Καστοριά

Καστοριά: Τι μάθαμε το φετινό Πάσχα σε καραντίνα

Φέτος το Πάσχα είναι διαφορετικό!

Της Χρυσούλας Κυρατζή

  • Μάθαμε πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Όλα τα σχέδια και οι συνήθειές μας μπορούν να ανατραπούν από τη μία στιγμή στην άλλη 

Το Πάσχα στο χωριό, το σούβλισμα στον κήπο με όλη την παρέα, η σύντομη απόδραση σε κάποιο νησί ή στο εξωτερικό, το Πασχαλινό τραπέζι με τα παιδιά που ήρθαν από μακριά για τις γιορτές- ακόμα και η θεία που κάθεται πάντα με τη νεολαία και στο τέλος αρχίζει το τραγούδι…

  • Η πρόληψη είναι σωτήρια

Τα μέτρα που πάρθηκαν στην Ελλάδα και η χρονική στιγμή στην οποία εφαρμόστηκαν θεωρούνται άκρως πετυχημένα, βάσει αποτελεσμάτων. Η χώρα μας αποτελεί πρότυπο στους παγκόσμιους δείκτες με στατιστικά του COVID-19. Στις ελάχιστες εξαιρέσεις οι περιοχές της Κοζάνης και της Καστοριάς όπου οι δείκτες ξέφυγαν προς τα πάνω. Η ανάγκη πρόληψης και τα αποτελέσματά της πρέπει να γίνουν μάθημα στον καθένα μας ξεχωριστά και σε ατομικό επίπεδο,  μετά τη λήξη αυτής της περιπέτειας.

  • Είμαστε πολύ πιο πειθαρχημένοι από όσο πιστεύουμε

Με απόλυτο σεβασμό τηρούνται τα ειδικά μέτρα πρόληψης σε όλο το Νομό Καστοριάς εδώ και 3 εβδομάδες. Οι πολίτες επιδεικνύουν αξιόλογη πειθαρχία στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί, ενώ έχουν περιορίσει τις άσκοπες μετακινήσεις στο ελάχιστο. Ιδιαίτερη αναφορά στην υπομονή των  5500 συνδημοτών μας που βρίσκονται σε αυστηρή καραντίνα, χωρίς να υπάρξει καμία παραφωνία μέχρι στιγμής. Απόδειξη πως όταν θέλουμε, μπορούμε…

  • Η αξία ενός σοβαρού και σταθερού συστήματος υγείας

Το μεγαλύτερο βάρος στον αγώνα ενάντια στον κορονοϊό έπεσε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το Νοσοκομείο της Καστοριάς κλήθηκε να αντιμετωπίσει καταστάσεις πρωτόγνωρες για τα δεδομένα του. Ένα τεράστιο μάθημα για το μέλλον. Η πιο σωστή στιγμή για να αξιολογήσουμε την αξία των ανθρώπων που εργάζονται στον τομέα της υγείας.

  • Ήρθαμε κοντά με την οικογένειά μας

Με τα παιδιά στο σπίτι 24 ώρες το 24ωρο σε συνθήκες εγκλεισμού, αναγνωρίσαμε την αξία του σχολείου και των εκπαιδευτικών. Κατανοήσαμε πόσο σοβαρές βάσεις πρέπει να έχουμε στις οικογένειές μας για την αντιμετώπιση καταστάσεων με ιδιαίτερη ένταση, όπως αυτή. Θέλοντας και μη, επικοινωνήσαμε περισσότερο, γνωρίσαμε λίγο καλύτερα τους γύρω μας. Αφιερώσαμε χρόνο που δεν διαθέταμε προ καραντίνας. Μάθαμε πολλά που μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο μέλλον για την βελτίωση της καθημερινότητάς μας. Ανακαλύψαμε ταλέντα, παράπονα, προτερήματα.

