλθουν στην Β’ κατηγορία τόσο και οι 5 ομάδες του β’ ομίλου, όσο και οι 4 του α’ ομίλου!!!
1981 : Ευχάριστη έκπληξη και 4η θέση στην Β’ κατηγορία

Η παρθενική του συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας, συνδυάστηκε με την κορυφαία βαθμολογική θέση και συντελεστές στην ιστορία του.

Συμμετείχε σε έναν πολύ δυνατό β’ όμιλο των 13 ομάδων (Ιεροπηγή, Διποταμία, Ακρίτες Αγ. Κυριακής, Κεραυνός Χρυσής, Κορομηλιά, Δενδροχώρι, Πευκόφυτο, Χιονάτο, Πτεριά, Αλιάκμων Κρανοχωρίου, Θύελλα Αυγής και Ατρόμητος Αγ. Κυριακής) και παρότι νεοφώτιστος ο Αετός Κρυσταλλοπηγής είχε μία εξαιρετική και υπολογίσιμη ομάδα για τα φαβορί του τίτλου.

Η λήξη του πρωταθλήματος τον βρήκε στην 4η θέση της βαθμολογίας με 30 β. (απολογισμός 13-6-5 και τέρματα 45-26), έχοντας μάλιστα την 2η παραγωγικότερη επίθεση του ομίλου και την κορυφαία στην ιστορία του (46 γκολ είχε η πρωταθλήτρια και αήττητη Ιεροπηγή).

Χαρακτηριστικό είναι ότι εκτός έδρας δεν έχασε κανένα ματς από τους τρεις υποψήφιους διεκδικητές του τίτλου (Ιεροπηγή 1-1, Διποταμία 0-0 και Ακρίτες Αγ. Κυριακής 1-1, ενώ εντός έδρας είχε μόλις μία ήττα από την Ιεροπηγή 1-2, νίκη 2-0 με την φιλόδοξη Διποταμία και ισοπαλία 2-2 με τους Ακρίτες.

Επίσης, είχε και έναν μηδενισμό -2 λόγω μη καθόδου στον εκτός έδρας αγώνα (25/4/1981) με το Μάλι-Μάδι Δενδροχωρίου.
1982 : Ικανοποιητική πορεία, 8η θέση και διάλυση…

Την επόμενη χρονιά, διατήρησε την δυναμική του, έχοντας ικανοποιητική πορεία, καθώς τερμάτισε στην 8η θέση, συμμετέχοντας στον β’ όμιλο των 14 ομάδων (Ακρίτες Αγ. Κυριακής, Αναγ. Κολοκυνθούς, Αλιάκμων Κρανοχωρίου, Ορεστειάς Ποριάς, Δενδροχώρι, Κεραυνός Χρυσής, Πευκόφυτο, Χιονάτο, Κορομηλιά, Διποταμία, Κομνηνάδες, Πτεριά και Θύελλα Αυγής).
Τερμάτισε στην 8η θέση με 24 β. και απολογισμό 9-6-19 με τέρματα 40-47.
1983 : Εξαφανίστηκε από τον ποδοσφαιρικό χάρτη

Παρά τις εξαιρετικές του επιδόσεις στα δύο πρωταθλήματα της Β’ κατηγορίας, την επόμενη χρονιά ο Αετός Κρυσταλλοπηγής, για άγνωστους λόγους, δεν δήλωσε συμμετοχή, βάζοντας πολύ άδοξα τέλος στην ιστορία της ομάδας.

Και κάπου εκεί τελείωσε το πολύ σύντομο αυτό ποδοσφαιρικό ταξίδι του ΑΕΤΟΥ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΗΓΗΣ, αφού μετέπειτα, ούτε επανιδρύθηκε και εξαφανίστηκε πολύ πρόωρα, άδοξα και άδικα από τον ποδοσφαιρικό χάρτη του νομού Καστοριάς.
ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣΣυνολικά στα 3 χρόνια συμμετοχής του στα πρωταθλήματα Γ’ και Β’ κατηγορίας ΕΠΣ Καστοριάς, ο Αετός Kρυσταλλοπηγής έχει δώσει 58 αγώνες, μετρώντας 26 νίκες, 15 ισοπαλίες, 25 ήττες και τέρματα 103 υπέρ – 81 κατά.

 

Back to top button