  • Ανακαλύψαμε πως η υγεία είναι το Α και το Ω στη ζωή μας

Οι εργασίες μας μπορούν να σταματήσουν χωρίς προειδοποίηση, τα καταστήματα να σφραγιστούν, τα ακριβά αυτοκίνητα να ακινητοποιηθούν, τα πολυτελή σπίτια να αποτελέσουν μια «φυλακή» 5*, το μαλλί να μείνει άβαφτο και αχτένιστο για εβδομάδες, τα γήπεδα και τα καφενεία κλειστά. Τι αξία έχουν όλα αυτά όταν η υγεία κινδυνεύει;

  • Η πίστη είναι το ίδιο δυνατή και εκτός εκκλησίας

Φέτος το Πάσχα ακούσαμε από το ραδιόφωνο τους Ύμνους της Μεγάλης εβδομάδας, βγήκαμε στα μπαλκόνια με μια λαμπάδα στο χέρι για την Ανάσταση με τους γείτονες να ψάλλουν το «Χριστός Ανέστη» και να μοιράζουν ευχές με χαμόγελο κι ελπίδα. Μια Ανάσταση τόσο διαφορετική αλλά και τόσο δυνατή που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στις μνήμες μας.

  • Ανακαλύψαμε την αξία της αποταμίευσης και της σωστής διαχείρισης των οικονομικών

Η επόμενη μέρα τρομάζει ακόμα και τους πιο αισιόδοξους οικονομολόγους του κόσμου. Ο κόσμος θα βγει πληγωμένος από όλη αυτή την ιστορία. Οι οικονομίες των κρατών  θα επηρεαστούν σημαντικά. Πολλές επιχειρήσεις θα κατεβάσουν ρολά, άλλες ίσως κάνουν μήνες για να επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση. Η ανεργία πιθανότατα θα ανέβει και η οικονομική ρευστότητα θα απασχολήσει αρκετά την καθημερινότητά μας. Η σωστή διαχείριση των οικονομικών και ο προσδιορισμός των προτεραιοτήτων του οικογενειακού προϋπολογισμού, είναι μεγάλο μάθημα για τις νεότερες γενιές.

  • Η τεχνολογία έχει κυριεύσει την ζωή μας

Υπάρξεις απόλυτα εξαρτημένες από την τεχνολογία μπορούμε να θεωρηθούμε και με αποδείξεις πλέον, απλά και μόνο αν σκεφτούμε πόσες φορές καταφεύγουμε σε αυτή μέσα σε ένα 24ωρο στο σπίτι. Η τηλεόραση με τις ψηφιακές πλατφόρμες, το διαδίκτυο στο laptop ή το smartphone μας, οι επισκέψεις στα κοινωνικά δίκτυα, ο «έξυπνος» φωτισμός στο σαλόνι, η εργασία εξ αποστάσεως, το μάθημα γαλλικών με τηλεδιάσκεψη, το tablet από το οποίο δεν σηκώνει κεφάλι το παιδί στον καναπέ όσο η μαμά μιλάει στο τηλέφωνο…Πως θα ήταν η καραντίνα χωρίς ίντερνετ; Την επόμενη φορά που θα έρθει ο λογαριασμός του τηλεφώνου, σίγουρα δε θα σας φανεί τόσο υψηλός.

  • Ανακαλύψαμε πόσο κοινωνικοί είμαστε

Αν τα τηλέφωνα δεν σταματάνε να χτυπάνε και οι ευχές έρχονται ανά δεκάδες με sms, στο messenger και το viber, διαπιστώσαμε φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά πόσο πολύ μεγάλο ρόλο παίζει η κοινωνικότητα στη ζωή μας. Αν ανυπομονούμε να ξαναβρεθούμε με την παρέα μας, να δούμε τους συναδέλφους από το γραφείο, να πάμε για Pilates, για clubbing και στο μάθημα χορού του Πολιτιστικού Συλλόγου…κάνουμε πολλή υπομονή συγκριτικά με εκείνους που δεν φημίζονται ως party animals.

  • Μάθαμε να μη δίνουμε σημασία σε άχρηστα πράγματα.

Δίνουμε σημασία σε πράγματα που ελάχιστη σημασία έχουν για τη ζωή μας και την εξέλιξή της; Τσακωνόμαστε χωρίς σοβαρό λόγο και με την παραμικρή αφορμή χωρίς να μπούμε σε διαδικασία επαναξιολόγησης; Μας ενοχλεί ο γείτονας που κάνει φασαρία ή παρκάρει στη θέση μας; Η ουρά στο Super Market; Το delivery που καθυστέρησε να φέρει την pizza μας ή ο σερβιτόρος που μπέρδεψε την παραγγελία; Μάλλον ήρθε η ώρα να κατανοήσουμε πόσο ελάχιστη σημασία έχουν όλα αυτά στην καθημερινότητά μας και πως δεν μπορούν να επηρεάσουν ουσιαστικά την ζωή μας ούτε στο ελάχιστο. Ακόμα και η παραμικρή δυσφορία που θα μας προκαλέσουν είναι εντελώς άσκοπη και οφείλουμε να την αποφύγουμε. Υπάρχουν πολύ σημαντικά θέματα για τα οποία μπορούμε να καταναλώσουμε όλη μας την ενέργεια και την καλή μας διάθεση. Η προσφορά πχ στους συνανθρώπους μας είναι πιο εποικοδομητική από την διασπορά γκρίνια και άγχους.

  • Επαναξιολογήσαμε την αξία της ελευθερίας

Αν επηρεάστηκε τόσο η ζωή μας μέσα στα σπίτια μας με όλες τις ανέσεις και τη δυνατότητα εξόδων για ψώνια, φανταστείτε τις συνθήκες ενός πολέμου όπου και η τροφή θεωρείται πολυτέλεια. Σκεφτείτε το 24ωρο ενός φυλακισμένου σε μια Δημόσια φυλακή, μέσα σε ένα κελί, με λίγα λεπτά σε ένα προαύλιο περιφραγμένο κάτω από το βλέμμα ένοπλων φρουρών….

  • Η πόλη μας είναι το ίδιο όμορφη και χωρίς εμάς

Αν πηγαίνοντας για ψώνια γυρίσαμε το κεφάλι σας στο φυσικό τοπίο, θα διαπιστώσαμε πως η Άνοιξη έχει έρθει για τα καλά και η Καστοριά είναι το ίδιο όμορφη όπως και κάθε άλλη χρονιά. Η φύση δεν έχει επηρεαστεί ούτε στο ελάχιστο από τον κορονοϊό, αποδεικνύοντας πόσο περαστικοί είμαστε από τον κόσμο αυτό. Οι χήνες λοιπόν κυκλοφορούν πιο ανέμελες στην Λεωφόρο των Κύκνων, τα λουλούδια στις αυλές άνθισαν και μοσχομυρίζουν οι γειτονιές, η πόλη καθρεφτίζεται στα κρυστάλλινα νερά της λίμνης, όσο χάνουμε τα ηλιοβασιλέματα του Απρίλη στην παραλία.

  • Το επόμενο Πάσχα θα είναι διαφορετικό

Οι μνήμες μας θα έχουν ξεθωριάσει. Το επόμενο Πάσχα πιθανότατα θα είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε όλα εκείνα που κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια. Η ανάμνηση του COVID-19 θα περάσει κάποιες στιγμές από το μυαλό όλων μας, γεννώντας μας ποικίλα συναισθήματα. Στο χέρι μας είναι αν θα μας βρει πιο υπερόπτες και εγωιστές ή πιο σεμνούς και μετριόφρονες. Η φετινή πρωτόγνωρη δοκιμασία είναι ένα τεράστιο μάθημα για το πόσο δεδομένα μπορούμε να θεωρούμε τα πάντα στη ζωή μας. Τους ανθρώπους γύρω μας. Ένα τεράστιο μάθημα και μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε τη χαρά των λεπτομερειών στη ζωή μας. Να δίνουμε αξία σε καθετί μας προκαλεί όμορφα συναισθήματα. Χωρίς γκρίνια, χωρίς περιττό άγχος, χωρίς αρνητική διάθεση. Μια ευκαιρία για περισυλλογή και εσωτερική αναζήτηση.

Χρόνια Πολλά με υγεία, χαμόγελα, υπομονή και καλή διάθεση σε όλους!!!

aboutkastoria.gr

 

 

 

Back to top button